Підприємці не проти співфінансувати свято «Лесині джерела», водночас бояться за свій бізнес

Підприємці не проти співфінансувати свято «Лесині джерела», водночас бояться за свій бізнес

П’ятого липня відбулася зустріч міського голови Віктора Весельського з місцевими підприємцями. На зустріч прийшли близько трьох десятків власників (чи адміністраторів) найбільших торговельних точок, ресторанів, кафе та міських ринків.
Міський голова Віктор Весельський, його перший заступник Сергій Колотов, начальник відділу культури Лариса Заєць та начальник відділу підприємницької діяльності Олена Данилюк аргументовано пояснили представникам бізнесу, чому «Лесині джерела» потребують їхньої фінансової підтримки.
Насамперед тому, що є законодавчо встановлені обмеження на статті використання бюджетних коштів. Тож, попри те, що на потреби галузі культури цьогоріч витрати збільшено утричі (це підкреслив міський голова), бюджетними грошима не можна оплачувати, приміром, проживання, харчування й організацію дозвілля для іноземних делегацій, які запрошені на свято.
Віктор Леонідович у доволі тривалій вступній промові вкотре підкреслив, що, перш за все, як міський голова, відчуває персональну відповідальність за проведення «Лесиних джерел», а також у всіх сферах життєдіяльності міста прагне навести порядок. Утім, зауважив мер, якщо робити це самотужки, без розуміння і підтримки підлеглих і громади міста, то можна «за п’ять років покласти здоров’я». Тож, влада вірить у небайдужість підприємців і, звісно, розраховує на їхні фінансові внески у бюджет міжнародного свята.
У той же час, як неодноразово наголосили у владі, нині «вимагати не будемо, будемо тільки звертатися із проханням». Потому кожному із представників бізнесу було роздано відповідні листи, із зазначенням рекомендованої суми внеску. Аналогічні зустрічі упродовж наступних днів було проведено з директорами крупних підприємств та інших організацій, що можуть підставити фінансове плече оргкомітету «Лесиних джерел».
Серед присутніх на засіданні був представник міського відділу поліції, майор Андрій Капустинський. Його запрошення на цю зустріч стало невипадковим — у всіх на слуху різке погіршення криміногенної ситуації в місті. Відверто кажучи, деякі підприємці просто бояться за своє життя, здоров’я і власний бізнес.
Спочатку слово взяв міський голова: «Я володію ситуацією. Всі ті випадки, що стаються у місті, — викрадення автомобілів, побиття людей, згвалтування, торгівля наркотою і самогоноваріння, яке «кришується», — я про це все знаю. Щодня, о 6:15, мені доповідає оперативний черговий про всі надзвичайні ситуації, які сталися в місті (звісно, про ті, які зафіксовані). Новопризначений очільник обласної поліції мене запевнив, що наведе лад. Що в міста Новоград-Волинський, Коростень і Бердичів будуть призначені керівники відділів поліції, які пройшли АТО і не мають тут жодних зв’язків. В силу наданих мені повноважень, я вживаю заходів. Але щодо кожного випадку порушення закону потрібне офіційне звернення постраждалих».
На останньому наголосив і представник поліції. «Жоден із приватних підприємців на сьогодні не звертався до правоохоронних органів із заявою, що хтось йому «заважає» працювати», — зазначив майор Капустинський.
У той же час поліцейський запевнив присутніх, що під час проведення «Лесиних джерел» поліція гарантує безпеку: «Нам виділено новий автомобіль «Рено» (проблема, щоправда, у заправці автотранспорту, бо профільне міністерство недофінансовує управління). Разом із тим, працівниками поліції цими днями розкрито декілька резонансних злочинів: викрадення двох автомобілів; також затриманий злодій, котрий скоїв один грабіж та викрав 11 велосипедів. Попри те, що значна частина працівників Новоград-Волинського відділу поліції задіяна в охороні різних об’єктів, можете сміливо, але з розумом, відпочивати під час свят».
Насамкінець додамо, що міський голова вже традиційно «пройшовся» по недоліках у комунальній галузі. Згадав про виділені 400 тисяч на заквітчання міста (а воно досі, на його думку, недостатньо заквітчане); про нанесення дорожньої розмітки, яке він доручив зробити, ще коли зійшов сніг, а дорожники досі не впоралися, бо «працюють дідівським способом»; про Парк культури і відпочинку, в якому погнили лавки, перехняблені ліхтарі («треба приставити драбину, збити вивіску «Парк культури і відпочинку» і повісити табличку «Парк мук… і далі по тексту»); про тротуари, йдучи по яких перехожі «усіх згадують триповерховими висловами» і т.д.
«І це всіх влаштовує!..» — критикуючи відповідальних за усунення означених недоліків, додав Віктор Весельський. Нині ж, за його словами, має місце перевиконання бюджету за перше півріччя. Тож, є можливість спрямувати кошти на приведення до ладу об’єктів, які найбільше цього потребують.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА