Той випадок, коли новоградське — краще, ніж «всеукраїнське класичне»!

Той випадок, коли новоградське — краще, ніж «всеукраїнське класичне»!

Класичне «Динамо» — «Шахтар» минулої суботи у боротьбі за Суперкубок України, відверто кажучи, не вразило. Старт сезону, «пішохідний» футбол, майже стандартний сценарій, коли «Шахтар» більше атакує і перший забиває… Щоправда, цього разу кияни спромоглися відігратися і, навіть, виграли серію пенальті. Але емоції якісь не ті…
Інша справа — перше новоградське. Дербі, що відбулося за декілька годин до телетрансляції «класичного». Звісно, чемпіонат Житомирської області не співрозмірний із протистоянням кращих команд Прем’єр-ліги. Проте новоградські вболівальники (давно трибуни не бачили такого ажіотажу) отримали те, на що розраховували: інтригу, голи, виїзну торгівлю на стадіоні, можливість «пофанатіти» і безліч інших дрібниць, притаманних «живому» місцевому футболу.
Перше новоградське дербі завершилося перемогою «Звягеля» над «Авангардом» із рахунком 2:1. У середині першого тайму звягельчани, завдяки потужному удару Артема Гороницького, вийшли уперед. За декілька хвилин красивим ударом головою Володимир Красовський зрівняв рахунок. Але в другому таймі, коли «Авангард» фізично «підсів», «Звягель» вирвав перемогу: на добиванні після штрафного вдало зіграв Олександр Іванчук.
Варто відзначити, що «Авангард» цього разу був змушений обійтися без послуг двох гравців основного складу. Подейкують, що хлопці мають пропозиції продовження кар’єри у клубах другої української ліги. Втім, це аж ніяк не применшує заслуги «Звягеля», а також його фанклубу, що несамовито підтримував команду впродовж гри. В «Авангарду» свого фанклубу не знайшлося. Натомість серед присутньої публіки чимало хто вболівав за цю команду через наявність у її складі живих легенд новоградського футболу — Дмитра Горбаченка й Ігоря Ковальчука, відомого серед вболівальницької братії як Бекон.
Перше новоградське дербі вшанували своєю увагою найвищі посадові особи Новограда. Перед стартовим свистком міський голова Віктор Весельський виголосив промову, відзначивши, зокрема, що в цьому році було виділено на розвиток місцевого футболу 300 тисяч гривень, які порівну поділили між «Звягелем» та «Авангардом». Також міський голова пообіцяв уболівальникам, котрі приїжджають на стадіон на авто, облаштувати поблизу парковку. І, як прийнято в таких випадках, здійснив перший символічний удар по м’ячу. Щоправда, пробив Віктор Леонідович не в бік чиїхось воріт, а впоперек поля. Мабуть, демонструючи вболівальницьку нейтральність по відношенню до обох команд.
Отже, перше коло чемпіонату Житомирської області з футболу серед команд вищої ліги завершено. Після дев’яти ігор «Авангард» має 13 очок, «Звягель» — 11. На жаль, цих здобутків занадто мало, аби на сьогодні претендувати на потрапляння до призової трійки. Хіба, якщо зробити вдалий фінт і набрані очки… додати. Бо по-іншому навряд чи вдасться догнати СК «Коростень», який знову переміг. Цього разу — з рахунком 1:0 на виїзді ФК «Фортуну» з Андрушівки. Тож, СК «Коростень» тепер має 23 очки у 9 іграх і одноосібно очолює турнірну таблицю.
Городницьке «Полісся» в цьому турі не грало. Не виключено, що городничани отримають три очки автоматично, бо суперником мала стати команда, яка вже декілька матчів ігнорує (пропустили понад півсотні голів і вирішили зав’язати з футболом).
В інших парах зафіксовано наступні результати: «Полісся» (Житомир) — «Полісся» (Олевськ) — 4:1; «Мал» (Коростень) — ФК «Бердичів» — 0:2.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА