«Лесині джерела-2016»: на гостини їдуть поляки, білоруси і грузини. Небратні залишилися без запрошення

«Лесині джерела-2016»: на гостини їдуть поляки, білоруси і грузини. Небратні залишилися без запрошення

На святкування цьогорічного Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела» очікується близько двохсот офіційних осіб. Це — не рахуючи учасників конкурсів, пісенних та інших творчих колективів, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. Було надіслано запрошення трьом делегаціям із польських міст Ломжа, Пясечно і Белхатув. Станом на середину цього тижня підтвердили свій приїзд делегації з Грузії (5 осіб) та Білорусі (3 особи), — розповіла «Звягелю» начальник відділу культури міської ради Лариса ЗАЄЦЬ.
Делегацію із російського Курська, який віднедавна вже не є містом-побратимом Новограда, не запрошували.
Нагадаємо, ще у 2014 році, одразу після анексії Криму та початку збройного протистояння на Сході України, Олександр Трубніков, депутат Курських міських зборів, котрий раніше неодноразово гостював у Новограді на «Лесині джерела» і висловлював компліменти на адресу України, дякуючи за гостинність, на своїй сторінці в соцмережі «Вконтакте» відверто схвалив анексію Криму, розмістивши відповідні ілюстрації. Окремі з них — неприховане глузування з України, її територіальної цілісності.
Тоді, навесні 2014-го, міська влада Новограда продовжувала вірити у дружбу з Курськом, «не ставлячи знак рівності між російським народом і президентом Росії». Зараз вектор зовнішньої політики змінив напрям: на пленарному засіданні шостої сесії міської ради сьомого скликання було ухвалено рішення «Про припинення дії угоди між містом Курськ Курської області (Російська Федерація) та містом Новоград-Волинський Житомирської області (Україна) про дружбу і співпрацю».
«Оргкомітет повністю готовий до свята. Всі фрагменти відпрацьовані, організація зустрічі, проживання, дозвілля гостей узгоджена», — запевнила Лариса Заєць.
А також підкреслила, що, поряд із традиційними заходами, програма «Джерел-2016» містить неабияку новинку. Вперше на фортеці відбудеться показ короткометражних фільмів українських митців. Уся площа, починаючи з 21:00 31 липня, може стати глядацьким залом. А подарує звягельчанам і гостям це видовище творча команда з Києва «Булава продакшн». Вони ж абсолютно безкоштовно, за допомогою новітньої апаратури, зніматимуть святкування «Лесиних джерел» із висоти 200 метрів. А тоді змонтують відеоролик. Тож, будьте уважні й обережні, відриваючись «на повну», а то ризикуєте стати героєм «ютубу».
Олег БРЮХАНОВ