Благоустрій навиворіт, або Хто винен, що біля Чорнобильського пам’ятного знаку розібрали плитку на тротуарі?

Благоустрій навиворіт, або Хто винен, що біля Чорнобильського пам’ятного знаку розібрали плитку на тротуарі?

Зранку в понеділок, 19 вересня, перехожі в районі лікарні були неабияк здивовані побаченим: група працівників акуратно розбирала плитку на одному з тротуарів поблизу пам’ятного знаку чорнобильцям. Інформація про цю подію одразу ж з’явилася в соцмережах. Голова постійної депутатської комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства та екології Анатолій Легенчук виклав коротке повідомлення, в якому пояснив, що плитку розбирають, бо міська рада не розрахувалася із підприємцем за виконані роботи…
— Ось такий отримали наряд сьогодні вранці, — сказали працівники, котрі обережно знімали плитку й ретельно складали її на спеціальні підставки. Поруч працював техтранспорт, який, вочевидь, повинен був доставити цю плитку назад на базу.
Газета «Звягель» звернулася до Анатолія Легенчука за коментарем.
— Наскільки мені відомо, підприємцю недоплатили 84 тисячі гривень. Але чому так сталося, — не знаю. Всі гроші — виділені, вони є! Депутати передбачили на реконструкцію цього скверу близько 500 тис. грн. Тоді ще додали, бо не вистачало. Чому управління житлово-комунального господарства не провело розрахунок — невідомо. Я зателефонував начальнику управління — той на лікарняному. Хотів призупинити розбирання плитки — викликав правоохоронців, щоб вони задокументували факт. Але приватний підприємець В.А.Герус продемонстрував документи на виконані роботи. Водночас залишається незрозумілим, як він проводив роботи, коли управління ЖКГ із ним навіть не уклало договору — пояснив А.Легенчук.
— Перед людьми сором, — провадив далі голова депутатської комісії. — Адже це — наша комісія, зі мною на чолі, була серед ініціаторів облагородження території біля Чорнобильського знаку з нагоди 30-річчя ліквідації аварії на ЧАЕС… Телефонував міському голові, але той не бере трубки. У них там планерки до 12 години (телефонна розмова відбулася у першій половині дня — прим. автора).
Ми спробували отримати коментар в управлінні житлово-комунального господарства міської ради. За відсутності начальника, зателефонували інженеру з технагляду управління ЖКГ Валентині Мосійчук. Вона спочатку відмовилася спілкуватися на цю тему. Мовляв, «без коментарів». Утім, після кількох уточнюючих запитань, додала: «Всі передбачені кошти проплатили. У нас не вистачає. Треба почекати декілька днів, доки відбудеться перерозподіл, але Герус не хоче чекати».
Наступного дня відбулося засідання погоджувальної ради, що передує сесії. Логічно було би припустити, що скандальне питання із плиткою буде піддано детальному обговоренню. Але, як повідомив «Звягелю» по завершенню засідання Анатолій Легенчук, мова про тротуарну плитку і додаткове виділення коштів для погашення заборгованості Герусу не йшла. Мовляв, не було начальника профільного управління та заступника міського голови, який відповідає за питання комунальної галузі.
«Поки що, питання залишилося в підвішеному стані», — підсумував Легенчук у вівторок увечері.
Ми зателефонували приватному підприємцю В.А.Герусу, щоб почути його версію стосовно означених подій.
— 1 квітня у мене відбулася зустріч із працівниками управління ЖКГ, де було домовлено, що до ювілейної річниці (26 квітня) треба облагородити сквер навколо пам’ятного знаку. Сесія на всі роботи виділила 440 тисяч гривень (потім додали ще, бо не вистачало). Я запропонував зробити тротуари не «шматочками», а щоб було гарно — щоб створити тротуарне кільце навколо скверу. Із мінімальними затратами (970 кв. метрів плитки, близько півкілометра бордюра) вдалося здешевити із початкових 350 до 312 тисяч. До 26 квітня ми майже все виконали, 30-го — завершили. Все робилося без договору, без експертизи, хаотично, щоб встигнути. Експертиза (після якої мала бути повна оплата) повинна була бути готовою у червні, з’явилася аж у липні. Я надав владі акт виконаних робіт, а тоді, як дійшло до оплати, то, як у школу, в міськвиконком ходжу відмічатися. Заступники міського голови мене відсилають один до одного. Кажуть, беріть ті гроші, які є… Я дав владі два тижні, щоб уладнали непорозуміння, спілкувався із Шутовою, Шалухіним (заступники міського голови — прим. автора). Зрештою, Шутова мені так і не перетелефонувала, а Шалухін зустрічі уникає. Отже, на яку суму будуть гроші, на ту ми й закриємо тротуари плиткою. Я й так намагався все здешевити: свій транспорт, ціна по 97 і 117 грн. за кв. метр, а не так, як пишуть у соцмережах, що по 130… — така позиція підприємця, який переконує, що хотів для міста зробити якнайкраще, а вийшло… Ну, ви самі знаєте, як буває, коли хочеш, як краще.
Тим часом, ухопившись за сенсацію, новину одразу ж розтиражували обласні Інтернет-ЗМІ. Новоградці й собі у соцмережах бурхливо відреагували на такий перебіг подій: від обурення і гніву на дії влади й підприємця — до відвертих кпинів. Дійсно, всякого бувало, але, щоб розбирали свіжовимощений тротуар, — такого Новоград ще не бачив. Як тут не пригадати бур’яни, які посходили замість газонної травички у тому ж таки сквері біля Чорнобильського знаку? Місцина із анонсованої «цукерочки» для жителів і гостей міста перетворюється на джерело скандалу.
Олег БРЮХАНОВ
Фото із соцмережі «Фейсбук»