Як у місті вшановували захисників

Як у місті вшановували захисників

Тринадцятого жовтня під гаслом «Воскресне волі дух і наша слава» у Будинку офіцерів пройшов урочистий захід, присвячений Дню захисника України. Сюди завітали представники міської влади, військовослужбовці, небайдужі громадяни.
Секретар міської ради Олена Пономаренко розповіла про підтримку, надану захисникам нашого гарнізону під час воєнних дій на Сході України. Зокрема, зазначила, що завдяки створенню у 2014-му році координаційної групи для розгляду організаційних питань щодо накопичення і використання благодійних коштів та інших матеріальних ресурсів для забезпечення мобілізаційних заходів, впродовж 2014-2016 років, за підтримки трудових колективів промислових підприємств та підприємців, військовому гарнізону надано благодійної допомоги та матеріальних ресурсів на понад три мільйони гривень.
У 2016-му міською радою прийняті рішенні щодо безкоштовного харчування дітей учасників АТО у дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах та безкоштовного проїзду для учасників бойових дій, членам сімей загиблих в АТО.
Відповідно до Указу Президента України та доручення голови обласної державної адміністрації, за Новоград-Волинською міською радою закріплена військова частина А3814. Міською радою прийнято «Програму шефської допомоги військовій частині на 2016-2017 р.р.». З міського бюджету на капітальний ремонт казарм у поточному році виділено 200 тисяч гривень.
У 2016 році було виділено учасникам АТО 256 земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлових будинків та господарчих споруд, 58 земельних ділянок для будівництва індивідуальних гаражів у гаражних масивах. На даний час проводиться інвентаризація земельних ділянок у місті для виділення учасникам АТО під індивідуальне житлове будівництво. З метою здійснення професійної адаптації, 24 учасники пройшли навчання на курсах водіїв за рахунок бюджетних коштів (вартістю 66 тис. грн.).
За сприяння Житомирської обласної державної адміністрації, протягом 2015-2016 років міською радою було видано ордери на 21 квартиру для забезпечення житлом осіб із числа сімей загиблих та безпосередніх учасників АТО. Зокрема, 19 ордерів — для сімей загиблих учасників АТО; 2 ордери — учасникам АТО.
Нині на квартирному обліку при виконавчому комітеті міської ради перебуває 7 сімей загиблих учасників АТО, 11 інвалідів, які брали участь в АТО, 16 учасників АТО. «Сподіваюсь, що держава виконає свій обов’язок перед усіма особами, які боронять та охороняють наш спокій та мир на Сході України», — підсумувала Олена Пономаренко.
До привітальних слів приєднався в.о. начальника штабу 30-ї ОМБр Роман Михальчук, який звернувся до захисників з вітальним словом та подякував усім, хто захищав і захищає територіальну цілісність і незалежність української держави. Присутні вшанували пам’ять загиблих героїв України хвилиною мовчання. Затим відбувся святковий концерт.
А 14 жовтня представники міської влади, громадських об’єднань, військові гарнізону та активні представники громади зібралися на покладання квітів до меморіалу загиблим учасникам АТО.
Потому на фасаді будинку, де розміщена центральна дитяча бібліотека (вул.Со­борності, 2), було відкрито й освячено меморіальну дош­ку українському військовому та політичному діячу, полковнику Армії УНР, першому голові проводу Організації Українських Націоналістів — Євгену Коновальцю, якому належать відомі слова: «У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю!». Пам’ятний знак освятив настоятель Свято-Михайлівської церкви протоієрей Геннадій.
За матеріалами відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради