МИКОЛА ШАВЛОВСЬКИЙ: «РАДА ПІДПРИЄМЦІВ — НЕ В ОПОЗИЦІЇ ДО ВЛАДИ, А ОБ’ЄДНАННЯ, ЩО СПРИЯТИМЕ ЇЇ РОБОТІ»

МИКОЛА ШАВЛОВСЬКИЙ: «РАДА ПІДПРИЄМЦІВ — НЕ В ОПОЗИЦІЇ ДО ВЛАДИ, А ОБ’ЄДНАННЯ, ЩО СПРИЯТИМЕ ЇЇ РОБОТІ»

Новоград-волинські підприємці дійшли до думки згуртуватися навколо вирішення спільних проблем. З цією метою у листопаді минулого року створили власну раду, яку так і назвали — рада підприємців. Головою ради обрали директора Новоград-Волинської філії ТОВ «Творча архітектурна майстерня Арх-Студіо» Миколу Шавловського. На тому ж засіданні підприємці домовилися, що за «круглим столом» збиратимуться не рідше, ніж раз на два тижні. На обговорення виноситимуть різного роду проблемні питання, що мають пряме чи опосередковане відношення до розвитку бізнесу.
Пройшло два місяці з моменту утворення ради, і ми вирішили звернутися до Миколи Шавловського із питаннями, що стосуються роботи новоствореного об’єднання. Насамперед, наскільки воно є дієздатним на сьогодні. Адже подібні ради й об’єднання для Новограда-Волинського — не дивина, проте всі вони існували більшою мірою формально. Чи не повторить і ця рада долі своїх попередників?

— Миколо Петровичу, як виникла ідея зі створенням ради підприємців? Які цілі й завдання дана організація визначила своїми пріоритетами?
— Можливо, це звучить дещо дивно, але ініціював створення ради підприємців у Новограді-Волинському міський голова Микола Боровець, який, певно, знайомився із подібними організаціями і досвідом їхньої роботи в інших містах. На підтримку цієї ідеї декілька десятків місцевих підприємців зібралися на перше засідання. Принципово рішення про створення ради підтримали всі, проте виникли деякі розбіжності щодо того, яким чином все це організовувати і як працювати. Мабуть, тому на першому засіданні ми фактично ні до чого не домовилися.
Друге засідання вийшло більш конструктивним — вже можна було говорити, що рада почала працювати, адже було обрано її голову і намічено деякі плани роботи. Чесно кажучи, для мене стало несподіванкою, що практично одноголосно на посаду голови ради була підтримана моя кандидатура.
Рада підприємців чітко визначилася, що вона не буде опозиційною до влади організацією. Натомість, ми прагнутимемо сприяти роботі влади, насамперед, у тих питаннях, що стосуються розвитку місцевого малого й середнього бізнесу. Адже кожен член ради, кожен підприємець є платником податків, роботодавцем. А це напряму впливає на чимало галузей життя міста.
— Початковий етап становлення ради можна вважати пройденим. Певно, вже є якісь напрацювання, плани, проекти? Можливо, щось із запланованого вдалося досягти…
— На розгляд останньої сесії міської ради було винесено питання про введення в дію нових розмірів плати за земельні ділянки та приведення у відповідність чинному законодавству діючих договорів оренди землі. У цей непростий у фінансово-економічному плані час місцеві підприємці й так опинилися в заручниках у кризи, а якщо до цього додати ще й збільшення плати за землю, то це може поставити малий бізнес на межу банкрутства. Тому рада підприємців спільно із радою директорів промислових підприємств звернулася із офіційним листом до депутатів міської ради, в якому йшлося про призупинення розгляду даного питання. Іншими словами, ми попросили, аби питання підвищення ціни на землю відклали на пізніший термін, доки хоча б деякою мірою не стабілізується фінансово-економічна ситуація в державі. Зрештою, дослухавшись до нашого прохання та взявши до уваги інші аргументи, депутати міської ради перенесли розгляд даного питання і прийняття по ньому рішення на кінець поточного року.
Крім цього, окремі члени ради підприємців стали активними учасниками акції з підтримки місцевого виробника, яку нещодавно ініціювала й провела міська влада. Під час заключного засідання нарешті вдалося організувати конструктивний діалог між підприємцями-виробниками й підприємцями, котрі займаються торгівлею.
На найближчу перспективу рада підприємців планує вийти з пропозицією до влади щодо розгляду питань із спрощення дозвільної системи. Зрозуміло, що багато в чому дозвільна система підкоряється загальнодержавним нормам і законам. Але поряд із цим, немало залежить і від органів місцевого самоврядування, адже на кінцевому етапі дозволи видає міська рада — сесія чи виконавчий комітет. Із цього слідує, що деякі моменти, що стосуються організації роботи торгівлі, будівництва, підприємництва, можна і треба спростити.
Одразу ж варто додати, що раду підприємців не слід розглядати як орган, що займатиметься лобіюванням інтересів окремої особи чи групи осіб. Наші пропозиції спрямовані на те, щоб рішення, ухвалені міською радою чи виконавчим комітетом міської ради, не заганяли підприємців у такі рамки, з яких немає виходу. Ми намагаємося сприяти розвитку бізнесу, як такому, розвитку підприємництва в місті, за яким стоять надходження до бюджету та робочі місця.
— А який статус на сьогодні має рада підприємців? Що це — громадська організація чи юридична особа, зі статутним фондом чи без нього?
— Поки що ми працюємо як громадська організація, без членських внесків і статутного фонду. Чому? Бо фінансове питання зараз не на часі. От коли рада зміцніє, коли ми більше почнемо прислухатися до думки один одного, а питання грошей, відповідно, відійде на другий план, тоді можна буде говорити про створення статутного фонду.
Вже зараз є підстави стверджувати, що ми на шляху до цього. Адже активними членами ради, які збираються на кожне засідання, є 25 чоловік із 33, котрі зареєстровані. Це — гарний показник.
— Рада підприємців і спонсорська допомога, меценатство. Яким чином ви плануєте налагодити роботу в цьому напрямку? Чи можуть такі галузі, як культура, медицина, освіта, спорт розраховувати на підтримку з боку ради підприємців?
— Більшість місцевих підприємців і так нерідко виступають спонсорами міських культурно-розважальних заходів, фінансують поїздки наших спортсменів на змагання тощо. Сподіваюсь, що з часом рада підприємців зміцніє організаційно і фінансово, й ми зможемо брати на себе підтримку певних міських програм, а також допомагати з фінансуванням деяких заходів. Утім, конкретно про це можна буде говорити тоді, коли рада підприємців стане юридичною організацією і буде створено статутний фонд.
— Рада підприємців перейматиметься проблемами лише тих, хто входить до її складу, чи ви також реагуватимете на звернення від інших підприємців, юридичних і фізичних осіб?
— Звичайно, що ми не можемо перебувати осторонь від процесів, що відбуваються в місті. Уже зараз до нас звертаються люди зі своїми проблемами. Кожне конкретне звернення розглядатимемо по суті. Приміром, якщо комусь міська влада відмовляє у наданні того чи іншого дозволу, детально вивчимо це питання, законодавчу базу, що його регламентує, причини відмови, обговоримо це все на засіданні ради. Якщо ми побачимо шляхи вирішення даної проблеми, — ми їх сформулюємо у відповідному зверненні до органів влади.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА