«У Європі частка фальсифікованих ліків — 1%, а в Україні — 50%»

«У Європі частка фальсифікованих ліків — 1%, а в Україні — 50%»

Кількість аптек в українських містах досягла небувалих масштабів, і цей факт спостерігаємо постійно: щойно закривається магазин чи офіс — на його місці «виростає» аптека. У нашому місті аптеки теж обліпили одна одну, як гриби на лісовій галявині. У той час, як у цивілізованих країнах існує нормативний підхід до кількості аптек і, отже, до якості їх забезпечення. Ті норми, очевидно, не для України, коли йдеться про прибутковий бізнес.
Але ж мова — і про здоров’я людей! Не потрібно бути експертом, аби, аналізуючи ситуацію, розуміти, хто є хто на фармацевтичній ниві — зважаючи на досвід роботи аптечного закладу, рівень фармацевтів і провізорів, ціни на препарати. Центральній міськрайонній аптеці №217 у цьому плані пощастило: як із завідуючою Тамарою Сахненко — Заслуженим працівником охорони здоров’я, Почесним громадянином міста і провізором вищої категорії, так і зі злагодженим колективом. Тут люди працюють роками і знають свою роботу досконало. А 17 вересня фармація відзначає професійне свято.

— Тамаро Романівно, чому в Україні відсутнє регулювання у питанні відкриття аптек з боку держави?
— Тому, що все більше бажаючих зробити бізнес на людському здоров’ї, а у чиновників ніяк «недоходять» руки до практичних рішень у фармацевтичній сфері. У місті процес відкриття аптек хаотичний. Лише за останній час відкрито три нових аптеки у центральній частині міста, але у районі залізничного вокзалу чи «Дружби» такого завзяття не спостерігаємо. Бо економічно це не вигідно. Тому йде поступовий занепад державної фармацевтичної інфраструктури, і немає жодних гарантій якості фармацевтичних послуг.
— Які аспекти роботи вашої аптеки мають переконати людей у надійності?
— Ми надаємо послуги, які населення не може отримати у жодному з 29 фармзакладів міста і району — виготовлення ліків за рецептами лікарів за підібраною дозою, які не виготовляють на заводах, і які є значно дешевшими; забезпечуємо підконтрольними препаратами (у тому числі — наркотичні для важкохворих); відпускаємо ліки пільговій категорії населення з 10% націнкою. До речі, цьогоріч міська і районна влади виділили на пільгове забезпечення значно більшу суму, аніж раніше: місто — 1 млн. 786 тис. грн., район — 600 тис. грн.
— Про подорожчання ліків не говорить сьогодні хіба що повністю здоровий. А таких людей в Україні, на жаль, практично немає. На що сподіватися за таких прикрих умов?
— Впевнена, що зробити ліки дешевшими, а не дешевими (!) можна за рахунок механізмів референтного ціноутворення та реімбурсації, над чим зараз працює Мінохорони здоров’я. А взагалі ціна — комплексне питання, в основі лежать витрати на реалізацію. Вона складається з оптової ціни, до якої додається націнка, за рахунок якої підприємство покриває витрати обігу.
У нас проводиться постійна робота зі зниження цін. Якщо у 2013-му середній відсоток націнки складав 23,2, у 2014 — 22,5, у 2015 — 21, 5, а у 1 півріччі 2016-го — 18,8. З коливанням курсу долара люди, на жаль, цього не відчули.
— Чому деякі препарати дешевші в інших аптеках?
— Аптекам, які працюють прозоро, сплачують усі види податків у бюджет та офіційну зарплату, непросто конкурувати з тими, що можуть платити зарплату у конвертах, вести подвійний облік, ще й займатися реалізацією ліків сумнівної якості.
— Підроблені ліки зустрічаються на ринку будь-якої держави, у тому числі — України. Не усі з цим борються, а вас працює спеціальний відділ контролю за якістю.
— Справа у тому, який відсоток фальсифікату потрапляє до споживача. У Європі це — 1%, в Україні частка фальсифікату офіційно складає 20%, а неофіційно — 50%. Руки шахраям розв’язує відсутність контролю.
Тим, хто хоче працювати цивілізовано, залишається самостійно боротися за чистоту ринку, а споживачеві — сподіватися на порядність аптеки, яка не стане продавати фальшиві ліки у гонитві за копійкою.
Система контролю у нашій аптеці до мінімуму зводить можливість потрапляння на наші полиці ліків сумнівної якості.
— Які поради у зв’язку з цим для покупців ліків?
— Здійснюйте покупку у великих аптеках або тих, які давно на ринку. Власники такої установи витратили багато часу і грошей на створення власного імені, і не будуть ним ризикувати. Вимагайте сертифікат якості на препарат від виробника, його повинні надати впродовж 24 годин.
Не купуйте ліки без анотації українською мовою, тут має бути зазначена дата перегляду реєстрації у МОЗ України і термін придатності. Відмовтеся від покупки, якщо на чеку немає назви препарату. Якщо замість «Кетанов» зазначено «анальгетик» — ймовірність, що аптека не гребує продажем фальсифікату, дорівнює 100%. Тоді не можна буде доказати, що препарат ви купили саме тут. Насторожтеся, якщо ціна на препарат нижча від мінімальної у регіоні — оптова ціна підробки дешевша!
— Ви є членом обласної атестаційної комісії і можете порівняти рівень підготовки фармацевтів на теренах області. Яка ваша оцінка?
— Наші — у числі кращих. Це в нас вчилися азам фармації директор заводу «Новофарм-Біосинтез» В.Перерва, начальник ОТК заводу Л.Ружицька, багато завідуючих аптеками міста і фармацевтів. Ми радіємо їх успіхам і з теплом згадуємо тих, хто віддав багато сил, аби ми стали сильнішими за інших: колишню завідувачку аптеки №212 — Г.В.Зеленко, заввідділом запасів: Л.В.Менчинську, фармацевтів С.О.Грабінську, Г.Ф.Катюху, В.М.Селезньову. Дякуємо тим представникам влади міста і району (колишнім і нинішнім), хто нас підтримує і відстоює інтереси громади. Віримо, що ми — аптека, якій довіряють. Усі роки тримаємо висоту, яка для інших є недосяжною. Бажаю усім такої ж енергійності, результативності і в усьому бути прикладом для земляків!
— Дякую за інтерв‘ю. Вітаємо фармацевтів зі святом від імені колективу нашої газети і від наших читачів!
Юлія КЛИМЧУК