ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «ВСІ МИ МАЄМО ВЕЛИКИЙ БОРГ ПЕРЕД ЦИМИ ДІТЬМИ»

ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «ВСІ МИ МАЄМО ВЕЛИКИЙ БОРГ ПЕРЕД ЦИМИ ДІТЬМИ»

20 січня на Житомирщині з робочою поїздкою побував голова Верховної Ради Володимир Литвин. Володимир Михайлович відвідав деякі дитячі будинки та школи-інтернати області. У Новограді-Волинському наш земляк побував у школі-інтернаті та Будинку дитини. Після цих відвідин відбулася прес-конференція з представниками ЗМІ.
На її початку народний депутат Верховної Ради Микола Рудченко повідомив журналістам, що під час цієї поїздки Володимир Михайлович оглянув п’ять дитячих навчальних закладів, яким було подаровано комп’ютери та іншу оргтехніку, вирішено цілий ряд побутових питань. Згодом журналісти мали можливість дізнатися від голови Верховної Ради, які в нього були враження від цієї поїздки:

— Нині, після відвідин Будинку дитини, у мене на серці сум’яття почуттів. Бо всі ми маємо великий борг перед дітьми, котрі не виховуються в родинах, котрим бракує сімейного тепла та затишку. Звісно, в цьому плані у державі багато робиться, але ще більше треба робити, і про ефективність такої роботи можна буде говорити тільки тоді, коли діти виховуватимуться в сім’ях. Після відвідин Будинку дитини залишилося гнітюче враження від побаченого — покинуті хворі діти, які розмовляють і все розуміють, яким так само хочеться любові та батьківського піклування. Їх очі промовляють до нас неначе німий докір, щоб ми усвідомили всю відповідальність за їх долю. І надання благодійної допомоги — це наче прагнення замовити перед дітьми гріхи батьків, влади, держави. Треба всім миром звертатися до цієї проблеми. Адже серед дитбудинківців та інтернатівців багато талановитих дітей. А хто про це знає? Тож, прохання до журналістів більш активно висвітлювати всі ці проблеми, розповідати про таких діток.
— Володимире Михайловичу, наскільки захищені в цьогорічному бюджеті подібні дитячі заклади?
— Вони захищені на тому рівні, як ми це розуміємо на даний час: у приміщеннях тепло, дітки нагодовані. Але ж їх ще потрібно адаптувати до життя, бо потреби дітей харчуванням та умовами проживання аж ніяк не обмежуються. Знедолені діти мають виховуватися так, щоб могли конкурувати з тими дітьми, котрі ростуть у сім’ях. Проблема ще й у тому, щоб якомога менше було таких закладів. Постає питання, чому виникають неблагополучні сім’ї, чому батьки пиячать і нехтують своїми дітками? Над цим всім потрібно грунтовно працювати.
— Як ви думаєте закріплювати свої позиції на посаді Голови Верховної Ради і чи правда те, що Житомирщина отримає нового губернатора саме з рядів депутатів Верховної Ради від блоку Литвина?
— Мої позиції закріплювати не потрібно, бо вони і так міцні. А, насамперед, нас цікавлять тепер позиції області і регіонів. Дійсно, з моєї команди люди повертатимуться на посади губернаторів. Ми готові до того, щоб депутати з Верховної Ради повернулися туди, де сьогодні виникає найбільше проблем.
— Чи будете ви балотуватися у президенти?
— Як на мене, то поки не буде оголошено конкретної дати виборів, то не варто нагнітати протистояння навколо цієї проблеми і ламати об неї списи.
— Як ви оцінюєте підписання газових угод — як позитив для української сторони чи її поразку?
— Нині багато ведеться дискусій щодо того, чи правильно підписані газові угоди. Не варто на цьому також загострювати увагу, бо найголовніше те, що ці угоди таки підписані. Далі треба працювати, розробляти нормативні акти, серйозно займатися питаннями енергозбереження, активніше задіювати і використовувати нетрадиційні джерела енергії. Так, у нас на полях півліта та осінь палять солому, вивозять на добрива торф. Але ж ці всі ресурси можна використовувати як енергетичні джерела. Що стосується газової «оборутки», то маємо те, що маємо. І не варто оглядатися тепер на те, що було колись. Якщо ціна газу нині декларується як 230-240 доларів, то до споживача газ дійде по ціні ще на 100 доларів більшій. І, з врахуванням цього, потрібно виходити — як далі організовувати своє життя. Але разом з тим потрібно серйозніше підходити до нашої зовнішньої політики. Вона має відповідати інтересам суспільства, а не кількох людей. Разом з тим, ми не маємо демонструвати войовничість до Росії, бо інакше Україна зі своєю трубою просто не буде запитана.
Не варто забувати про те, що Україна на душу населення вживає газу найбільше у світі. А в академії наук є розробки нових котлів, для яких достатньо якогось оберемка дров, щоб зігріти весь будинок. Тож потрібно ці розробки активніше впроваджувати у життя. Адже зараз у Німеччині будують нові будинки відразу з двома котлами — газовим і на твердому паливі. При цьому німці не звикли обігрівати повітря, як це прийнято у нас. Основне ж завдання — докласти всіх зусиль, щоб забезпечити людей теплом.
— У Америці обрано нового президента. Як, на вашу думку, — чого тепер можна очікувати від цієї країни для України?
— Нам нічого не слід чекати від Америки, а працювати самим, адже кожна країна буде по відношенню до нас та інших країн діяти жорстко та егоїстично щодо власних інтересів.
— Як ви ставитеся до відправки у відставку уряду?
— Нині робляться спроби відправити у відставку уряд, проте, я переконаний, що не можна допускати втрати керованості в Україні. Такі спроби призведуть до того, що події розвиватимуться від поганого до гіршого. Нам треба забути про протистояння і, насамперед, відвести Україну від небезпечної межі хаосу і некерованості, а вже тоді поступово відновлювати те, що було втрачено. Треба прийняти закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики. І тоді у нас будуть підстави запитати: чому купка людей крутить штурвал цього корабля, під назвою «держава», як собі хоче, а нудить при цьому всю країну?
— Володимире Михайловичу, що б ви могли побажати як Литвин-історик Литвину-політику?
— Читати історію своєї держави, де зараз відбувається соціальний егоїзм старшин, і при цьому не враховуються настрої людей, існує несконсолідованість. На жаль, Україна весь час перебуває в стані громадянської війни і потрібно серйозно подумати над наслідками того, що маємо. Тепер часто стверджують про остаточний розпад СРСР. Саме тепер — і це не дивно. Адже кризи фінансова, економічна та газова вже ніколи не дадуть можливості відновити промисловий потенціал сходу України. Тому і тут виникає серйозна проблема.
— Володимире Михайловичу, новоград-волинців турбує питання закінчення будівництва школи номер вісім. Чи можете ви цьому посприяти?
— При розподілі додаткових коштів, які були направлені на Житомирщину, — (12 мільйонів) — 3 мільйони підуть саме на закінчення цього будівництва. Їх недостатньо для повного завершення, але будемо працювати над цим питанням.
— Який найбільший для вас позитив року, що минув?
— Торік в Україні народилося 400 тисяч дітей. І це великий позитив, який говорить про те, що молоді люди, молоді сім’ї вірять в Україну. Хотілося б сподіватися, що так буде і надалі.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА