Чи можуть людину без нирки відправити воювати у зону АТО?

Доброго дня! Я — солдат контрактної служби. Я — у відчаї і не знаю, куди мені звернутися за допомогою. Чотири місяці тому в мене виявили вроджену ваду — відсутність однієї нирки. До цього часу мене постійно турбували болі у поперековому відділі хребта, але лікарі завжди пов’язували це з остеохондрозом поперекового відділу хребта. Ці болі постійно посилюються! Особливо в нічний час доби. Зараз мене командування хоче забрати до зони АТО, а я їхати не погоджуюсь, оскільки перебування в полі згубно впливає на мій стан здоров’я, а в мене — п’ятимісячна дитина, і я не хочу, щоб у неї, в кращому випадку, батько став інвалідом! На ВЛК мені поставили діагноз: обмежено придатний до військової служби. Що мені робити? Я від служби не відмовляюсь, але фізично не зможу перебувати у зоні АТО. Допоможіть, будь ласка!
Денис П., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Питання щодо придатності до військової служби за станом здоров’я регулюються, відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом МОУ №402 від 14.08.2008 р.
Згідно з даним Положенням, військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов’язаних, установлює причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.
Медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров’я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, із винесенням письмового висновку (постанови). Під придатністю до військової служби у цьому Положенні розуміється такий стан здоров’я і фізичного розвитку громадян, який дозволяє їм виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов’язки з конкретної військової спеціальності у виді Збройних Сил України та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час.
Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі — Розклад хвороб), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб та таблиць додаткових вимог до стану здоров’я (далі — ТДВ).
Розділ 3 даного положення передбачає медичний огляд військовозобов’язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період.
Згідно з п.3.8 цього розділу та статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, які передбачають індивідуальне визначення придатності до військової служби і військової спеціальності, ВЛК щодо військовозобов’язаних, яких призивають на військову службу або приймають на військову службу у добровільному порядку за контрактом, виносить одну із таких постанов:

  • непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час;

  • обмежено придатний до військової служби;

  • придатний (або непридатний) до військової служби за контрактом, за спеціальністю;

  • придатний (або непридатний) до військової служби в миротворчій місії за спеціальністю (вказати спеціальність);

  • придатний до військової служби.


Згідно зі ст.74, уроджені аномалії (вади розвитку), деформації та хромосомні порушення (Q00-Q99), їх наслідки (Додаток 2 до Положення), зазначається, що стаття застосовується, у разі неможливості лікування вроджених вад розвитку, відмови від лікування або незадовільних його результатів, а також при хромосомних аномаліях, підтверджених результатами обстеження у медико-генетичних консультаціях.
До пункту «а» належать, зокрема:

  • відсутність однієї нирки (або припинення її функцій) із порушенням функцій нирки, яка залишилася, незалежно від ступеня їх вираження;

  • полікістоз нирок зі значними порушеннями функцій або хронічною нирковою недостатністю, незалежно від ступеня;

  • уроджені вади ниркових судин (підтверджені даними ангіографії) з явищами вазоренальної гіпертензії та нирковими кровотечами.


До пункту «б» належать:

  • відсутність однієї нирки (або її функцій) із нормальною функцією нирки, яка залишилася;

  • полікістоз, дисплазії, подвоєння нирок та їх елементів, підковоподібна нирка, аномалії сечоводів або сечового міхура з помірними порушеннями функцій нирок.


Таким чином у вашій ситуації, відповідно до Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток №1 до Положення), непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається ВЛК індивідуально.
У випадку незгоди з висновками комісії, відповідно до п.2.3.5 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, в судовому порядку можуть бути оскаржені постанови ЦВЛК. Щоб оскаржити постанову ВЛК, спочатку потрібно звернутися до ВЛК вищих рівнів із відповідними заявами.
ПОЗИЦІЯ МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ
На своєму офіційному вебсайті Міністерство оборони України у статті під назвою «Визнані обмежено придатними до військової служби військовослужбовці, в особливий період можуть проходити військову службу» висловило свою позицію щодо схожої ситуації.
Дана позиція була висловлена, у зв’язку із сюжетом під назвою «Военкомат отправил в Донбасс мобилизованного с гепатитом С», який оприлюднив один із провідних телеканалів країни, та у зв’язку зі зверненням військовослужбовця Юрія Антоненка.
Так, розглянувши звернення військовослужбовця військової частини — польова пошта В2604 Юрія Антоненка — щодо зміни постанови військово-лікарської комісії військової частини А2428 «обмежено придатний до військової служби» за свідоцтвом про хворобу №279 від 29 липня 2014 року, МОУ повідомило наступне:
«Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», з моменту оголошення рішення про мобілізацію, у країні настає особливий період.
Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», в особливий період підлягають звільненню з військової служби за станом здоров’я військовослужбовці, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби.
Таким чином, військовослужбовці, визнані військово-лікарськими комісіями обмежено придатними до військової служби, в особливий період продовжують проходити військову службу».