У 2008 РОЦІ УКРАЇНЦІВ СТАЛО ЩЕ НА 180 ТИСЯЧ МЕНШЕ…

У 2008 РОЦІ УКРАЇНЦІВ СТАЛО ЩЕ НА 180 ТИСЯЧ МЕНШЕ…

\"УКризові явища в економіці України дещо відсунули на другий план інші проблеми загальнодержавного характеру. Цьому є логічне пояснення: більшість, якщо й не всі галузі чи сфери життя, напряму залежать від злагодженості в економіці, адже саме ця галузь дає реальні гроші, що можна спрямувати на соціальну підтримку й розвиток. Приміром, вплинути на демографічну ситуацію, що з кожним роком у державі дедалі погіршується. Що й казати, коли вже прозвучали прогнози спеціалістів, відповідно до яких до 2050 року населення в Україні скоротиться більше, ніж на третину. Через високу смертність та один із найнижчих у світі показників народжуваності, менш як через півстоліття українців залишиться всього 29 мільйонів, — попереджають фахівці Міжнародного центру перспективних досліджень.
У повідомленні, зокрема, нагадують, що в Україні катастрофічно низька народжуваність, а смертність — одна з найвищих у світі. А якщо до цього додати існуючий значний відтік громадян за кордон, маємо підстави констатувати, що є передумови до зникнення українців як нації у відносно недалекому майбутньому.
Проте наприкінці 2008 року, 22 грудня, міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко заявив про покращення демографічної ситуації в Україні, — повідомляють вітчизняні інформагентства.
«Протягом 2008-го року з’явилася тенденція до покращення демографічної ситуації. Так, чисельність населення України становить 46 млн. 200 тис. 876 осіб. Загальне природне скорочення у 2008-ому становило 180 тис. 826 осіб. Тоді як у 2007 році ця цифра досягла майже 195 тисяч», — сказав міністр.
Пан Павленко також повідомив, що за 11 місяців 2008 року в Україні народилося 328 тисяч 782 дитини проти 313 тисяч 115 новонароджених у 2007 році.
Аби проаналізувати співвідношення народжуваності й смертності у 2008 році по місту Новограду-Волинському і району та порівняти ці показники із даними наших безпосередніх сусідів, ми звернулися в місцеве управління статистики. З’ясувалося, що в плані демографії місто Новоград-Волинський знаходиться серед передовиків Житомирської області. Так, станом на 1 грудня 2008 року в місті народилося 591 немовля. У той же час померли — 691 особа. Природне скорочення склало всього 100 осіб, тоді як у містах Бердичеві й Коростені — «-264» та «-358» відповідно. Невтішна картина й у районах, що межують із Новоград-Волинським. У Баранівському — кількість населення внаслідок природних факторів зменшилася на 299, у Ємільчинському — аж на 424 особи. Власне, якщо говорити про демографічну динаміку сільського населення, то й у Новоград-Волинському районі із цим не все гаразд — станом на 01.12.08 кількість померлих (931) перевищила число новонароджених (557) на 374. Фактично вимерло одне невелике село. І це в той час, коли немає ні війн, ані голодоморів…
Все пізнається в порівнянні. Для того, щоб мати підстави робити якісь висновки, варто показники 2008-го року співставити із цифрами аналогічного періоду 2007-го. Порівнюючи, отримуємо, що протягом 11 місяців 2007 року в місті Новограді-Волинському народилося 570 немовлят, померло — 679 чоловік. Отже, природний приріст склав «-109» осіб. У селах Новоград-Волинського району за 11 місяців 2007 року народилося 567 дітей, померло — 953 особи. Скорочення склало — «-386».
На сьогодні можемо говорити, що загальний природний приріст населення по місту й району хоча й залишається від’ємним, все ж намітилася незначна тенденція до уповільнення цього зменшення — «-100» за 11 місяців 2008 проти «-109» за аналогічний період 2007 в місті та «-374» за січень-листопад 2008 проти «-386» у 2007 по району.
На жаль, на сьогодні є великі сумніви, що ця тенденція втримається у 2009 році. Погіршення рівня життя населення неодмінно позначиться на бажанні збільшувати сім’ї. Втім, поживемо — побачимо. І через рік обов’язково опублікуємо аналогічну статистику, порівнюючи вже 2009 і 2008 роки.
* * *

Вже зараз треба активно починати боротьбу за виживання, бо сама по собі демографічна ситуація не стабілізується, — переконані фахівці. Змінити ситуацію можна, та для цього треба зробити практично неможливе, вважає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ольга Романюк. «Населення України поступово вимирає. У 2025 році чверть населення буде старша від 60 років. Середня тривалість життя в Україні — 66 років, що на 11 років менше, ніж у країнах Західної Європи. Ми підрахували, що для підтримання стабільної кількості населення народжуваність має бути майже вдвічі вищою», — сказала експерт.
Також, на думку Ольги Романюк, треба розвивати нові галузі виробництва, що не потребують великої кількості робочої сили, і, головне, запровадити ефективну діагностику хвороб. А ще розібратися, куди йдуть гроші на соціальні виплати. Бо, як стверджує Ольга Романюк, Україна витрачає на потреби населення мало не найбільше у світі, але реального поліпшення пересічні українці при цьому не відчувають.
Закони про соціальний захист треба для початку проаналізувати, переконує Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень. «Якщо ми будемо виконувати всі соціальні закони, у нас на це просто не вистачить грошей, це призведе до інфляції і фактично до звинувачень того, хто буде виконувати всі закони, в популізмі. А якщо ми не виконуватимемо всіх законів, тоді виникає питання щодо довіри громадян державі», — попереджає економіст.
Спосіб життя, який ведуть українці, також необхідно змінити. Ольга Романюк каже, що в Україні на одну особу в рік припадає 12 літрів алкоголю, тоді як після восьми літрів Всесвітня організація охорони здоров’я б’є на сполох і говорить про загрозу деградації суспільства. Алкоголь, куріння та бідність підривають здоров’я репродуктивного працездатного населення. Щороку від наслідків шкідливих звичок помирають близько 150 тисяч осіб, порахували у Національній раді з питань охорони населення при Президенті України.
* * *

Матеріал підготовлено на основі інформації, отриманої в управлінні статистики міста Новограда-Волинського, та з використанням повідомлень українських інформагентств.
Олег БРЮХАНОВ