Продовжуються карантинні заходи у зв’язку зі сказом

На адресу міського голови В.Л.Весельського надійшов лист від Управління Держпродспоживслужби в Новоград-Волинському районі про те, що в м.Новоград-Волинський продовжуються карантинні обмеження щодо сказу тварин, які введені 17.02.2016 року рішенням ДНПК при Новоград-Волинській міській раді.
Зокрема, у листі повідомляється наступне: «19.06.2016 року, близько 10 години ранку, на територію «Відділення відновлювального лікування» по вул.Житомирська, 91, забігла лисиця, яка покусалась зі сторожовою собакою. На території знаходилась і друга безприв’язна собака, яка бігала за лисицею. Один зі сторожів лисицю вбив і закопав. Другий сторож оглядав покуси та проводив обробки собаки (яку покусала лисиця).
Про даний випадок повідом­лено 21.06.2016 року в Новоград-Волинську районну державну лікарню ветмедицини.
При розслідуванні 21.06.2016 року виявлено 2 контактуючі особи (сторожі), які направлені в антирабічний кабінет для надання лікування. Труп лисиці відкопаний та 22.06.2016 року відібраний патматеріал (мозок), який направлено в Житомирську регіональну державну лабораторію ветмедицини. Відповідно до акту від 22.06.2016 року Житомирської РДЛВМ, захворювання на сказ не виключається, оскільки патматеріал — головний мозок — знаходився в стадії загнивання і непридатний для проведення досліджень на сказ.
Виходячи з вищевикладеного та відповідно до «Інструкції про заходи щодо боротьби зі сказом тварин», труп лисиці спалено, проведена дезінфекція 0,5% розчином хлорного вапна. Підозрілих на сказ собак (які контактували з лисицею) знешкоджено.
Щеплено 3 собаки, 2 коти в громадян, які утримують тварин поблизу «Відділення відновлювального лікування».
Карантинні обмеження в м.Новоград-Волинський продовжуються та будуть скасовані через 2 місяці після останнього випадку захворювання тварин на сказ при умові виконання всіх заходів».
Також управління звертається з проханням посприяти у виконанні заходів щодо ліквідації та недопущення виникнення випадків сказу, а саме: вирішити питання щодо виділення коштів для закупівлі вакцини для тварин та зобов’язати керівників ОСББ провести реєстрацію собак, яких утримують громадяни.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради