МИКОЛА БОРОВЕЦЬ: «ЩО ПЛАНУВАЛИ — ТЕ Й ВИКОНАЛИ»

МИКОЛА БОРОВЕЦЬ: «ЩО ПЛАНУВАЛИ — ТЕ Й ВИКОНАЛИ»

Дев’ятого січня міський голова провів прес-конференцію по підсумках року минулого і окреслив основні завдання, що стоять перед владою міста у 2009 році. На цю зустріч були запрошені представники всіх регіональних ЗМІ, які мали можливість поставити найбільш актуальні запитання:
— Миколо Петровичу, який був в цілому рік минулий для нашого міста і для вас, як міського голови, особисто?

— На рік 2008 можна дивитися і оцінювати по-різному. З одного боку це був рік фінансових потрясінь і цінових стрибків, але, разом з тим, можна сміливо говорити і про вагомі досягнення. Звісно, не треба бути песимістом, але ж потрібно також і реально дивитися на життя. Якщо торік на соціальний захист населення по нашому місту було витрачено 27 мільйонів гривень, то в цьому році, у зв’язку з непростою економічною ситуацією в державі, такий показник буде просто нереальним. І це стане серйозним дестабілізуючим моментом нашого життя.
— А що можна було б назвати, як успіх минулого року?
— Як на мене, то дуже добре спрацювала будівельна галузь. Будівельні програми, які передбачалися бюджетними коштами, виконані. Зокрема, на управління освіти і науки освоєно 4 млн. грн. Це — реконструкція даху ДНЗ №2, проведення робіт по каналізаційній та водопровідній системах у гімназії, зроблено реконструкцію дахів ДНЗ №6, частково — ДНЗ №5, відремонтовано класні кімнати у ЗОШ №2. Продовжено будівництво ЗОШ №8 (для того, щоб повністю завершити це будівництво, потрібне фінансування на суму 7 млн.грн).
У галузі охорони здоров’я відремонтовано четвертий поверх дорослої поліклініки; відділення відновлювального лікування; завершується реконструкція пологового відділення.
— Який об’єкт на сьогодні в місті можна вважати стратегічним в будівельній галузі?
— Найважливіший на сьогодні об’єкт — це полігон твердих побутових відходів, на будівництво якого вже виділено і освоєно 2 млн. 600 тисяч гривень. Розпочате це будівництво було за кошти бюджету розвитку. А у грудні 2008 року, завдяки наполегливій роботі з Кабінетом Міністрів та особистим зустрічам з Ю.Тимошенко та О.Турчиновим, вдалося з екологічного Фонду провести 2 млн. 500 тисяч гривень на Житомирський Фонд охорони навколишнього середовища, який і виступає замовником цього будівництва. На даний час відбувається оформлення документів для здачі першої черги, після чого можна буде починати роботу з прийому відходів.
Активно велося минулого року і будівництво житла: за рік здано житла загальною площею 21 тис.м.кв. З них 13 400 метрів — це індивідуальні будинки (майже 100 будинків). Здано дві багатоповерхівки по 72 квартири по вулиці Толубка (соціальне житло для військових) та 45 квартир по вулиці Лесі Українки — реконструйовано колишній гуртожиток.
— Як працювала у році, що минув, промисловість міста?
— Індекс росту промислового виробництва становив 151% — збільшився у півтора рази (за рахунок зростання обсягів на ВАТ «Новоград-Волинський м’ясокомбінат», ТОВ «Техна», меблева фабрика «Мірт»). Проте через кризу за останній місяць 2008 року з’явилася тенденція до скорочення виробництва на більшості підприємств.
Не секрет, що промисловість є основним наповнювачем бюджету. Найбільше податків до місцевого бюджету надходить від ВО ТОВ «Техна», ВАТ «Новоград-Волинський м’ясокомбінат», ВКФ «Леся». Разом це — більше п’яти мільйонів гривень. А до держбюджету ці підприємства направили за 11 місяців майже 10 мільйонів гривень. В цілому внесок 12 промислових підприємств становить майже третину від всіх надходжень. Для порівняння — у той же час суб’єкти підприємницької діяльності вносять 10 відсотків. Нормальна робота промисловості і підприємницьких структур зумовили те, що станом на початок грудня забезпечене виконання доходної частини місцевого бюджету в повному обсязі.
— Чого можна очікувати в цьому році?
— Важкі часи очікуються в першому кварталі 2009 року — коштів до бюджету надходитиме значно менше. Через те в програмі соціально-економічного розвитку на 2009 рік сплановано фінансування найбільш важливих для громади міста проектів. Серед резервів для наповнення бюджету в наступному році — сприяння реалізації продукції місцевого товаровиробника.
— Миколо Петровичу, що було зроблено торік по галузі житлово-комунального господарства?
— Галузь ЖКГ у 2008 році зазнала серйозного реформування. Завершується виконання програми впровадження моделі реформування умов утримання та обслуговування житлового фонду шляхом створення ОСББ. Лише в цьому році створено 8 ОСББ на базі ОП «Комунальник» та асоціацію ОСББ «Вікторія», засновано 5 та укрупнено З діючих ОСББ на базі ОП «Житлосервіс». Нині їх в місті — 25. Створено два комунальні підприємства. Одне з них обслуговуватиме тільки одноповерховий і двоповерховий житловий фонд міста, інше — «Комунально-ритуальне підприємство «Тризна». Комунальним стало ОП «Міськтеплокомуненерго».
Змінено порядок вивезення твердих побутових відходів з приватного сектора. Раніше вивозили приватні перевізники, тепер цим займається комунальне підприємство «Міськкомунсервіс». Охоплено 8 тисяч дворів при загальній їх кількості 10 тисяч. Перемогою 2008 року стало надходження до міста державних коштів у розмірі понад З млн. грн., що пішли на ремонт житлового фонду колишнього БУ №1 КЕЧ району. На виконання всіх програм ЖКГ використано 11,5 млн. гривень з міського та державного бюджетів. Відчутних результатів для поліпшення екології дали каналізація двох житлових будинків по вул. Червоноармійській та 58 приватних будинків по вул. Олейнікова.
На виконання програми енергозабезпечення використано 33 млн. грн. Вдалося реконструювати котельню «Новітер» по вулиці Рибалка, 10-а (встановлено 6 нових насосів). Реконструйовано котельню по вулиці Пушкіна, 44.
Через відсутність державного фінансування ряд заходів не вдалося виконати, зокрема, модернізацію 6 каналізаційно-насосних станцій міста, оновлення обладнання підкачувальних насосних станцій у мікрорайонах сільмашу, «Морське».
— Привернула до себе увагу міська Програма «Околиці» — що було зроблено по цій програмі для міських околиць?
— У рамках програми «Околиці» відремонтовано 27 вулиць та провулків південно-західної, південної, північної частин міста.
Завершені роботи по вулиці Гоголя, прокладено тротуари, встановлено світлофори. Повністю облаштовано вулиці Островського та Пушкіна від ремзаводу до річки Смолка, провулок Гагаріна. Відновлено освітлення житлових мікрорайонів вул. Рокоссовського, Леваневського. На це використано 52 тисячі гривень. За кошти РЕМ замінено опори електропостачання по вул.Лубчицька та Рокоссовського.
Через недостатню кількість коштів не вдалося реконструювати освітлення вул.Коростенської. Серед невирішених проблем — залишається газифікація, на яку із передбачених 100 тис.грн., освоєно лише 15,8 тис.грн. Аналогічна ситуація з будівництвом водогінних мереж.
— Що іще серед пріоритетів, над якими належить працювати в цьому році?
— Пріоритетним напрямком залишається забезпечення міста якісною питною водою. Завершено відбір технологій очищення води. Буде зроблено проект і розпочато будівництво у 2009 році нової водоочисної станції по вулиці Водопровідній. Виграний грант за проект «Впровадження системи енергозбереження та сучасних технологій з метою вдосконалення очистки питної води в місті Новограді-Волинському» (тільки з державного бюджету ми одержимо 443 тис. грн.), буде направлено на реконструкцію обладнання діючих інженерних споруд водоочисної станції, що значно поліпшить якість води.
Крім централізованого постачання води, вводяться альтернативні джерела водопостачання. У нинішньому році запрацював бювет по вулиці Рокоссовського, почато будівництво бювету по вулиці Пушкіна. У планах — будівництво бювету у «Морському». У місті є п’ять природних джерел. Упорядковано лише одне — по вул.Надслучанській.
— Як почувалася минулого року гуманітарна сфера міста?
— Вперше за останні роки, цільовим призначенням Мінфіну України в місто надійшло 750 тисяч гривень на покращення матеріальної бази галузей гуманітарної сфери. Це дало можливість обновити меблі, м’який інвентар, електрообладнання, комп’ютери в школах та дошкільних навчальних закладах, закупили медичне обладнання та діагностичну апаратуру в міську лікарню, поповнили фонди бібліотек та музеїв міста.
Реалізовуючи міську Програму розвитку охорони здоров’я, вдалося покращити матеріальну базу міськрайТМО. Зокрема, придбано 10 комп’ютерів для удосконалення роботи терапевтичної служби поліклініки, проведено ремонт реєстратури, за благодійні кошти придбано сучасний лазерний апарат для відділення відновлювального лікування, поліпшено матеріально-лікувальну базу стоматологічного відділення ТМО. Всього по галузі «Освіта» використано 1 млн. 752 тис. гривень.
У 2008 році в міському Палаці культури проведено більш як 100 культурно-мистецьких, конкурсно-розважальних заходів, творчих мистецьких звітів, фестивалів. Відновив роботу народний театр. Повернуто до Новограда-Волинського міжрегіональний конкурс скрипалів та віолончелістів імені Л.Варчина, в якому взяли участь учні музичних шкіл з 6 областей України. За сприяння міської ради в місті створено муніципальний духовий оркестр.
За підтримки обласного бюджету проведено реконструкцію Літературно-меморіального музею Лесі Українки.
Для звягельчан та гостей міста розроблено два екскурсійні маршрути, які розкривають багату історію міста, підготовлено до випуску туристичний буклет, Краєзнавчий альманах. Видано 11 випуск «Пам’ятки та пам’ятні місця історії та культури на Житомирщині», до якого ввійшли 84 статті про історико-архітектурні пам’ятки Новограда-Волинського. Продовжується збір експонатів для краєзнавчого музею.
Записала Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА