Безоплатні адвокати добилися понад 1,5 тис. виправдувальних вироків

За час роботи системи безоплатної правової допомоги її адвокати домоглися у судах майже 1700 виправдувальних вироків або закриття кримінального провадження для своїх підзахисних.
Із початку роботи системи безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) 153 тис. осіб отримали захист від адвокатів системи БВПД. При цьому 1673 людини отримали виправдувальні вироки. Ще понад 12 тис. громадян не отримали покарання у вигляді позбавлення волі.
На сьогодні у 99% випадках адвокати з’являються до всіх затриманих протягом перших двох годин після звернення до Регіональних центрів із надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Окрім того, до відкритих 1 липня 2015 року місцевих центрів безоплатної вторинної правової допомоги звернулося понад 100 тисяч осіб із таких питань:

  • оформлення субсидій;

  • комунальні питання;

  • соціальні виплати;

  • аліменти;

  • земля;

  • спадщина.


Половина з тих, хто звертався в центри, — малозабезпечені громадяни, понад 40% — інваліди, майже 9% — учасники АТО та інші ветерани війни, близько 3% — біженці та діти-сироти.
За результатами роботи у 2015 році Регіональний центр із надання БВПД у Житомирській області видав 1658 доручень адвокатам для здійснення захисту громадян у кримінальних провадженнях. Завдяки роботі адвокатів, у 2015 році суди винесли 9 виправдувальних вироків, по Україні їх кількість становила 193.
У вересні дана ініціатива буде розширена, і на місці ліквідованих районних та міських управлінь юстиції радянського зразка з’являться понад 400 бюро правової допомоги. У Житомирській області таких бюро буде 19.
Працівники бюро займатимуться наданням безоплатної первинної правової допомоги (юридичні консультації), забезпеченням доступу до безоплатної вторинної правової допомоги (прийом звернень від громадян) та в подальшому — здійсненням представництва інтересів клієнтів у суді, складанням процесуальних документів, консультуванням громадян та допомогою в отриманні електронних сервісів Міністерства юстиції.
Із 1 вересня 2016 року бюро правової допомоги відкриються у м.Баранівка, смт.Ємільчине, смт.Пулини (Червоноармійськ) та м.Олевськ і працюватимуть як відокремлені підрозділи Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Адреса Новоград-Волинського МЦ із надання БВПД: м. Новоград-Волинський, вул.Івана Франка, 31а, тел.: (04141) 2-15-82, е-mail: novohrad-volynskyy.zhytomyr@legalaid.gov.ua.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).
В.РАДЗИВІЛ, начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання БПД Новоград-Волинського МЦ з надання БВПД