ХРОНИКА 4/2009

ПОГРАБУВАВ «ЧИСТО СЛУЧАЙНО»
Саме так пояснили правоохоронцям молодики те, що накоїли. До міліції зателефонував чоловік потерпілої, який повідомив, що невідомі по вул.Л.Українки відібрали телефон його дружини, вартістю 1200 грн. Працівники патрульної служби затримали 18-річного юнака, який навчається в одному з навчальних закладів нашого міста, в якого під час поверхневого огляду викрадене було вилучено.
КРАДІЖКА В ГРАЛЬНОМУ КЛУБІ
Різдвяної ночі до Новоград-Волинського МВ із заявою звернувся гр.Я. про те, що з грального клубу, де він перебував, при невідомих обставинах зникла його шкіряна куртка вартістю близько 2000 грн. та гроші, що були в кишені.
По «гарячих» слідах оперативники затримали мешканця міста, в якого за місцем проживання знайшли викрадене.
ЗАГИНУЛИ ПІД КОЛЕСАМИ АВТО
Причиною ДТП, що сталося в нашому місті 3 січня цього року по вул.Куйбишева, стало перевищення швидкості водієм автомобіля Мазда, який виїхав на зустрічну смугу, де зіткнувся з автомобілем Фольксваген. Від удару автівку відкинуло на тротуар, по якому йшов пішохід. Від отриманих травм 34-річна жінка померла в лікарні.
Того ж дня, о 17.30, по вул.Житомирській водій автомобіля ВАЗ-2105 в темну пору доби на освітленій ділянці скоїв наїзд на пішохода, який різко вибіг на проїзну частину за межами пішохідного переходу. Від отриманих травм 68-річний чоловік помер на місці пригоди.
ДУМАЛА, ЩО ВСТИГНЕ ПЕРЕБІГТИ
14 січня, близько 19 год., на автодорозі Київ-Чоп, 220 км. + 600 м., рухаючись у напрямку м. Київ, водій автомобіля ВАЗ-2111 скоїв наїзд на пішохода, 20-річну жінку, яка, перелізши через металеве огородження, перебігала дорогу. З тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості потерпілу доставлено до травматологічного відділення ТМО.
У ПОЖЕЖАХ ЗАГИНУЛИ ЛЮДИ
Внаслідок пожежі, що сталася у с.В.Молодьків, у згорілому будинку був виявлений труп чоловіка. Ним виявився 48-річний господар. Як з’ясували правоохоронці, чоловік ніде не працював, жив сам. За свідченням мешканців села, тривалий час зловживав спиртними напоями.
Ще одна пожежа, де загинула людина, трапилася у с.Анета. У власному будинку обгорів 59-річний чоловік. Причиною смерті стало необережне поводження з вогнем під час куріння. Як розповіли сусіди, чоловіка того дня бачили добряче захмелілим.
ЗНЕШКОДИЛИ НАРКОЗІЛЛЯ І ТОРГОВЦІВ
17 січня оперативниками по боротьбі з незаконним обігом наркотиків спільно з працівниками ВДАІ був затриманий автомобіль марки «Опель Вектра», в якому знаходилося троє чоловіків циганської національності. У салоні автомобіля міліціонери виявили поліетиленовий пакет, частково наповнений наркотичним зіллям — маковою соломкою, вагою близько 300 грамів та одноразовий медичний шприц, ємність якого була наповнена наркотичним засобом «ширка». Згубне зілля зловмисники мали на меті збути в нашому місті. Жоден із затриманих ніде не працює, зате вже встигли відсидіти чималі терміни ув’язнення.
Скільки цього разу злочинцям доведеться провести у місцях позбавлення волі, вирішуватиме суд, адже відносно затриманих порушено кримінальну справу за ст.307 КК України (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.
НАСИЛЬСТВО В СІМ’Ї НАБУВАЄ ВСЕ БІЛЬШ ЖОРСТОКИХ ФОРМ
Попередження правопорушень та злочинів, пов’язаних із насильством у сім’ї, — один з основних напрямків роботи правоохоронців. Ініціаторами жорстокої поведінки у сім’ях є переважно чоловіки, але й серед жінок така тенденція повзе вгору. Не менш болісно проблема насильства в сім’ї вражає і неповнолітніх громадян. Непоодинокі випадки, коли діти завдають моральної та фізичної шкоди своїм рідним. Домашні суперечки та бійки сьогодні в правоохоронній статистиці посідають одне з перших місць. Мало не щодня протягом минулого року правоохоронцям доводилося виїжджати на сімейні дебоші.
— Дедалі більше конфліктних ситуацій у родинах, на жаль, нині вирішується не шляхом компромісу, а люттю, кулаком, — розповідає Віктор Прилипко, начальник Новоград-Волинського МВ. — З метою протидії всім формам насильства, правоохоронцями протягом року проводилися ряд заходів, серед яких: оперативно-профілактична операція під умовною назвою «Побут», «Візит», профілактичні бесіди серед молоді.
Міліціонери здійснили 326 виїздів на сімейні конфлікти, з них підтвердилося — 292. Винних попереджено про неприпустимість насильства в сім’ї та винесено 365 офіційних застережень. Загалом же до адміністративної відповідальності дільничними інспекторами за ст.173-2 КУпАП (Вчинення насильства в сім’ї) притягнено 342 громадяни. Через насильство у родині на облік поставлено 68 осіб. Відділенням кримінальної міліції у справах дітей за вчинення насильства в сім’ї складено 13 протоколів відносно батьків та дітей. За рішенням суду, 243 правопорушники сплатили штраф, 26 — отримали покарання у вигляді адміністративного арешту.
Проте ці цифри не відображають реальної картини, бо значний відсоток постраждалих не звертається за допомогою до правоохоронців. Дехто щиро вірить у каяття кривдника, який прийшов додому напідпитку, прощаючи йому щоразу синці; хтось боїться втратити матеріальну підтримку домашнього ката; іноді не хочуть зганьбити сім’ю тощо. А старенькі та діти зазвичай просто не здатні звернутися до правоохоронців. Багато дітей бояться розповідати про побиття, а їхні матусі мовчать, якщо воно трапляється з боку глави сім’ї. Домашні суперечки та бійки сьогодні трапляються не лише у неблагополучних сім’ях, а й у повноцінних та благополучних. Саме домашнє насильство є однією з головних причин появи негативних соціальних явищ: безпритульність, наркоманія тощо.
Анна ВЛАСЮК, старший лейтенант міліції