НА «ГАЗОВІЙ ДІЄТІ», ЩЕ Й У БОРГАХ

Наслідки напруженої ситуації на українсько-російському газовому «фронті» не забарилися позначитися й на місцевому рівні. Мова йде про підприємства, що у своєму виробництві залежать від блакитного палива. Серед них — теплопостачальні підприємства, стабільна робота яких гарантує тепло в оселях у зимовий період. Поки що перебоїв із теплом у Новограді-Волинському немає, але разом із тим сьогодні ніхто з упевненістю не може відповісти на питання, чого чекати далі. Нині українські теплокомуненерго палять газ, запасений у сховищах. До того ж, перейшли у режим небувалої економії. У чому полягає ця економія на прикладі КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» розповів заступник директора цього підприємства Віталій ДІХТІЄВСЬКИЙ:
— На сьогодні є розпорядження міського голови про зниження споживання природного газу, але разом із тим — забезпечення нормального температурного режиму в помешканнях новоград-волинців. Аби зменшити об’єми використання газу, наше підприємство із 12 січня тимчасово припинило подачу населенню гарячої води. Крім цього, ми змушені були дещо понизити температуру теплоносія. Утім, варто зазначити, що цей вимушений крок, завдячуючи збалансованості й відрегульованості наших теплових мереж, не позначився на якості послуги. Оселі новоград-волинців і надалі забезпечені нормальним температурним режимом, що відповідає санітарним нормам. Принаймні, на сьогодні (14 січня) скарг на невідповідність температурного режиму, пов’язаних із економією газу, до нас не надходило. У мікрорайоні «Болгарбуд», де до недавнього часу були певні проблеми із теплопостачанням, складнощі носили технічний характер і аж ніяк не пов’язані із обмеженням споживання газу.
Поряд із цим керівництво «Теплокомуненерго» вкотре поскаржилося на заборгованість з боку населення за спожите тепло. Станом на 13 січня величина боргу новоград-волинців перед місцевим теплопостачальним підприємством склала 1 мільйон 350 тисяч гривень. Крім цього, ще 350 тисяч винні представники другої групи споживачів — бюджетні організації та госпрозрахункові підприємства.
З огляду на низьку проплату, «Теплокомуненерго» не може розрахуватися за використаний газ, а це, у свою чергу, ставить під загрозу подальше отримання лімітів на блакитне паливо. Зважаючи на нестабільну ситуацію щодо газу в державі, припинення газопостачання може набути цілком реальних рис, адже борг КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» перед компанією, що продає газ, складає вже 1 мільйон 700 тисяч гривень. Тож, на підприємстві закликають населення терміново сплатити борги, а по-можливості — здійснити передоплату, сплативши рахунки за січень 2009-го. При цьому нагадують, що тариф на опалення у Новограді-Волинському на сьогодні є найнижчим по області — 4,65 гривні за один квадратний метр житла. Для порівняння, наводять цифри із сусідніх міст: у Бердичеві платять 5,98 грн., у Коростені — 6,65 грн., у Житомирі — 5,84 грн.
Що стосується прогнозів, то на підприємстві наперед не забігають. Адже нині діючий у Новограді-Волинському тариф, що прийнятий із 1 січня минулого року, був розрахований ще для вартості газу в 686 гривень за тисячу кубів. Зараз «Теплокомуненерго» купує газ по 873 гривні, і розрахунковий тариф набуває величини вже у 6,04 гривні. Міський голова Микола Боровець неодноразово наголошував, що протягом цього опалювального сезону буде зроблено все можливе, аби утримати тариф на тепло на нинішньому рівні. Втім, якщо вітчизняним політиками не вдасться домовитися з колегами-росіянами про більш-менш прийнятну ціну на газ, то не виключені всілякі варіанти. Серед них — і найбільш песимістичні…
Олег БРЮХАНОВ