Як метання козацької довбні і куліш навчають історії краще, аніж пари

Як метання козацької довбні і куліш навчають історії краще, аніж пари

Україну від козацьких часів до сьогодення не лише шанують, а й активно «несуть у маси» викладачі та учні вищого професійного училища. Щороку збираються на березі Случі на спортивно-розважальне свято «Козацька наснага», що стало улюбленим для усього колективу — він ставить собі за мету виховати таких же сильних, спритних, загартованих хлопців і дівчат, як козаки.
— Такі заходи долучають учнів до джерел icтopiї, культури, сприяють патріотизму, пробуджують національну свідомість, поглиблюють знання про свята і звичаї українців, народні ігри та забави, — розповіла заступник директора училища з навчально-виховної роботи Людмила Отверченко. — Це — наше традиційне свято. Воно виховує прагнення до сміливості, дружби, загартовує фізично i морально, розвиває корисне бажання вести здоровий спосіб життя. А ще учні отримують елементи екологічного виховання, адже і перед, і після заходу усі ретельно прибирають природу навкруги, не залишаючи після себе сміття.
На святі нащадки козаків мали засвідчити як знання з історії козацтва, так і фізичну міць — у змаганнях з дев’яти видів спорту. Серед них — перетягування канату, «сильна рука», «влучний бомбардир», стрільба з гвинтівки, естафета (доставка козацького пакета), боротьба на пасках, підняття гирі, метання козацької довбні, піднімання тулуба. За перемогу змагалися учні 17-ти навчальних груп училища.
Після змагань вони демонстрували вміння розпалювати вогнище, готувати смачні страви. Кожна група облаштувала свій курінь, а під час захисту учні не просто порадували журі — вразили оригінальністю, фантазією та вправністю у приготуванні страв. Борщ, куліш, юшка, каші, плов, салати, шашлики, смажена картопля з салом — не повний перелік страв, які готували учні на природі! Пісні, танці, спортивні виступи, вірші, гра на гітарі створили атмосферу, що з року в рік допомагає пізнати один одного у неформальній обстановці, зміцнити дружбу у групах.
Очевидно, що заслуга у такому завзятому, цікавому патріотичному вихованні, найперше належить керівництву закладу. Гарний приклад — гідний наслідування. Директор училища Микола Паламарчук нагородив переможців свята грамотами, подяками та подарунками.
Перемогу у спортивних змаганнях серед команд хлопців отримала група №17, друге місце — група №1, третє — №4. Серед дівчат перемогу здобула група №14, друге — №6. Групи №6, 10, 19 отримали подяки за краще облаштування свого місця, оригінальність його захисту та якість приготування страв.
За матеріалами з сайту училища