Гарячий півфінал, в якому фортунило «Фортуні»

Гарячий півфінал, в якому фортунило «Фортуні»

— Вовочка, а що казав твій батько, коли падав із драбини?
— А погані слова не можна повторювати?
— Звісно, що ні!
— Ну, тоді він падав мовчки…

Саме цей, «бородатий» уже давно, анекдот приходить на думку, коли пригадуєш перипетії першого півфінального матчу кубку області між «Авангардом» і андрушівською «Фортуною», що відбувся минулої суботи в Новограді.
Особливо «мовчали» вболівальники «Авангарду» в ту хвилину (може, півтори), коли «Фортуну» двічі поспіль від голу врятувала поперечина. Спочатку після штрафного м’яч, зачепивши стінку з гравців, опускався, здавалося б, у ворота. Проте, ковзнувши по поперечині, вийшов на кутовий. Подача з кута поля завершилася ударом по воротах. Але знову на заваді голу став каркас воріт. У м’яча було безліч варіантів, куди відскочити, але вилетів він у поле…
Так тривав перший тайм першого півфінального матчу кубку Житомирської області з футболу пам’яті Героїв Небесної Сотні. На той момент «Авангард» уже поступався з рахунком 0:1.
Провали в центрі захисту новоградської команди могли призвести до куди більшої переваги гостей. Але, до пори до часу, миналося. Та й свої моменти «Авангард» транжирив доволі регулярно.
Зрівняв рахунок Тимофій Диняк, котрий із вигідної позиції поцілив у дальній кут воріт. Але й цього разу м’яч зрадницьки намагався вивернутися, відскочивши в сітку лише від стійки — 1:1.
Довго радіти новоградській публіці не довелося. «Фортуна» ще до перерви вийшла вперед, на радість велелюдному гостьовому фан-сектору.
В «Авангарду» фан-сектору знову не було. Щось, певно, розклеїлося у фанатському русі…
Попри це, практично весь другий тайм господарі намагалися уникнути поразки. І моменти були! Але щоразу чогось не вистачало: то влучності, то сили удару, то бодай кого-небудь «на добиванні» після штрафного.
До речі, згаданий штрафний на останніх хвилинах гри міг стати рятівним. «Заспокой нам нерви, Діма!» — вигукнув один із уболівальників, коли до м’яча підійшов капітан «Авангарду» Дмитро Горбаченко. Удар вийшов сильним і точним, але голкіпер «Фортуни» на нього зреагував, відбивши м’яча перед собою. Гравці «Авангарду», схоже, не повірили в таке щастя, і ніхто не рвонув на добивання.
А, може, просто вже не було сил. Адже впродовж другого тайму темп бігу окремих гравців господарів не дуже відповідав поняттю «футбол». Коротка лавка запасних не дозволяє пожвавлювати гру замінами. Та ще й ця клята спека — правим флангом, який опинився «на сонці», не грав ніхто. Всі розпасовки проходили зліва, у холодку…
«Фортуна» мала низку шансів перетворили матч-відповідь на формальність, вибігаючи у контратаки, але гра так і завершилася з рахунком 1:2.
Такий результат залишає «Авангарду» промінчик надії знову зіграти у фіналі обласного кубку. Для цього, щоправда, в гостях треба щонайменше двічі забити. Завдання — складне. Але давайте не будемо забувати, що саме «Авангард» на даний момент є діючим володарем кубку області. І виграти фінал минулого сезону йому вдалося у двобої з СК «Коростень», на стадіоні свого найбільш принципового суперника. Тож, досвід перемагати у важливих матчах у команди є.
В іншому півфіналі «Мал» (Коростень) і СК «Коростень» розійшлися мировою — 1:1. Інтрига живе.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Івана ЛАВРЕНЧУКА