Чи можна буде оформити спадщину та договір дарування з 1 листопада?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Нещодавно прочитав у мережі публікацію, в якій зазначено, що з 1 листопада неможливо буде оформити спадщину та договори дарування. Чи відповідає така інформація дійсності?
Андрій К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, у мережі Інтернет активно поширюється повідомлення щодо неможливості укладання договорів дарування та заповітів, оскільки відбулися зміни у порядку оцінки дарованого майна та майна, яке передається у спадок. Зокрема, публікуються різноманітні статті, в яких йдеться, що, начебто, з 1 листопада буде неможливо оформити таке майно.
Як правову підставу таких змін, автори посилаються на Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (затвердженому наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 р. № 296/5) та Порядком проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства (затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2013 р. №231). У публікаціях стверджується, що саме ці нормативно-правові акти передбачають, що з 1 листопада в Україні не буде оцінювачів, які мають право проводити оцінку для випадків, коли відбувається угода дарування рухомого або нерухомого майна або вступ у спадок на таке майно. Тобто, виходячи з інформації наданої авторами різних інформаційних ресурсів, можна дійти висновку про те, що інститути дарування та спадкування можуть зникнути?! Таким чином, пересічні громадяни будуть позбавлені інструменту для реалізації своїх прав.
Так, в одній з багатьох статей, які «гуляють» у мережі, зазначено: «Доки закон про діяльність суб’єктів оцінки майна буде існувати у даному вигляді, жодному українцеві не вдасться вступити у спадок і отримати рухоме або нерухоме майно, що належить йому за попередніми законами. Будемо сподіватися, що в КМУ до першого листопада все ж переглянуть даний законопроект».
На щастя, така інформація не відповідає дійсності.
Постанова КМУ №231 від 04.03.2013 р. втратила чинність, оскільки Постановою Вищого адміністративного суду України від 29.07.2015 р.
по справі №К/800/62987/13 Постанову Кабінету Міністрів України від 4 березня 2013 року №231 «Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства» визнано незаконною та скасовано. Зазначена інформація міститься на офіційному сайті Верховної Ради України.
Тобто, такі публікації не мають під собою жодного правового підгрунтя. Але, враховуючи, що вони були розповсюджені на багатьох Інтернет-ресурсах, напевно, хтось хотів створити штучний ажіотаж навколо цього питання.