Як поділити недобудований будинок при розлученні?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Під час шлюбу ми з чоловіком почали будівництво житлового будинку. Всі документи чоловік оформив на себе. Нещодавно ми розлучились, але будинок не встигли добудувати. Чи можливо поділити недобудований будинок, та яким чином?
Наталія О., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Незалежно від того, на якій стадії перебуває будівництво, з юридичної точки зору до введення будинку в експлуатацію він вважається незакінченим будівництвом, і право власності на нього не зареєстровано.
Відповідно до ч.2 ст.331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності, відповідно до закону, підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.
В юридичній площині такий будинок є сукупністю будівельних матеріалів, і саме ці будівельні матеріали є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, яке може підлягати поділу між ними.
Відповідно до ст.60 СК України, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності, незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).
Згідно з ч.2 ст.60 СК України, вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.
У відповідності до ч.1 ст.63 СК України, дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.
Майном, відповідно до ч.1 ст.190 та ст.179 ЦК України, є окремі речі, сукупність речей як предметів матеріального світу, щодо яких можуть виникати цивільні права та обов’язки.
Отже, новостворене нерухоме майно набуває юридичного статусу житлового будинку після прийняття його до експлуатації і з моменту державної реєстрації права власності на нього. Однак до цього, не будучи житловим будинком з юридичної точки зору, об’єкт незавершеного будівництва є сукупністю будівельних матеріалів, тобто речей, як предметів матеріального світу, щодо яких можуть виникати цивільні права та обов’язки, відтак є майном, яке за умов, передбачених законом, може належати на праві спільної сумісної власності подружжю і з дотриманням будівельних норм і правил підлягати поділу між ними.
Саме таку правову позицію висловив Верховний Суд України.
Таким чином, поділити недобудований будинок можна як за домовленістю сторін, так і в судовому порядку.
Дружина та чоловік мають право на укладення між собою усіх договорів, які не заборонені законом, як щодо майна, що є їхньою особистою приватною власністю, так і щодо майна, яке є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя. Договір про відчуження одним із подружжя на користь другого з подружжя своєї частки у праві спільної сумісної власності подружжя може бути укладений без виділу цієї частки (ст.64 СКУ).