«ПО ТИСЯЧІ» ВЖЕ НЕ ВИПЛАЧУЮТЬ. НЕМАЄ ПОСТАНОВИ

Восьмого січня 2009-го минув рік відтоді, як по Україні, зокрема, й у Новограді-Волинському, розпочався процес реєстрації колишніх вкладників Ощадбанку СРСР. 11 січня виповнився рік, як набрали ходи перші виплати — по тисячі гривень. На той час український уряд з усіх основних телеканалів та шпальт провідних газет закликав народ не вдаватися до паніки, не нагнітати ажіотажу — мовляв, по тисячі гривень отримають усі вкладники, лише — поступово, по черзі. Однак не так сталося, як гадалося — процес виплат із кожним днем дедалі більше гальмувався через відсутність фінансів. За інерцією люди ще йшли до філій Ощадбанку, аби зареєструватися та стати, так би мовити, у чергу на отримання грошей. Але все більше громадян розуміли, що роблять більшою мірою формальний крок…
Як повідомила керуюча Новоград-Волинською філією відділення Ощадбанку Галина ЧЕРКЕС, до якої ми звернулися, аби підвести певні підсумки виплатної кампанії у минулому році, за 2008 рік Новоград-Волинською філією було виплачено компенсаційних коштів на загальну суму 9 мільйонів 486 тисяч 115 гривень. Це — з урахуванням не тільки жителів міста Новограда-Волинського й району, а й двох сусідніх районів — Ємільчинського й Баранівського. Загалом гроші отримали 9902 особи, в середньому — по 958 гривень на душу. Крім цього, ще 872 тисячі 467 гривень було виплачено з рахунків у якості допомоги на поховання померлих родичів (1826 осіб).
Останні грошові надходження, що призначалися на виплату компенсацій, надійшли в Новоград-Волинську філію Ощадбанку 26 грудня 2008 року. Була проведена виплата 43 особам — тим, хто зареєструвався ще… 29 лютого того ж таки 2008 року. Та й то, аби повністю закрити цю дату, грошей не вистачило. Що вже й казати про тих, хто пройшов реєстрацію пізніше. Для них уже ніяких грошей взагалі не передбачалося.
Як вдалося з’ясувати далі, на сьогодні, за відсутності відповідної постанови уряду, процес компенсаційних виплат призупинено. А з огляду на те, що в держбюджеті й без цих виплат не бракує «дірок», можна зробити невтішне припущення, що в найближчому майбутньому навряд чи вітчизняний політичний Олімп побалує українців такою постановою.
Олег БРЮХАНОВ