Як житомирський богатир звягельських переміг

Як житомирський богатир звягельських переміг

Не всіх, звісно, звягельських богатирів він переміг. А тільки тих, хто наважився на очах численної публіки спробувати свої сили у нетипових фізичних вправах. Серед глядачів, на позір, можна було би щонайменше п’ятьох рекомендувати до участі — тоді житомирському силачу довелося б сильніше поконкурувати в богатирських іграх, влаштованих 21 серпня, біля входу до міського Парку культури і відпочинку, ГО «Об’єднання «САМОПОМІЧ».
До честі звягельчан, боролися хлопці відважно, на межі, а подекуди, здавалося, й за межею своїх сил. Адже на кону — путівка на етап кубка України зі стронгмену, що проходитиме 27 вересня у Києві. Про це, як про спеціальний приз, на початку змагань оголосив член суддівської колегії, президент Новоград-Волинської міської федерації пауерліфтингу Вадим Омельчук.
А його напарником по суддівському корпусу став найвідоміший молодий богатир Звягеля, рекордсмен України і знаний «тягач бусів» Віктор Прокопенко. Віктор відсудив змагання авторитетно і безкомпромісно: зараховував лише чітко виконані підйоми, на заклики публіки «накинути ще балів» тому чи іншому спортсмену не зважав.
А всього організатори запропонували п’ять вправ. Щоб вдало їх подолати, спортсменам потрібно було мати міцні м’язи спини, а не тільки накачані біцепси. Тож, успіх приходив, насамперед, до тих, хто регулярно виконує станову тягу.
Вправа перша — тяга буса. Разом із 23 пасажирами, його вагу оцінили приблизно у 5 тонн. Запропоновану дистанцію близько 20 метрів спортсмени, впряжені у спеціальні лямки, до яких кріпився бус, подолали за час від 12,55 до 25,46 секунди. Лідерство одразу ж захопив житомирський атлет Олександр Стучик.
Відповідно до положення про змагання, кожну наступну вправу першим виконував богатир, котрий знаходився в кінці турнірної таблиці. Завершував — поточний лідер. Тож, Олександр Стучик доволі помірковано підходив до кожної вправи, виконуючи її рівно на 1 раз (якщо було на кількість підйомів) більше, або просто на долі секунди (якщо — на час) швидше, аніж кращий опонент.
Під супровід глядацької підтримки і надихаючої музики минули ще чотири вправи: «Тяга Акселя» (станова тяга), «Лог-ліфт» (піднімання над головою колоди вагою 55 кг), «Тайєр фліп» (кантування величезного тракторного ската) і «Прогулянка фермера» (пробіжка з чималим вантажем в обох руках).
Паузи, що виникали між вправами, органічно й цікаво заповнили танці у виконанні колективу «Pole-dance studio RISE» (тренер — Олеся Подималкіна).
Отже, перемігши у всіх п’яти вправах, чемпіоном звягельських богатирських ігор став житомирянин Олександр Стучик, срібний призер обласного етапу змагань «Козацькі розваги-2016».
Друге місце посів Володимир Франт із с.Чижівка. Третє — Михайло Ліберда (м.Новоград-Волинський, Національна академія внутрішніх справ).
Офіційними спонсорами свята стали генеральний директор ТОВ «Труд» (Сергій Маяцький), магазин спортивного харчування «Iron Muscles» (м.Житомир), туристична агенція «Travel Service» і «Цех реклами».
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА