У яких випадках за «непогашений» кредит можуть обмежити виїзд за кордон?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Ми з чоловіком збираємося за кордон. У мене є «непогашений» кредит. Нещодавно моя подруга розповіла мені, що її, через кредит, зняли з потяга, коли вона перетинала кордон. Чи має право банк обмежити мене у праві виїзду за кордон за наявності кредиту? Який механізм та які підстави такого обмеження?
Тетяна С., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Проблема щодо обмеження виїзду за кордон боржників, які мають «непогашені» кредити, набула особливої актуальності в 2009 році, з подачі тодішнього Президента України Ющенка В.А., який видав відповідний Указ щодо стабілізації у банківській системі.
У той період часу суди активно задовольняли клопотання банків про обмеження у праві виїзду закордон боржників.
На щастя, для громадян-позичальників банків вищевказану позицію судів не підтримав ВССУ. Так, в п.7 вищевказаної постанови сказано про те, що заяви відносно прийняття заходів забезпечення позову в спорах, що виникають із кредитних справ, шляхом заборони виїзду відповідача за межі України, не можуть бути задоволені, оскільки, згідно з частиною першою статті 151 ЦПК, суд застосовує тільки ті заходи забезпечення позовів, що передбачені ЦПК. Питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі території України може бути вирішене винятково при виконанні судових рішень, в порядку, передбаченому Законом України «Про виконавче провадження» (стаття 11 Закону) і ЦПК (стаття 377 Кодексу), зокрема, в разі наявності доказів факту ухилення боржника від виконання прийнятих на себе зобов’язань.
Тобто, тепер тільки в процесі виконання судових рішень та за наявності доказів ухилення боржника від виконання зобов’язань перед банком, суд за заявою виконавчої служби має право тимчасово обмежити виїзд недобросовісних боржників за кордон.
Відповідно до ст.33 Конституції України, кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.
Дані обмеження встановлюються зокрема: Законом України «Про виконавче провадження», Цивільно-процесуальним кодексом України та Законом України «Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України», котрі чітко врегульовують порядок тимчасового обмеження виїзду громадянина за межі України, у разі наявних невиконаних боргових зобов’язань та невиконання рішення суду.
Відповідно до п.18 ч.3 ст.11 Закону України «Про виконавче провадження», у разі ухилення боржника від виконання зобов’язань, покладених на нього, державний виконавець має право звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника — фізичної особи або керівника боржника — юридичної особи за межі України до виконання зобов’язань за рішенням.
Згідно зі ст.377-1 ЦПК України, питання про тимчасове обмеження боржника — фізичної особи або керівника боржника — юридичної особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби за поданням державного виконавця, погодженим із начальником відділу державної виконавчої служби. Суд негайно розглядає подання, без виклику чи повідомлення сторін та інших зацікавлених осіб за участю державного виконавця.
Положення ст.6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» регламентують, що право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли:

  • він обізнаний із відомостями, які становлять державну таємницю;

  • стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, — до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;

  • він засуджений за вчинення кримінального правопорушення — до відбуття покарання або звільнення від покарання;

  • він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням, — до виконання зобов’язань;

  • він перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції — до припинення нагляду.


Тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з України запроваджується в порядку, передбаченому законодавством. У разі запровадження такого обмеження, орган, що його запровадив, у одноденний строк повідомляє про це громадянина України, стосовно якого запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.
При розгляді судами даних справ особлива увага приділяється наявності факту ухилення від виконання зобов’язань, наявності достатніх доказів, які б давали підстави вважати, що боржник має намір ухилятись від виконання судового рішення шляхом залишення території України.
Підсумовуючи вищевикладене, можу зазначити, що сам факт наявності кредиту в жодному разі не є підставою для обмеження права на виїзд громадянина України за кордон. Дане обмеження може застосовуватися у тому випадку, коли є рішення суду про стягнення заборгованості за кредитом, а боржник ухиляється від його виконання.