Чи доведеться повертати субсидію при продажу будинку?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Померли мої батьки, які користувалися субсидією. Зараз хочемо продати даний будинок. Чи правда, що зможемо продати його тільки після того, як повернемо всю суму субсидії, якою вони користувалися?
Галина К., м.Новоград-Волинський

В ЯКИХ ВИПАДКАХ ДЕРЖАВА МАЄ ПРАВО ВИМАГАТИ ПОВЕРНЕННЯ ВИПЛАЧЕНОЇ СУБСИДІЇ?
На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Після встановлення «непідйомних» для звичайних українців тарифів на послуги ЖКГ, більшість населення вимушені оформлювати субсидії. Тому не дивно, що існує безліч міфів та чуток, оскільки ця тема є дуже болючою та актуальною. В ситуації, коли держава замість того, щоб створити гідні умови оплати праці, «змушує» людей оформлювати субсидії та перебувати в постійному страху, що її можуть відібрати, та, навіть, попросити повернути раніше отриману субсидію, не дивно, що люди починають самі додумувати те, чого не існує.
На сьогодні діє Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. №848 із відповідними змінами і доповненнями.
Це Положення визначає умови призначення та порядок надання громадянам щомісячної адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), а також — один раз на рік субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
У відповідності до даного положення, субсидія є безповоротною, і її отримання не пов’язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.
Право на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, а також — субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (далі — субсидія) поширюється на громадян, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) державного та громадського житлового фонду, в тому числі — у гуртожитках — на оплату користування житлом; приватного житлового фонду та фонду житлово-будівельних (житлових) кооперативів — на оплату утримання житла; житлового фонду, незалежно від форм власності — на оплату комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
Призначення субсидій та контроль за їх цільовим використанням здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення.
ПІДСТАВИ ДЛЯ ПРИПИНЕННЯ СУБСИДІЇ
Вищезазначений порядок передбачає конкретні підстави для припинення та повернення субсидії. Надання раніше призначеної субсидії припиняється:

  • за поданням житлово-експлуатаційних організацій, житлово-будівельних (житлових) кооперативів, об’єднань співвласників багатоквартирного будинку та організацій, що надають житлово-комунальні послуги, якщо громадянин, якому призначено субсидію, не сплачує вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії, за винятком випадків, пов’язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії тощо, яка підтверджується відповідними документами, — з місяця, в якому надійшло таке подання. Подання надається зазначеними організаціями структурним підрозділам із питань соціального захисту населення до 10 числа місяця, що настає за місяцем, в якому виникли такі обставини;

  • якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи (не зазначив один із видів доходів) та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидії, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії, — з місяця, в якому виявлено порушення;

  • у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість та настання обставин, що унеможливлюють надання субсидії (зокрема, смерть одинокої особи), — з місяця, що настає за місяцем, в якому відбулися зміни;

  • за заявою уповноваженого власника (співвласника) житла, наймача житла у державному та громадському житловому фонді, члена житлово-будівельного кооперативу, власника (співвласника) житлового приміщення — з місяця, що настає за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою;

  • якщо під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором виявлено ознаки порушення норм законодавства щодо призначення субсидії, які вплинули (могли вплинути) на право призначення субсидії або визначення її розміру.


У разі, коли через несплату громадянином вартості фактично спожитої послуги, з урахуванням розміру призначеної субсидії, надання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг припинено, громадянин набуває право на її призначення на наступний період після подання документів, що підтверджують погашення заборгованості, яка виникла за період отримання субсидії.
ПІДСТАВИ ДЛЯ ПОВЕРНЕННЯ СУБСИДІЇ
Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів із недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про зміни, зазначені у пункті 14 цього Положення, повертається ним за вимогою органу, що призначив субсидію.
У разі, коли громадянин добровільно не повернув надміру перераховану (виплачену) суму субсидії, питання про її стягнення органи, що призначають субсидії, вирішують у судовому порядку.
Таким чином, законодавство не передбачає повернення раніше отриманої субсидії при продажу нерухомості.