«Лесині джерела-2016» винятком не стали: для одних — День міста, для інших — свято літератури і мистецтв

«Лесині джерела-2016» винятком не стали: для одних — День міста, для інших — свято літератури і мистецтв

Упродовж трьох днів, із 29 по 31 липня, центр Новограда-Волинського жив, немов бджолиний вулик. Пік народних гулянь із нагоди Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела» традиційно припав на суботу. Саме в цей день вулиця Шевченка — від міського Парку відпочинку й до площі Лесі Українки, а також площа на фортеці, були сповнені люду, охочого до розваг. Повсюди працювала виїзна торгівля, а ввечері на площі відлунав концерт.
Чи не вперше були задіяні безпрецедентні заходи безпеки: спокій новоград-волинців і гостей міста під час свята охороняли не лише поліцейські міськвідділу, а й «круті хлопці» з автоматами — вочевидь, із загону спецпризначення. Що поробиш: враховуючи дедалі зростаючу по всьому світі загрозу тероризму під час масових заходів, краще у безпеці споглядати на автоматника, аніж…
Оргкомітет «Лесиних джерел» із року в рік невтомно наголошує: це — свято літератури і мистецтв, тому головний акцент повинен бути зроблений саме на вшануванні творчості й життєвого шляху Лесі Українки. При цьому переважна більшість звягельчан продовжують свято йменувати Днем міста. А що залишається, коли Дня міста, як такого (якщо ним не вважати «Лесині джерела»), в Новограда немає…
Тож, містяни в ці дні діляться на дві нерівні категорії: одні (яких, будемо відверті, більшість) — розважаються на атракціонах, гуляють, святкуючи День міста; інші (митці, творча інтелігенція) — відвідують музеї, беруть участь у творчо-мистецьких заходах і конференціях, присвячених Лесі Українці та її славному роду.
На жаль, за останні два роки для багатьох це свято (та й інші свята) взагалі перестали бути святковими. Йдеться про родичів і близьких тих, хто загинув у АТО, про тих, хто отримав поранення, про тих, хто у свята і будні, за будь-якої погоди, перебуває на передовій і робить все, від них залежне, щоб тут, у тилу, люди мали можливість бодай щось святкувати… І кожен із нас вголос чи подумки обов’язково повинен дякувати за це нашим Героям.
Враховуючи, що за маршрутом «Парк — Фортеця» ледве не кожен мав можливість пройти безліч разів і на власні очі подивитися, що ж пропонували організатори, пригадаємо одним-двома абзацами про ті заходи, які проводилися в стінах музеїв.
30 липня на фортеці відбулося Свято поліської вишиванки, організоване силами колективу й вихованців Палацу дітей та молоді (директор — Ольга Добровольна). Під час заходу звучали українські народні пісні, проводилися конкурси. Хто завітав на захід у вишиванці, той мав змогу взяти участь у дефіле.
Того ж дня у великій залі Палацу культури проходив 16-ий Всеукраїнський конкурс автентичного співу «Животоки», в якому взяли участь 20 гуртів та 21 соліст із Житомирської, Вінницької, Хмельницької, Івано-Франківської, Рівненської і Тернопільської областей.
До складу журі увійшли Народна артистка України, музичний керівник і ведуча телевізійного проекту «Фольк-мюзік» Першого національного каналу українського телебачення Оксана Пекун, завідувач відділу народної творчості, заступник директора Житомирського обласного центру народної творчості Галина Шубіна, доцент кафедри музичного фольклору Рівненського державного гуманітарного університету Раїса Цапун, кандидат мистецтвознавства, доцент, заступник директора з науково-методичної роботи та міжрегіональних зв’язків Барського гуманітарно-педагогічного коледжу ім.М.Грушевського Вінницької області Антоніна Сторожук, Заслужений працівник культури України, керівник зразкового фольклорного ансамблю «Ордана» Новоград-Волинського міського Палацу культури імені Лесі Українки Віра Матвійчук.

