На підприємстві у «мами» — все «о’кей»!

На підприємстві у «мами» — все «о’кей»!

Щороку Новоград-Волинський одним із перших в Україні розпочинає опалювальний сезон. Ось і цієї осені, коли, відповідно до інформації Мінрегіонбуду (станом на 15 жовтня), по Україні рівень підключення до централізованого опалення становив 70%, у тепломережах новоград-волинців ще 10 жовтня стало тепло. А, приміром, у Києві з початком опалювального сезону почалися масові аварії на тепломережах. Через зношеність обладнання у столиці зафіксовано зростання аварійних ситуацій на 15%, порівняно з минулим роком.
Значна заслуга в тому, що КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» утримує провідні позиції в галузі по області, належить його директору — Людмилі ТОДОРОВИЧ. Людмила Михайлівна за роки роботи на цій посаді заслужила беззаперечну довіру очолюваного нею колективу. Тож, невипадково підлеглі, спілкуючись між собою про керівника, вживають шанобливе слово «мама».
Що являє собою на сьогодні господарство КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго», і з якими позиціями входить у новий опалювальний сезон, — наша наступна розмова з Людмилою ТОДОРОВИЧ.

— Теплопостачання міста здійснюється від 25 котелень, з яких на п’яти — додатково встановлені твердопаливні котли, що працюють на пелетах та дровах.
Із загальної кількості котлів (84 шт.) за останні 5 років модернізовано 30 (у т.ч. — 5 твердопаливних), з яких на чотирьох котельнях встановлені 6 сучасних водогрійних котлів фірми «Riello RTQ» із загальним та погодинним регулюванням температури теплоносія, в залежності від температури зовнішнього повітря.
В автоматизованому режимі керування працюють 14 котелень, показники роботи яких виведені на дисплей комп’ютера аварійно-диспетчерської служби. Автоматизація котелень дала можливість скоротити чисельність операторів із 123 до 50 осіб, що дало змогу щорічно знижувати собівартість теплової енергії на 1,2 млн. грн.
Підприємство має один із кращих в Україні показників питомих норм витрат палива на відпуск продукції від власних джерел теплопостачання — 156,7 кг у.п./Гкал проти середніх по Україні — 169 кг у.п./Гкал.
Відповідно до правил безпечної експлуатації котельного обладнання та безперебійного постачання теплової енергії, на кожній із котелень встановлено резервне обладнання. Тому встановлена потужність котелень — 103 Гкал/год., а підключена потужність — 40,5 Гкал/год.
— Які заходи вживаються на підприємстві, щоб виконати вимогу держави на зменшення споживання природного газу?
— Із метою зниження питомих витрат електроенергії на виробництво 1 Гкал теплової енергії, протягом останніх восьми років із 30 мережних насосів енергоємних, зношених та морально застарілих, 23 було замінено на сучасні енергозберігаючі (марки «Lowara», «Grundfos», «Pentax», «Speroni»).
На 17 котельнях різної теплопродуктивності встановлено частотне регулювання насосного обладнання. Це дало можливість підприємству знизити витрати електроенергії на виробництво 1 Гкал теплової енергії з 43 кВт/Гкал до 21,2 кВт/Гкал (на 50%). Щорічно зменшено споживання електроенергії на 1,3 млн. кВт/год., що на сьогодні у грошовому виразі становить 3,1 млн. грн.
Загальна протяжність теплових мереж у двотрубному обчисленні складає 23,7 км (в однотрубному обчисленні — 47,4 км), із яких вже замінено на труби попередньо ізольовані з пінополіуретановою ізоляцією — 13,5 км (27 км трубопроводів), що складає 57%, і втрати на цих ділянках становлять усього 1-2%.
Завдяки цьому середні втрати теплової енергії в мережах по підприємству складають лише 5,27%.
— З огляду на вищевказані цифри, чи багато залишається в експлуатації обладнання, яке потребує заміни чи модернізації?
— Ще майже 10 км ділянок мереж (20 км трубопроводів), прокладених у 80-х роках минулого століття, часто затоплених каналізаційними стоками і підземними водами через пориви водопровідно-каналізаційних та дощоприймальних мереж, потребують заміни.
На сьогодні потребують модернізації 10 котлів, які відпрацювали свій ресурс (20 і більше років).
Тому щорічно до інвестиційних програм включається заміна найбільш проблемних ділянок теплових мереж та заміна обладнання котелень.
На розгляд чергової сесії міської ради підприємство подало інвестиційну програму на 2017 рік, яка включає реконструкцію котельні по вул.Шевченка, 1, із заміною двох котлів на сучасні (фірми «Riello RTQ») з повною автоматизацією виробничого процесу та заміну 1260 погонних метрів трубопроводів теплових мереж.
— Свого часу влада й очолюване вами підприємство багато уваги приділяли оснащенню будинків побудинковими лічильниками тепла. Яких результатів вдалося досягти натепер?
— На вимогу розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.02.2015 р. №129-р та виконання інвестиційних програм 2015 р. та 2016 р. щодо досягнення 100% обліку споживання теплової енергії, до кінця 2016 року зі 139 багатоквартирних житлових будинків оснащено тепловими лічильниками 120, що складає 86,3%.
Роботи щодо заміни мереж у ремонтний період та встановлення теплових лічильників виконуються господарським способом тим же обслуговуючим персоналом, який, серед іншого, зобов’язаний якісно підготувати теплове господарство (84 котли, 147 насосних агрегатів, 25 установок хімічного водоочищення, 47,4 км трубопроводів теплових мереж та 280 теплових камер) до нового опалювального сезону.
— На жаль, кожної зими в місті є невдоволені температурним режимом в оселях…
— Дійсно, не завжди якісне опалення квартир залежить від роботи котелень. Підприємство постачає теплову енергію до житлового будинку, а розподіл по квартирах залежить від того, в якому стані знаходяться внутрішньобудинкові мережі та радіатори опалення. Самовільне відключення або під’єднання нагрівальних приладів із втручанням у проектну внутрішньобудинкову мережу порушує циркуляцію теплоносія в окремих стояках і в будинках у цілому. Деякі ОСББ відсторонюються від обслуговування та регулювання внутрішньобудинкових мереж, хоча це включено до тарифів на обслуговування житла.
Тому дуже часто на початку опалювального сезону обслуговуючий персонал «Теплокомуненерго» змушений залишати робочі місця (а на підприємстві один слюсар обслуговує 2 котельні), щоб ходити по будинках, «стравлювати» зі стояків повітря, регулювати запірну арматуру, щоб в оселях споживачів було тепло.
Насамкінець відзначу, що КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» одним із перших в Україні отримало ліміти на використання природного газу і без заборгованості за природний газ 10 жовтня розпочало опалювальний сезон 2016-2017 р.р. Причому, всі котельні були запущені в роботу протягом півтори години.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