Скажемо «живим чергам» у лікарні: «Ні!»

Громадська організація «Об’єднання «САМОПОМІЧ» 18 серпня провела прес-конференцію, присвячену запуску проекту «Електронна реєстратура». Відтак звягельчани можуть записуватись на прийом до сімейних лікарів, не виходячи з дому. Про це повідомив Василь Борис, головний лікар Новоград-Волинського міськрайТМО.
Дмитро Гик, засновник компанії «Vitagramma» (розробник онлайн-реєстратури), розповів, що компанія розробляє різні програми у сфері здоров’я з метою підвищення якості надання медичних послуг. «Це — певна точка відліку, — додав він, — адже ми живемо в 21 столітті, маємо Інтернет, комп’ютери, гаджети та інші дива техніки, однак досі стоїмо в довгих і галасливих «живих чергах». Програма «Електронна реєстратура» дає можливість дистанційного запису до лікаря. Тобто, варто лише зайти на сайт www.reestratura.com, обрати місто, ввести адресу проживання, обрати лікаря та час прийому. Через декілька секунд на електронну пошту приходить код підтвердження та номер талону. І не потрібно стояти годинами у черзі. Така програма з травня функціонує у найбільшій поліклініці Львова, а Новоград-Волинський — це друге місто в Україні, де запускається проект «Електронна реєстратура».
На перший погляд, це — зручно і швидко. Однак, що робити людям, які не вміють користуватись Інтернетом, чи не мають комп’ютера? Просити допомоги в когось? Не хворіти? Не звертатись до лікаря?
Що робити у подібних ситуаціях розповів Костянтин Шнайдер, голова профспілкового комітету Новоград-Волинського міськрайТМО, депутат міської ради, активіст ГО «Об’єднання «САМОПОМІЧ»: «Людям, які з певних причин не можуть записатися на прийом до лікаря за допомогою онлайн-реєстації, не варто турбуватися, що вони залишаться без допомоги спеціалістів. Вони можуть просто зателефонувати в реєстратуру лікарні або, як всі звикли, прийти до лікарні і там знову ж таки записатися на прийом. Оскільки працівники реєстратури також записуватимуть на прийом за допомогою програми «Електронна реєстратура».
«В онлайн-режимі можна записатися лише на прийом до сімейного лікаря, — підкреслив Василь Борис, головний лікар Новоград-Волинського міськрайТМО. — Після первинного обстеження лікар сам визначає запис до наступного спеціаліста, оскільки діятиме єдина система реєстрації».
На теоретичному рівні,безумовно, це — новий щабель обслуговування в лікарні, однак залишається одне «але»: для того, аби програма функціонувала без порушень, кожен лікар повинен бути забезпечений комп’ютером, планшетом або ж телефоном зі встановленою єдиною програмою. Сьогодні — це не так.
Дмитро Гик, засновник компанії «Vitagramma», підкреслив, що ефективність програми «Електронна реєстратура» напрямку залежить від медичного персоналу та політичних діячів, оскільки вони лише розробники. Однак Костянтин Шнайдер, голова профспілкового комітету Новоград-Волинського міськрайТМО, депутат міської ради, активіст ГО «Об’єднання «САМОПОМІЧ», запевнив, що з керівною ланкою лікарні та медичними працівниками проводились спеціальні заняття та наради щодо нововведень, і найближчим часом кожен лікарський кабінет буде оснащений комп’ютером.
Тож, наскільки ефективна програма «Електронна реєстратура» та як швидко реагуватимуть на нові зміни в сфері охорони здоров’я працівники лікарні, політичні верхівки і самі звягельчани, побачимо згодом.
Наталія КОВАЛЬЧУК