Цезій-137 — у продуктах харчування

Віддаленість у часі подій аварії на Чорнобильській АЕС зменшила настороженість населення до впливу внутрішнього опромінення, яке відбувається, переважно, при вживанні продуктів харчування, води, дикорослих грибів, ягід та лікарських рослин, що збираються населенням у забрудненій радіонуклідами зоні.
Водночас Новоград-Волинським міжрайвідділом постійно фіксуються перевищення вмісту цезію-137 у продуктах харчування, в основному, в дикорослих ягодах, грибах та лікарських рослинах. На стихійних ринках ми часто спостерігаємо реалізацію продуктів харчування в антисанітарних умовах, а про той факт, що дана продукція не проходить радіологічний контроль, замислюємося вкрай рідко. А даремно, адже науково доведено, що в результаті довготривалого опромінення, навіть малими дозами, можливий несприятливий вплив на здоров’я людей, котрі нехтують правилами радіаційного захисту.
Враховуючи вищевикладене та з метою недопущення вживання продуктів харчування, забруднених радіонуклідами, Новоград-Волинський міжрайвідділ наголошує про небезпеку вживання продуктів харчування без проходження радіологічного контролю.
Крім того, в Новоград-Волинському міжрайвідділі, що знаходиться в м. Новоград-Волинський, по вул.Наталії Оржевської, 8, ви можете замовити радіологічні дослідження подуктів харчування.
Р.КУНИЦЬКИЙ, завідувач відділу організації санітарно-гігієнічних досліджень Новоград-Волинського міжрайвідділу ДУ «ЖОЛЦ ДСЕСУ»