Чи ходитимуть студенти-медики у костюмах від Версаче?

Чи ходитимуть студенти-медики у костюмах від Версаче?

ОДРАЗУ ДВА ЮВІЛЕЇ ВІДСВЯТКУВАВ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ
Медколедж уміє святкувати на рівні — піднесено, яскраво. Тим паче, коли привід для цього серйозний, — 25-річчя закладу і 80-річчя з дня започаткування у Новограді-Волинському школи медичних сестер. Коли 30 вересня, у день святкування, колона зі студентів та викладачів пройшла містом, — усі перехожі озиралися і питали: що то за свято?

А вони гордо, під звуки оркестру, несли над ходою своє покликання. Принаймні ті, хто обрав медичну професію не під тиском батьків чи інших чинників, а зробив свідомий самостійний вибір. Тепер найголовніше, щоб цей вибір не став розчаруванням через недосконалість медичної системи і чисельні проблеми у суспільстві. Про те, що у коледжі над цим працюють — а саме, навчають студентів бути готовими до практичної роботи, — розповіла у своєму привітальному виступі директор коледжу Олена Солодовник. Насамперед подякувала засновникам закладу у 1991 році — О.Ф.Костеченку та В.Л.Весельському.
Студенти, до речі, представили Олену Володимирівну, як «найріднішу, наймилішу, найлюдянішу, гордість коледжу і творця добра навкруги». А директорка, у свою чергу, назвала студентів і професійний та злагоджений колектив — гордістю закладу. За роки роботи школи медсестринства медикам із нашого міста довелося працювати під час Вітчизняної війни, в Афганістані, з наслідками Чорнобильської катастрофи, нині — в АТО.
Постійно перебуваючи на передових позиціях життя, вони є патріотами. Про це можна судити не лише з минулого — із заходів, що проходять у коледжі в незалежній Україні, з огляду на активне студентське волонтерство, на громадські акції, покликані дбати про здоров’я городян.
Серед промовистих останніх заходів — флешмоб, що мав на меті створення найчисельнішого «живого віночка» зі стрічками. Цей факт був занесений у Книгу рекордів України.
Пощастило коледжу і з меценатами — опікуються ним успішні підприємці, політичні діячі. Найавторитетнішою постаттю є народний депутат Володимир Литвин, котрий і цього разу відвідав підшефний колектив ювілярів. Пожартував, що дата на святковому банері на сцені Палацу культури, де проходили урочистості, скидається на те, що «можливо, ми тут відзначаємо 25-річчя директора Олени Володимирівни…».
Розповів, що, окрім своїх батьків та перших вчителів, завжди пам’ятатиме ще двох людей, що цікаво — медичної професії: сільського фельдшера, який лікував село від усіх хвороб і пам’ять про якого передається з покоління у покоління, а ще — лікарку «спецполіклініки», що лікує вище керівництво країни. Її професіоналізм найперше полягав у простих настановах «ходити рівно» і «дбати про здоров’я», а вже потім — у всіх інших премудростях медицини.
А коли почалася Помаранчева революція, і вхід до закладу був заблокований, ця жінка померла на другий день — не уявляла свого життя без улюбленої роботи. Лейтмотивом виступу нардепа-земляка став меседж, що на таких відданих людях тримається галузь медицини, і бути такими — означає запам’ятатися пацієнтам якнайкращим ставленням до роботи.
— Щира подяка усім поколінням, які творять славу медичної галузі Житомирщини та усієї України, — сказав Володимир Литвин. — Нині переживаємо складний період національного та державного становлення. Нам намагаються нав’язати відчуття жертви, безвідповідальності у зв’язку з війною… Але не потрібно жити так, ніби завтра усе можна буде переписати на «чистовик». Не покладайтеся на просте, звичне і зрозуміле, не йдіть за натовпом. Будьте відповідальними і сповна зараз використайте період, коли можна зробити найважливіші кроки, щоб завтра жити достойно. Результат має бути «на виріст», гідний нашого великого народу, зміст якого для Європи нам ще належить усвідомити.
Цікавинкою святкування став виступ малечі у білих халатах — доктори та медсестри (хоч їм і по 4-5 років) «завели» зал дитячою кумедністю і попросили директорку пускати студентів на побачення, побільше хлопців приймати на навчання, щоби дівчатам не було скучно. Також — «одягати медсестер у костюми від Версаче» та відкрити якнайшвидше інститут медсестринства у місті, що давно є у мріях керівництва.
Кращі представники закладу отримали подяки, у тому числі — Почесні грамоти Верховної Ради України, подарунки і привітання.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА