На порозі школи і нових змін Потребу у підручниках 4-7 класам обіцяють закрити до грудня

На порозі школи і нових змін Потребу у підручниках 4-7 класам обіцяють закрити до грудня

Освітні заклади зустріли новий навчальний рік. Він обіцяє багато сюрпризів, особливо молодшим школярикам. Кабмін затвердив нову програму для учнів початкової школи, відповідно до якої школярів навчатимуть не зазубрювати матеріал, а правильно його використовувати. Більше уваги приділятимуть усному мовленню. А що нового буде у школах міста?
Як розповіла начальник міського управління освіти та науки Тетяна Ващук, загальноукраїнські освітні зміни впроваджуватимуть і у новоградських школах. Нові критерії оцінювання здебільшого стосуються початкової школи. Вчителям заборонили писати у зошитах червоною пастою, табличку множення і ділення відтепер не треба буде зазубрювати, техніку читання також скасовано.
Відтепер не буде шкільних рейтингів успішності, а на батьківських зборах заборонено давати оцінки успіхам школярів. З англійської мови більше навчатимуться розмовляти, аніж писати, на уроках фізкультури скасовано вимогливі команди «Струнко!» і «Рівняйсь!», а на уроках музики (на 25 році незалежності України!) не буде пісень з «радянського минулого».
Певний ажіотаж у місцевих школах утворився у зв’язку з відсутністю підручників у 4-7 класах. За словами Тетяни Володимирівни, така ситуація склалася тому, що відтепер підручники (складені за новою програмою) наполовину фінансуються з державного бюджету, а наполовину — з місцевих. Тож із державного бюджету підручники закуплені, а на місцях через тендери цей процес відбувається повільніше. Зараз видавництвам проплачені кошти, і вони друкують підручники на замовлення шкіл. До грудня, обіцяють у місцевому управлінні освіти, дефіцит буде ліквідовано. А наразі батькам порадили не купувати книжки, а заходити на сайт Міносвіти, де є електронні копії усіх підручників.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА