ЦІНИ НА ГАЗ НЕ ВПАДУТЬ, АЛЕ ЗЕКОНОМИТИ — МОЖНА

Як свідчить статистика, нині в Україні споживається енергоресурсів (зокрема і газу) у відповідності на одного жителя — найбільше в світі. Ну, не звикли ми економити ще з радянських часів — і житло відповідно будували так, щоб не тільки квартири та будинки, а ще й повітря на вулиці обігрівати. Власне, за тих часів, коли енергоресурси в державі коштували копійки, не було особливої потреби економити. Доцільнішим вважалося будувати неутеплене житло соціального значення, аби якомога масовіше забезпечити ним населення. І тільки тепер, коли на оплату комунальних платежів витрачається у багатьох сім’ях ледве не левова частка родинного бюджету, таки варто задуматися — як зекономити ці витрати. Ось тут і звернулися за досвідом до європейських країн, жителі яких добре знають — як і де можна зекономити. Там вже ні в кого не викликає подиву той факт, що на ніч опалення практично вимикається, а зігрітися можна і під теплими ковдрами, що при будівництві житла багато коштів витрачається саме на те, щоб стіни, вікна і двері, а також опалювальні системи давали можливість зберегти в будинку тепло якнайдовше.
Для українців все це поки що незвично, але при нинішніх цінах на енергоресурси, які, зрозуміло, тільки зростатимуть, вже серйозно починаємо задумуватися над питаннями — як і де можна зекономити.
І саме з метою розгляду можливого збереження енергоресурсів, розроблення відповідних програм та втілення їх в життя 20 січня відбулася зустріч з міжнародними експертами в рамках проекту українсько-німецького технічного співробітництва «Енергоефективність у будівлях». Основною метою цієї зустрічі було обговорення подальших напрямків роботи проекту, визначення пріоритетних напрямків у галузі енергозбереження для міста Новограда-Волинського.
Саме наше місто разом з містами Івано-Франківськ, Чернігів та Миргород було відібрано австрійською компанією для впровадження проекту «Енергоефективність у будівлях». Основною метою проекту, як зазначалося на зустрічі, є сприяння сталому розвитку житлово-комунального господарства та будівельної галузі України шляхом удосконалення політик та практик щодо підвищення енергоефективності на національному та місцевому рівні.
Важливою складовою успіху є тісна співпраця з Програмою Розвитку ООН, котра допомогла розробити механізм залучення громади до прийняття рішень, що сприяє сталому місцевому розвитку, зміцненню демократичного місцевого самоврядування та досягненню цілей розвитку тисячоліття в Україні.
Особливо підкреслювалося те, що Новоград-Волинський має величезний потенціал для впровадження енергозберігаючих технологій, про що свідчить не лише розуміння проблеми з боку місцевої влади, а й реалізовані проекти за участю і громади міста в напрямку до зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів.
На цей час маємо вже цілий ряд напрацювань, серед яких основними здобутками міста Новограда-Волинського в галузі енергозбереження є:

  • реалізація проекту «Вдосконалення та стабілізація системи централізованого теплозабезпечення міста Новограда-Волинського шляхом впровадження технологій енергозбереження»;

  • реалізація проекту «Впровадження системи енергозбереження шляхом реконструкції даху будинку, ремонту під’їздів, заміни вікон і вхідних дверей по вул.Івана Франка, 32». Впровадження даного проекту за активною участю громадськості допомогло вирішити ряд проблем теплозбереження в під’їздах та квартирах, зберегти здоров’я мешканців будинку, уникнути поточних ремонтів, що зекономило кошти населення та балансоутримувача будинку на вирішення інших нагальних питань.

  • будівництво вуличної каналізаційної системи (ОВК «Олійник»);

  • реконструкція фасаду ЗОШ №5;

  • проведення ремонтів дахів у ДНЗ №16, ЗОШ №2, ЗОШ №6, колегіумі.


Тож на робочій нараді, що відбулася за участю представників міської влади, керівників комунальних підприємств, представників галузі освіти, культури та охорони здоров’я, голів ОСББ, а також експертів з Німеччини та Австрії, національного експерту та координатора проекту Українсько-німецького технічного співробітництва «Енергоефективність у будівлях».
Під час цієї зустрічі присутні мали змогу поспілкуватися з іноземними експертами щодо пошуку шляхів вирішення нагальних проблем галузей міста з питань енергозбереження, міського планування, інновацій та розвитку, які володіють практичним досвідом і є визнаними експертами світового рівня.
Іноземні гості серед позитивів відзначили особливу активність та прагнення міської влади щодо вирішення питань енергозбереження і пообіцяли всіляко сприяти у цьому.
Ну а щодо того, що найбільше вразило їх в Україні, було відзначено те, що під час відвідин Києва помітили там величезну кількість надзвичайно дорогих автомобілів. Поряд із загальним, досить невисоким матеріальним становищем українського народу, це виглядає, принаймні, дуже нескромно. А ще гостей зацікавило питання — чому в кожній квартирі немає індивідуальних лічильників, куди вони звідти поділися, і як же без лічильників можна оплачувати комунальні послуги? Вислухавши відповіді на ці запитання, один з гостей зітхнув і напівжартома зауважив: «Знаєте, я отримав вищу європейську освіту, але, приїхавши у вашу країну, зрозумів, що все те, чого я навчався в Австрії, потрібно забути»…
Цієї миті мені пригадалося те, як часто говориться, що Україна — робить впевнені кроки до європейського розвитку. І хоча європейці нас поки що багато в чому навіть не можуть зрозуміти, проте втілення в життя проектів з енергозбереження і є, власне, одним із таких серйозних кроків до цивілізованого європейського життя.
Лариса ГЕМБАРСЬКА