Телефонуючи з «Life», пожежників можна й недочекатися

ОСОБЛИВО… ЯКЩО НАБИРАТИ ЗАВЧЕНИЙ ІЗ ДИТИНСТВА НОМЕР «101»
За яким номером потрібно телефонувати, коли трапилася пожежа? Що за питання, скажете ви. Зрозуміло, що «101», відповість кожен і буде… не правий. Точніше, не зовсім правий. І в цьому минулої неділі, ввечері, довелося переконатися автору цих рядків.

П’ять викликів із мобільного, що працює в мережі «Life», залишилися без відповіді. «Довгі гудки» були, проте ніхто не відповідав. Добре, що після першої невдалої спроби промайнула думка набрати ще й голову ОСББ, сповістити його, що в під’їзді такого-то будинку — пожежа і попросити викликати рятувальників.
Зрештою, все закінчилося відносним «хепі-ендом» (електрикам упродовж декількох днів довелося замінювати силові кабелі на двох сходових майданчиках). А на запитання до прибулих рятувальників: «Чому ви з мобільного не відповідаєте?» прозвучало зустрічне: «А ви з «Life» дзвонили?..».
На наше запитання наступного дня до працівників місцевої пожежно-рятувальної частини стосовно того, як їх викликати з мобільного, нам пояснили, що абонентам оператора «Life» треба набирати «112». Вас з’єднає з оперативно-координаційним центром, що розташований у Житомирі. А вже житомирський оперативний черговий переадресує виклик на місце — у Новоград чи інший населений пункт Житомирської області. Головне в таких випадках — не хвилюватися, «взяти себе в руки» і назвати якомога точнішу адресу, вказавши при цьому місто чи село.
Із інших популярних мобільних операторів, а також зі стаціонарних телефонів, можна набирати як звичні «101», так і «112». Набравши «101», вас одразу з’єднає з черговим диспетчером Новоград-Волинської 10-ї державної пожежно-рятувальної частини, — запевнили місцеві рятувальники.
Чому така неоднозначність має місце з оператором «Life», тут, на місцях, пояснити не можуть. Кажуть, що проблема наразі існує по всій Україні і має вирішуватися на рівні вищого керівництва, якому про неї (проблему) відомо.
Тож, радять рятувальники, аби гарантовано зв’язатися з черговим пожежної частини, краще все ж телефонувати «112» із будь-якого оператора мобільного зв’язку.
Олег БРЮХАНОВ