У номінації «Солоспів молодшої вікової категорії» перше місце здобула звягельчанка Лідія Гапончук (Школа мистецтв).
«Гуртовий спів молодшої вікової категорії»: 2 місце — зразковий фольклорний ансамбль «Мальва» (старша група, Новоград-Волинський палац дітей та молоді), 3 місце — ансамбль народної пісні «Цвіте терен» (Новоград-Волинська школа мистецтв).
У номінації «Гуртовий спів старшої вікової категорії» третє місце посів Народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Колиска» (с.Немильня Новоград-Волинського району).
У номінації «Солоспів старшої вікової категорії»: друге місце — у Марії Дудник з Новограда-Волинського.
А гран-прі отримав гурт «Любарчанка» (с.Любарці Бориспільського району, Київської області).
Окремими дипломами були відзначені найстарша учасниця конкурсу — Надія Шваб із с.Бовсуни Лугинського району (1930 р.н.) та наймолодша — Наталія Мінгалєєва (2007 р.н.) із Новограда-Волинського (Школа мистецтв).
Передувало вечірньому концерту під назвою «Нас єднають велика Леся і любов до Вкраїни свята» вітальне слово міського голови Віктора Весельського, який, зокрема, зазначив: «За майже 800 років існування нашого Новограда-Волинського найзнаменнішою подією, що прославила місто, стало народження тут славної доньки українського народу Лариси Петрівни Косач. Відома всьому світу під іменем Лесі Українки вона стала візитівкою нашого міста. Саме на її честь було започатковане свято «Лесині джерела», яке є єдиним в Україні святом літератури і мистецтв, що має міжнародний характер».
Одним із найбільш очікуваних і відвідуваних заходів «Лесиних джерел» щороку залишається «Містечко майстрів». Цьогоріч до Новограда зі своїми виробами та майстер-класами завітали близько сотні народних умільців із Київської, Житомирської, Дніпропетровської, Полтавської, Волинської, Рівненської, Хмельницької, Львівської, Тернопільської областей.
У міському Парку культури і відпочинку були представлені бісероплетіння, гончарство, писанкарство, вироби з кераміки, живопис.
Тим часом на загальний огляд була представлена також приватна колекція лауреата Міжнародного конкурсу «Творчість добра» Миколи Жилюка — засновника народного Музею хліба у с.Велика Цвіля Ємільчинського району. Музей було створено ще 12 квітня 1985 року. Серед експонатів — віялка, ступа, жорна, млинок, багато з яких є унікальними і являють велику історичну цінність.
Міський голова Віктор Весельський провів офіційний прийом іноземних делегацій та офіційних гостей свята. Відбулося це 30 липня у великій залі Будинку рад.
На запрошення звягельчан відгукнулася білоруська делегація з Рогачова. Прибули друзі з Грузії на чолі з головою Фонду Лесі Українки в Грузії, Почесним громадянином міста Новограда-Волинського Таріелом Гоголадзе. Крім гостей із ближнього зарубіжжя, до Новограда завітали делегації з Миргорода, Долини, Коростеня, Баранівки, Олевська.
Для місцевих і приїжджих поціновувачів театральних постановок презентували драму-феєрію «Лісова пісня». До речі, цього року якраз виповнюється 105-річний ювілей від часу написання цього безсмертного твору.
Постановку виконала трупа Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Миколи Гоголя.
Одним із найважливіших фрагментів свята став Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова імені Лесі Українки, що пройшов 29 липня у Музеї родини Косачів. Конкурс бере свою історію з 2006 року і нині проводився вже водинадцяте.
Участь у заході взяли 19 шанувальників Лесиного слова, які представили 16 композицій. Географія — від Маріуполя, Харкова, Миколаєва до західноукраїнських міст.
До складу журі увійшли О.І.Балабан, Заслужений артист України, завкафедрою акторів кіно факультету кіно і телебачення Київського національного університету культури і мистецтв, режисер театру і кіно; Л.Л.Колосович, Заслужена артистка України, режисер театру (м.Дніпро); С.Л.Органіста, Заслужена артистка України, провідна актриса Волинського академічного українського музично-драматичного театру ім.Т.Г.Шевченка.
Першу премію отримала Лілія Петренко з м.Харків, яка виконала композицію «Роберт Брюс, король шотландський». Друге місце розділили Михайло Самарський (Київ), який декламував уривок із драми «На полі крові», та Галина Цьомик (Рівне), котра виконала літературно-музичну композицію «Тебе нема, але я все з тобою». Третє місце посіла Ірина Красєва (м.Новоград-Волинський), яка виконала вірш «Ave regina!».
Гран-прі здобула Лідія Корницька з Хмельницького, виконавши уривок із вистави за творами та листами Лесі Українки «Лесині листи».
Також у ході святкування «Джерел» було підведено підсумки краєзнавчої вікторини «Кожен день я тебе відкриваю, рідне місто кохане моє». Загалом до конкурсу долучилося десять учасників. А переможцем став Олександр Ригін.
Упродовж декількох днів тривала презентація виставки авторських робіт художниці з Коростеня Наталії Аксьоненко. Свого часу пані Наталія працювала головним художником АТЗТ «Коростенський фарфор». А коли завод зупинився, — вона почала займатися лялькарством, вишиваним живописом, паперовою витинанкою та декоративним живописом.

В актовій залі Школи мистецтв відбулася зустріч-спогад із нагоди 150-річчя приїзду Петра Косача до Новограда-Волинського.
Завідувачка Літературно-меморіального музею Лесі Українки, Заслужений працівник культури України, Почесний громадянин міста Новограда-Волинського Віра Римська розповіла про життєвий та творчий шлях Петра Косача.

У завершальний день свята в міському Парку культури й відпочинку потішив присутніх «Мелодіями літа» муніципальний духовий оркестр. А надвечір усі бажаючі мали змогу оцінити новітню творчість українських митців, втілену в короткометражні фільми.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА