ДЕПУТАТИ МІСЬКОЇ РАДИ ПРИЙНЯЛИ БЮДЖЕТ І ПЕРЕНЕСЛИ «ПИТАННЯ НА МІЛЬЙОН ГРИВЕНЬ» НА КІНЕЦЬ РОКУ

ДЕПУТАТИ МІСЬКОЇ РАДИ ПРИЙНЯЛИ БЮДЖЕТ І ПЕРЕНЕСЛИ «ПИТАННЯ НА МІЛЬЙОН ГРИВЕНЬ» НА КІНЕЦЬ РОКУ

Тринадцятого січня депутати міської ради на третьому пленарному засіданні затвердили міський бюджет на 2009 рік. Як зазначив у своєму виступі міський голова Микола Боровець, особливістю цьогорічного бюджету є не лише значне недоотримання коштів по всіх бюджетних галузях, а й невпевненість у тих доходах, які задекларовані. За попередніми прогнозами ці показники завищені на 10-15% відповідно до реальної ситуації. Реальна ж ситуація полягає в тому, що фінансова криза вже дає про себе знати — на деяких підприємствах відбувається спад виробництва, що, швидше всього, матиме продовження. А це означає, що зменшаться і надходження до міського бюджету. Тож виживати місту за таких умов буде дуже непросто.
\"ДЕПУТАТИ

Одним із виходів зі складної ситуації мер вбачає оптимізацію витратної частини. Микола Петрович запропонував серйозно попрацювати кожній установі щодо економії і зменшення втрат — з цього приводу буде заслухано кожного керівника і прийняті відповідні заходи та рішення.
Крім того, мер підкреслив, що цьогорічний бюджет також задекларований щодо соціальних виплат — великий сумнів у тому, що всі ці пільги держава забезпечить коштами. Що, звісно, серйозно вплине на дестабілізацію суспільства. Адже одна справа — затвердити пільги на папері, і зовсім інше — віднайти кошти на ці виплати. Міський голова висловив надію, що Верховна Рада перегляне бюджет і внесе суттєві уточнення. Доведеться, швидше всього, ще неодноразово повернутися до питання бюджету і депутатам міської ради.
Наступне питання, яке депутати міської ради розглядали того дня, «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Новограда-Волинського, введення в дію нових розмірів плати за земельні ділянки та приведення у відповідність чинному законодавству діючих договорів оренди землі», викликало чимало дебатів. Розглядалося воно на двох попередніх засіданнях, але переносилося у зв’язку з тим, що депутати не дійшли консенсусу і мали довивчити це рішення.
Позиція міського голови та ряду депутатів щодо необхідності затвердження цього рішення обгрунтовувалася тим, що з підняттям ціни на землю міський бюджет отримає додатково ще близько мільйона гривень, а в цьому непростому році такі кошти місту край необхідні. Саме цю суму було особливо підкреслено міським головою у зверненні до депутатів: «До рішення потрібно підійти з усією відповідальністю, адже це питання на мільйон гривень».
Однак позиція тих, хто не підтримував цього рішення, також заслуговує на увагу. Керівники підприємств та підприємці зазначили, що підняття ціни на землю суттєво вплине на діяльність їх підприємств і аж ніяк не сприятиме виживанню в непростих умовах економічної кризи, що може призвести до скорочення робочих місць і заробітних плат. Тому, хоч ціна на землю і не піднімалася вже давно, але нині — обрано не самий вдалий для цього час. Голова ради підприємців Новограда-Волинського Микола Шавловський повідомив депутатам про те, що нещодавно Держкомземом було проведено індексацію грошової оцінки землі, згідно з якою плата за землю підніметься на 15%. А якщо підняти її ще й запропонованим рішенням, то загалом цей показник перевищить 50%. Цю інформацію підтвердив начальник відділу держкомзему у місті Новограді-Волинському В.І.Михальчук.
Депутати взяли до уваги все вищесказане і проголосували за перенесення розгляду і затвердження даного рішення на кінець 2009 року.
Наступним було звернення до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради та прийняття рішення щодо заходів з мінімізації негативного впливу економічно-фінансової кризи на економіку міста.
Розглянувши ситуацію в галузях економіки України в цілому, а також на рівні області і міста та визначивши комплекс проблем, пов’язаних із розгортанням фінансово-економічної кризи, Новоград-Волинська міська рада відзначає наявність низки загроз економічній безпеці суб’єктів господарювання, окремих громадян. Слід відмітити, що економічно-фінансова криза, посилюючись й ускладнюючись світовими проблемами, перш за все зумовлена серйозними внутрішніми причинами. Як наслідок, посилюється соціальна напруга серед населення, прогнозується зменшення надходжень до місцевого і державного бюджетів.
Незважаючи на диверсифікованість місцевої економіки, економічно-фінансова криза певним чином починає позначатися на господарській діяльності суб’єктів господарювання Новограда-Волинського. Хоча темпи обсягів виробництва в цілому за 2008 рік перевищили 150%, вже намітилась тенденція до скорочення темпів і обсягів промислового виробництва більшістю підприємств міста. Серед них ВАТ «М’ясокомбінат», ТОВ «Техна», ВАТ «Пивзавод», МП ТВП «Райдуга» та ін. Негативно впливають проблеми з доступністю та вартістю кредитних ресурсів.
Ситуація на ринку праці за інформацією служби зайнятості поки що залишається стабільною. Масових скорочень на підприємствах міста не було. У той же час ряд підприємств вже відправили частину своїх працівників у короткотермінові відпустки без збереження заробітної плати. Це ВАТ «М’ясокомбінат», ВАТ «Сільмаш», ТОВ «Новофарм-Біосинтез» та інші.
Прогнозується зменшення надходжень до міського бюджету. Очікувані втрати міського бюджету в діючих умовах становлять більше 2,5 млн. грн.
До міського бюджету у 2009 році плануються надходження:
Загальний фонд:

  • податок з доходів фізичних осіб — 31421 тис. грн.;

  • єдиний податок для СПД — 2950 тис. грн.;

  • плата за землю — 3100 тис. грн.;

  • місцеві податки — 1400 тис. грн.;

  • плата за оренду майна — 700 тис. грн.


Спеціальний фонд:

  • надходження від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення — 2619,2 тис. грн.;

  • надходження від продажу на земельних аукціонах — 300,0 тис. грн.;

  • надходження від продажу комунального майна — 400,0 тис. грн.;

  • надходження від пайової участі забудовників — 296,7 тис. грн.;


Законом України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» передбачено скорочення видатків на:

  • енергоносії в натуральних нормах — 20%;

  • інші видатки — 30%;

  • оплату праці в органах місцевого самоврядування — 10%.


Ці норми знайшли відображення в бюджеті міста на 2009 рік.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА