Чому міський голова хоче провести засідання виконкому вночі?

Чому міський голова хоче провести засідання виконкому вночі?

\"ЧомуЖартома, а може, всерйоз міський голова Віктор Весельський оголосив намір якось одного разу, зненацька, провести засідання сесії міської ради чи виконкому… серед ночі. Таку ідею він озвучив під час прес-конференції за підсумками роботи органів місцевого самоврядування у першому півріччі. У зустрічі з місцевою пресою, крім міського голови, взяли участь його заступники, керуючий справами міської ради, начальники відділів, управлінь та відокремлених підрозділів.
Намір попрацювати на благо громади серед ночі Віктор Весельський озвучив, коментуючи особливості роботи окремих закладів громадського харчування (барів і кафе), відвідувачі яких ночами поводяться надто галасливо.
«Зненацька, щоб ніхто «не здав», взяти й зібрати виконком о 12-ій ночі. Посадити всіх у мікроавтобус і поїхати подивитися, хто, як і де розважається», — запропонував міський голова. При цьому він вже вкотре підкреслив, що нічних галасливих бешкетників, які заважають відпочивати тим, кому зранку йти на роботу, терпітиме до пори до часу. При цьому знову нагадав: якщо хтось надіється, що він поговорить про проблему і з часом її забуде, то такого не станеться.

Власне, питань від преси прозвучало лише сім. П’ять із них (три — від «Лесиного краю» і два — від «Час +»), на прохання міської ради, ЗМІ направили електронною поштою заздалегідь, щоб у владі могли з ними ознайомитися й підготуватися до вичерпної відповіді. Може, питань прозвучало би й більше, але присутні погодилися на регламент: спочатку говорить влада, а тоді — питання. Міський голова на початку зустрічі запропонував пресі свої пропозиції щодо зміни регламенту. Проте, як відомо, в чужий монастир зі своїм уставом не ходять, тож, Віктор Весельський, його перший заступник Сергій Колотов, заступники Оксана Гвозденко, Віктор Шалухін та керуючий справами міської ради Дмитро Ружицький, спираючись на офіційні цифри, підвели підсумки діяльності міської влади за перші шість місяців 2016 року.
Для тих, хто більш-менш уважно слідкує за місцевою пресою, не прозвучало нічого нового. Хоча, давайте згадаємо ключові тези.
ЛЮДИ ЙДУТЬ ДО ВЛАДИ
Протягом півріччя було проведено шість пленарних засідань сесії міської ради. Із них два — з використанням електронної системи поіменного голосування «Віче». Також відбулося десять засідань погоджувальної ради. За шість місяців роботи депутатами було підготовлено і прийнято 109 рішень.
Відбулося 10 засідань виконавчого комітету міської ради (всі — вдень). Зареєстровано 126 рішень. Міський голова підписав 169 розпоряджень з основних питань.
Віктор Леонідович разом із секретарем міської ради Оленою Пономаренко провели 27 особистих прийомів громадян (14 — виїзних прийомів). Зареєстровано 464 звернення, із них 29 — повторні. Також до відділів міської ради надійшло 3115 письмових звернень від громадян.
Відповідно до інформації фінансового управління, до міського бюджету протягом першого півріччя надійшло 214 мільйонів 472 тис. грн., що становить 106,4% до уточненого плану міської ради.
Захищені статті — зарплати бюджетникам і оплата енергоносіїв — профінансовані на 100%.
У ГАЛУЗІ ПРОМИСЛОВОСТІ — НОРМАЛЬНІ ПОКАЗНИКИ
У місті стабільно працюють 12 основних промислових підприємств, які справно сплачують податки та не створюють заборгованості із заробітної плати. Обсяги виробництва в діючих цінах становлять 171,3%, у порівнянні з відповідним періодом минулого року.
«У галузі промисловості — абсолютно нормальні показники», — наголосив Сергій Колотов.
Гаряче стояло питання виділення земельних ділянок учасникам АТО. Міська рада ухвалила рішення про виділення 137 ділянок для індивідуального житлового будівництва. Крім цього, 56 — під гаражі.
Нині відбувається процес інвентаризації земельних ділянок по місту. За попередніми розрахунками, у масиві «Олександрівський» знайдено вільними близько 90 ділянок, на «Дружбі» — ще в межах 20-30.
У місто залучаються інвестори для будівництва багатоповерхового житла. Крім чотирьох чотириповерхових будинків, які вже здані в експлуатацію або перебувають на стадії завершення будівництва, планується зведення двох 9-поверхівок.
У галузі промисловості реалізується два потужні проекти: розширяє виробництво швейна фабрика «Леся»; у найближчих планах — біогазовий завод, який дозволить створити не тільки 350 нових робочих місць, а й суттєво покращить екологію і, навіть, дозволить у теплицях вирощувати овочі.
Близько 10 млн. грн. планується залучити від міжнародних фондів. Це — грандіозно велика сума, раніше таких донацій від міжнародних партнерів протягом року місто не відчувало.
Погоджено виділення 300 тисяч гривень на розроблення проектно-кошторисної документації щодо спорудження дамби і мостового переходу через Случ в районі «биків».
Напрацьовані попередні комерційні пропозиції щодо будівництва фізкультурно-оздоровчого комплексу на стадіоні «Авангард».
КОЖНОМУ ДИТСАДКУ — ПО ДІЄТМЕДСЕСТРІ
У всіх дошкільних навчальних закладах впроваджено посади дієтмедсестри. Організовано безкоштовне підвезення громадським транспортом до шкіл тих учнів, котрі цього потребують. Забезпечено безкоштовне харчування учнів 1-4 класів, а також учнів — дітей учасників АТО.
Із 1 вересня для кращих учнів будуть запроваджені стипендії міського голови, а також — доплати тим учителям, які підготують переможців предметних олімпіад.
У відпускний період вперше було виплачено матеріальну допомогу технічним працівникам закладів галузі освіти.
Закуплено меблів на потреби галузі на 450 тис. грн., що вдвічі більше, аніж за відповідний період минулого року. Придбано більше продуктів харчування.
На ремонт дахів закладів освіти передбачається близько 6 мільйонів гривень. У ДНЗ №16 та СШ №4 проводиться ремонт харчоблоків.
У 3,5 рази зросли видатки на потреби галузі культури. 100 тисяч гривень витрачено на ремонт пам’ятників, що знаходяться на території міста.
Обіцяють також, що невдовзі належним чином запрацює центр «Спорт для всіх».
НА ЧИЇ ВУЛИЦІ ЛЯЖЕ НОВИЙ АСФАЛЬТ?
На перші виділені 300 тис. грн. розпочато роботи у напрямку спорудження другої черги полігону твердих побутових відходів.
П’ять мільйонів гривень цьогоріч буде витрачено на капітальний ремонт доріг, ще 4 мільйони — на поточний ремонт. Пощастить у цьому плані жителям вулиць Довгополова, Мазепи, Медичної, Полянського, Західної. На Західну навіть обіцяють пустити рейсовий автобус!
У планах — вулиці Гордєєва, Мякішева, Зелена, Кривоноса.
Крім цього, продовжуватиметься ремонт тротуарів у дворах багатоповерхової забудови, а також — по вул.Лесі Українки.
«НІХТО НІ З КИМ НЕ СВАРИВСЯ»
Щодо запитань, то вони стосувалися узаконення змін до статутів ОСББ (щоб не «призначали» керівника, а обирали); заміни аварійних ліфтів бюджетним коштом (якщо жителі будинку чи ОСББ профінансують 5% робіт, то міська влада розщедриться на решту 95%); стихійної торгівлі з асфальту біля автовокзалу продуктами харчування (попит породжує пропозицію — що тут вдієш? А облаштувати ринок на території колишньої олійні поки не виходить, бо земля належить підприємству-банкруту); стану міського пляжу (було завезено пісок, відремонтовано й пофарбовано лавки й туалет, встановлено буйки, але, відповідно до санітарних норм, вода в Случі там не придатна для купання). Ці та згадане на початку питання надійшли на адресу влади заздалегідь.
Від газети «Звягель» прозвучало питання стосовно взаємовідносин міської і районної влади. На наш погляд і за нашими спостереженнями (можливо, хибними), вони стали прохолоднішими, особливо — після відкриття відремонтованої великої зали Будинку рад. Це питання викликало незначне пожвавлення серед присутніх. Проте Віктор Весельський, підкресливши, що працює винятково на підставі чинного законодавства, як обраний територіальною громадою на посаду міського голови, наголосив: «Ніхто ні з ким не сварився. Про кошти, витрачені на ремонт великої зали, ми прозвітували. А електронна система для голосування — це крок уперед, необхідність, позитивний досвід м.Вінниця».
Насамкінець від місцевого телебачення прозвучало питання стосовно можливого введення Новоград-Волинською міською радою мораторію на підвищення тарифів на комунальні послуги, як це зробили ради деяких міст та областей. На що Віктор Весельський згадав про зниження тарифу на водопостачання, яке відбулося за час його роботи («а про це вже ніхто й не згадує»), а ймовірний мораторій перевів у політичну площину. Максимум, що вдіє міська рада Новограда в цьому плані, — це підготує до законодавців вищих рівнів звернення.
Завершуючи зустріч, міський голова перерахував представників місцевих ЗМІ (було телебачення і три з п’яти газет, що виходять у Новограді) і, певно, зробив для себе якісь висновки стосовно відсутніх.
Олег БРЮХАНОВ