Роками можна не знати про свій гепатит С

Кількість хворих на гепатит С у нашому районі зростає: станом на 1 вересня 2016 року вона складає 166 осіб. Вже за поточний рік на облік взято 11 чоловік. Варто відзначити, що у цій статистиці — обстежені пацієнти зі встановленим діагнозом, а реальні цифри інфікованих набагато вищі.
Небезпечні віруси передаються через кров, мають хронічний перебіг і вбивають непомітно. Сьогодні науці відомо близько десятка збудників гепатитів. Найбільш небезпечним з них визнано гепатити С, D, В.
Щодо гепатиту С, то за науковими даними, тільки 15% інфікованих людей одужують після гострого періоду хвороби, яка зазвичай проходить безсимптомно. Решта — 85% не здогадуються про своє інфікування, і хвороба набуває хронічного перебігу. Такі хворі роками почуваються добре, лише періодично можуть виникати швидка стомлюваність, слабкість, поганий сон, втрата апетиту, депресивний настрій, субфебрильна температура (37-37,5°С). Ці симптоми, як правило, люди пов’язують з іншими недугами.
Варто мати на увазі, що гепатит С, на відміну від загальновідомого захворювання Боткіна (гепатит А) і гепатиту B (переважно має гостру форму і яскраво виражені симптоми), протікає майже непомітно, поки не почнеться кінцева стадія. Людина роками нічого не відчуватиме і не знатиме про захворювання.
Природний перебіг розвитку недуги — від зараження до цирозу печінки — від 10 до 25 років, залежно від способу життя людини. Часто пацієнт звертається до лікаря вже на стадії сформованого цирозу чи раку.
Найпоширенішими шляхами зараження вірусом гепатиту С є парентеральний (поза травним трактом) та статевий. У зоні ризику — не тільки ін’єкційні наркомани, працівники секс-бізнесу, люди, які повертаються з місць позбавлення волі. Також — клієнти тату-салонів і різноманітних маніпуляцій, пов’язаних із порушенням цілісності шкірних та слизових покривів, з недотриманням стерилізації. Усі ці маніпуляції можуть стати потенційно небезпечними!
Доведено, що вірус гепатиту С у навколишньому середовищі, при кімнатній температурі, живе від 16 годин до 4 днів. Тому потрібно пильнувати, аби всі процедури виконувалися в одноразових рукавичках та одноразовим інструментарієм. За жодних обставин не можна користуватися чужими станками та лезами для гоління, зубними щітками, іншими предметами особистої гігієни.
Гепатит С — проблема, але не вирок. Сучасні медичні препарати гарантують одужання 70-80% пацієнтам. Державою розроблена та активно втілюється цільова програма профілактики та лікування хронічного гепатиту С, на яку задіяні колосальні кошти.
Проте, зважаючи на складність лікування окремих підвидів вірусу, наявність протипоказів до прийому традиційних препаратів, пацієнти часто змушені отримувати лікування за власні кошти. Тож захворювання краще попередити, ніж його лікувати!
В.КОРПАЧ, районний інфекціоніст міськрайТМО