Воротарський дебют Бекона і нічия в городницько-звягельському дербі

Історія світового футболу багата на випадки, коли місце у воротах займав польовий гравець. Здебільшого, це ставалося вимушено, коли, приміром, команда вже використала ліміт замін, а воротар зазнав травми чи отримав червону картку. Польові гравці по-різному себе проявляли в рамці воріт. Пригадалося, як Роман Безус, ще, граючи за полтавську «Ворсклу», став на останні хвилини матчу в ворота у грі з «Кривбасом». Команда з Кривого Рогу одразу скористалася цим шансом, забивши зі штрафного.
Втім, є і протилежні випадки. Нинішній головний тренер збірної України Андрій Шевченко, ще, граючи за італійський «Мілан», увійшов до історії футболу як один із форвардів, хто не реалізував пенальті, коли ворота суперника захищав польовий гравець. Сталося це ще у листопаді 1999-го — на самісінькому початку італійського етапу кар’єри Шеви. «Мілан» тоді таки переміг «Венецію» з рахунком 3:0, але український форвард програв свою дуель захиснику у воротарських рукавицях.
…Суха серія Ігоря Ковальчука — відомого вболівальницькій публіці Новограда як Бекон — у матчі чемпіонату області між «Авангардом» і житомирським «Поліссям» тривала майже весь перший тайм. Зрозуміло, що новоградська команда не від доброго дива була змушена вийти на гру із польовим гравцем у воротах. Проте, Ігор загальної каші не зіпсував. А якби не шалене марнотратство гравців групи атаки «Авангарду», то господарі (гра відбулася в Новограді у суботу, 15 жовтня), мали всі шанси взяти три очки.
У підсумку ж нічия — 1:1, яку можна розцінювати по-різному: з одного боку, враховуючи створені моменти й турнірну ситуацію, треба було набирати максимум, з іншого — проблеми з воротарем і догравання в меншості через вилучення…
Того ж дня на футбольній карті Новоград-Волинського району трапилася ще одна нічия. Так само — 1:1 — розійшлися миром у Городниці тамтешнє «Полісся» і новоградський «Звягель».
Тож, перед двома заключними турами чемпіонату області деякі ключові питання в турнірній таблиці фактично зняті. СК «Коростень», що переміг у коростенському дербі команду «Мал» (1:0), відірвався від андрушівської «Фортуни» вже на 6 очок. Серйозних передумов, щоб коростенці «відпустили» чергове чемпіонство, немає.
Закріпилося в трійці призерів городницьке «Полісся» (24 очки, 15 ігор), яке теоретично може потіснити з другого місця «Фортуну» (25 очок, 14 ігор).
А далі — суцільна невизначеність.
ФК «Бердичів», «Мал» і «Звягель» набрали по 19 очок, «Авангард» і житомирське «Полісся» — по 18. Усі — після 14 ігор, тобто, в кожної команди залишається ще по два матчі.
Які шанси кожного з цих колективів зачепитися за третє місце, — залежить, насамперед, від городницького «Полісся», яке має солідну фору.
Ну, й не забуваймо, що за будь-яких турнірних розкладів у останньому турі на новоградських уболівальників чекає друге в сезоні дербі. Все знову має бути дуже принципово. Тут «Авангарду» треба буде будь-що ставити у ворота голкіпера, бо гравці «Звягеля», на відміну від житомирян, точно знають футбольне амплуа Ковальчука.
Олег БРЮХАНОВ