Хроніка 30/2016

ВОДІЯ, ЯКИЙ СКОЇВ СМЕРТЕЛЬНУ ДТП У МАЛИНІ, ТРИМАТИМУТЬ ПІД ВАРТОЮ
У п’ятницю, 15 липня, ухвалою апеляційного суду Житомирської області відхилено апеляційну скаргу сторони захисту водія, який скоїв смертельну дорожньо-транспортну подію, про зміну запобіжного заходу та залишено у силі рішення суду першої інстанції про тримання його під вартою без права внесення застави.
Окрім цього, у зв’язку із тим, що ще одна потерпіла внаслідок ДТП від отриманих тілесних ушкоджень померла у лікарні, вчинене кримінальне правопорушення перекваліфіковано із ч.2 на ч.3 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило загибель кількох осіб) КК України.
Санкція зазначеної статті передбачає суворіше покарання — позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

МАЙЖЕ 760 ГА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ УГІДЬ ПОВЕРНУТО ДЕРЖАВІ
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою забезпечено виконання рішення суду про розірвання договорів оренди земельних ділянок загальною площею понад 757 га вартістю 5,5 млн. грн. та повернення землі до державної власності.
Установлено, що сільськогосподарське товариство, отримавши у користування земельні ділянки сільськогосподарського призначення у Романівському районі, в порушення вимог Земельного і Податкового кодексів України та Закону України «Про оренду землі», протягом тривалого часу не сплачувало за угіддя орендну плату.
Новоград-Волинська місцева прокуратура звернулася з позовами про розірвання договорів оренди земельних ділянок та їх повернення Романівській райдержадміністрації, які господарським судом Житомирської області задоволено у повному обсязі.
Наразі рішення суду виконано, до державної власності повернуто сільськогосподарські угіддя вартістю 5,5 млн. грн.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

СПІЙМАЛИ «НА ГАРЯЧОМУ»
Близько 5 години ранку 40-річний звягельчанин помітив, що на його подвір’ї хтось ходить. Чоловік придивився та побачив, що незнайомець намагається викрасти його мопед «Suzuki», залишений на ніч біля будинку. Господар зателефонував до поліції.
Зловмисника було затримано. Ним виявився, раніше судимий, 19-річний місцевий житель.
Відомості про подію було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст.15 (Замах на злочин) та ч.2 ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України. Молодикові загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.
Відділ комунікації ГУНП в Житомирській області

В ЄМІЛЬЧИНСЬКОМУ РАЙОНІ ДОГЛЯДАЛЬНИЦЯ ВБИЛА СВОЮ ПІДОПІЧНУ…
Жителька Ємільчинського району, яку найняли доглядати за старенькою односельчанкою, цинічно вкоротила своїй підопічній віку. Нині всі обставини з’ясовує слідство.
49-річна жителька одного із сіл Ємільчинського району зголосилася стати доглядальницею для 86-річної односельчанки. Дбайливу жіночку, яка б знаходилася поруч і змогла допомагати немічній уже бабці, шукав для своєї матері син. Чоловік разом зі своєю родиною проживає у сусідньому селі.
Декілька днів тому подружжя навідалося у батьківське обійстя, аби дізнатися, як справи у бабусі, та звично поповнити запас продуктів харчування. Старенька матір пожалілася сину на доглядальницю. Звісно, він поговорив із жінкою, і та запевнила його у толерантному ставленні до підопічної. А вже у понеділок, 18 липня, чоловіка сповістили про те, що його матір померла. Її, нібито, виявила доглядальниця.
— Під час огляду тіла бабусі поліцейські зафіксували множинні садна на голові та обличчі загиблої. Відтак запідозрили, що хтось міг позбавити стареньку життя, — розповів начальник Ємільчинського відділення поліції Микола Нишпал. — Згодом наші здогадки підтвердив висновок судмедекспертів, за яким причиною смерті стали черепно-мозкова травма та переломи ребер.
Правоохоронці встановили, що напередодні доглядальниця поконфліктувала з бабусею. Її прохання неабияк роздратували жінку, і та спересердя декілька разів вдарила стареньку. Згодом біля ліжка підопічної прилаштувала стілець із водою і чимось їстівним та подалася геть. Про те, що бабця померла, жінка дізналася, прийшовши до її оселі наступного дня, і розповіла про смерть односельчанам.
За фактом умисного вбивства (ч.1 ст.115 ККУ) поліція відкрила кримінальне провадження. За вчинений злочин жінці може загрожувати від 7 до 15 років ув’язнення.
«Дзеркало Полісся»

ВОДІЙ ПІД ЧАС ОБГОНУ ВРІЗАВСЯ У СТОВП
17 липня, близько 8 години 45 хвилин, по вул.Коростенській у Новограді-Волинському трапилася дорожньо-транспортна пригода.
Водій на автомобілі «Volkswagen Passat», під час обгону, не дотримався безпечного інтервалу та здійснив зіткнення із автомобілем «ВАЗ-2106», який рухався в попутному напрямку. Після зіткнення з авто іномарка в’їхала у стовп вуличного освітлення.
Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди водій «Volkswagen Passat» отримав травми голови, верхніх та нижніх кінцівок і був доставлений до травмпункту. Водій «ВАЗу» не постраждав.
Олександр СУКАЧ, www.04141.com.ua

ЛЕГКОВИК НЕ РОЗМИНУВСЯ З АВТОБУСОМ: ОДИН — ЗАГИБЛИЙ, ДВОЄ — ПОРАНЕНІ
Пригода трапилася 18 липня у Баранівці. За попередньою інформацією, керманич «Део Ланоса» не впорався з керуванням. Чоловік загинув на місці ДТП. Двоє пасажирів автобуса «Вольво» звернулися за медичною допомогою.
Близько 14:20, 18 липня, на автодорозі «Дубрівка — Висока Піч», у м.Баранівка, водій автомобіля «Део Ланос», 47-річний житель райцентру, на заокругленій ділянці дороги не впорався з керуванням і виїхав на зустрічну смугу руху. Автомобіль зіткнувся з автобусом «Вольво V10M0», під керуванням 50-річного жителя Тернопільщини.
Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди водій легковика отримав тілесні ушкодження, які виявилися несумісними з життям. Чоловік загинув на місці події. Медична допомога без госпіталізації знадобилася двом пасажиркам автобуса — 57-річній киянці та 48-річній місцевій жительці. Усі обставини та причини трагічної ДТП з’ясовують правоохоронці.
Відділ комунікації ГУНП в Житомирській області

ЧОЛОВІКА ЗНАЙШЛИ МЕРТВИМ У КОЛОДЯЗІ…
14 липня, о 21:30, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що у с.Жовтневе Попільнянського району необхідна допомога для вилучення загиблого з колодязя. До місця виклику виїхало відділення 25-ї Державної пожежно-рятувальної частини смт.Попільня.
Зі слів дружини загиблого, вони з чоловіком посварились, і він вийшов із будинку. Через деякий час жінка пішла його шукати та вже на подвір’ї помітила відкриту кришку колодязя насосної станції. Внизу знаходилося тіло її непритомного чоловіка. Жінка одразу викликала «швидку допомогу», фахівці якої зателефонували рятувальникам.
Глибина колодязя сягала 2 м. За допомогою ременів та рятувальної мотузки бійці ДСНС спустилися до чоловіка, який вже не подавав ознак життя. Обв’язавши його тіло, рятувальники підняли 51-річного загиблого із дна колодязя. Усі інші обставини пригоди встановлюються.
УДСНС у Житомирській області

7 РОКІВ 3 МІСЯЦІ — СПРАВЕДЛИВЕ ПОКАРАННЯ
Прокуратура області підтримала державне обвинувачення у кримінальному провадженні за фактом нанесення умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого, за ч.2 ст.121 КК України.
Йдеться про те, що 28-річний житель Житомира, перебуваючи разом з іншими приятелями у гостях свого знайомого та розпиваючи спиртні напої, на грунті неприязних відносин, які виникли внаслідок надмірного вживання алкоголю, завдав більше 10 ударів по голові одному із запрошених.
Після цього зловмисник разом зі спільником пішов до магазину за додатковою порцією спиртного. Повернувшись та виявивши, що побитий приятель помер унаслідок отриманих тілесних ушкоджень, вирішив приховати злочин та виніс тіло загиблого на смітник.
У ході судового слідства доведено вину обвинуваченого та вироком Корольовського районного суду м.Житомир призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 7 років 3 місяці.
Ухвалою апеляційного суду Житомирської області обвинувальний вирок суду першої інстанції залишено в силі.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ЗА ТОРГІВЛЮ ЛЮДЬМИ — 8 РОКІВ ТЮРМИ
Апеляційним судом задоволено апеляцію прокуратури та скасовано вирок Малинського районного суду, яким призначено умовне покарання двом особам — жителям м.Київ та Київської області, визнаних винними у скоєнні злочину, передбаченого ст.149 (Торгівля людьми) КК України.
Вироком апеляційного суду Житомирської області зловмисникам призначено покарання у вигляді 8 років позбавлення волі кожному.
Підприємця та уродженця іншої держави визнано винними у вчиненні незаконних угод, об’єктом яких були четверо громадян Пакистану, пов’язаних із вербуванням, переміщенням в Україну та передачею з метою експлуатації їх праці у цеху з переробки каменю, що у Малинському районі.
Скориставшись тим, що потерпілі не знали мови, працювали нелегально та не мали можливості звернутися за захистом своїх прав, їх протягом декількох місяців утримували у «рабстві».
Прес-служба прокуратури Житомирської області