Новоград-Волинський входить у п’ятірку кращих серед районів та міст області

За результатами оцінки результативності діяльності районних державних адміністрацій та виконкомів рад міст обласного значення за січень-червень 2016 року, м. Новоград-Волинський входить у п’ятірку найкращих серед районів та міст області.
Вагомий внесок у розвиток промисловості міста здійснюють 16 промислових підприємств, якими сплачено до міського бюджету 14,7 млн. грн., а це — на 36,5% більше, ніж за 9 місяців 2015 року (10,8 млн. грн.). Бюджетоформуючими підприємствами міста за січень-вересень 2016 року реалізовано промислової продукції на 697,1 млн. грн., що на 25,8% (142,9 млн. грн.) більше аналогічного періоду минулого року. Для порівняння — за 9 місяців 2015 року обсяг реалізації промислової продукції становив 554,2 млн. грн.
Машинобудування традиційно залишається однією з основних галузей промисловості міста (32%). У Новограді-Волинському зосереджені значні потужності з виробництва обладнання для птахофабрик, огорож, сільськогосподарської техніки, електрошаф для будівництва та інших металоконструкцій. Протягом січня-вересня 2016 року у галузі машинобудування реалізація зменшилася на 20,3%.
Стабільно з приростом працює легка промисловість. Цій галузі належить 24,3% всього промислового комплексу міста. Підприємства цієї галузі мають високий технічний рівень, організували виробництво швейних виробів з орієнтацією на європейський ринок. Працюють, переважно, на імпортній давальницькій сировині і комплектуючих. У легкій промисловості обсяг реалізованої промислової продукції зріс у 2,1 рази.
Позитивні тенденції зберігаються в роботі харчової та хімічної промисловості. Ці галузі займають по 16% у структурі реалізованої продукції міста. У харчовій промисловості реалізація продукції збільшилася на 59,4%.
Інфузійні розчини, які виробляються в Новограді-Волинському, займають 20-25% ринку України. У хімічній промисловості індекс реалізованої промислової продукції становив 156,4%.
Деревообробна промисловість займає 9% у структурі реалізованої продукції міста. У цій галузі також зберігається позитивна тенденція. Реалізація в 2016 році збільшилася на 89,0%.
Частка міста Новограда-Волинського в загальнообласному обсязі промислового виробництва становить 3,3%.
У 2016 році обсяг експорту товарів збільшився на 23%. Загальна сума від експорту продукції становить майже 15,0 млн. доларів США. Обсяг прямих іноземних інвестицій, у порівнянні з початком року, зріс на 98,2 тис. доларів США (або 1,4%).
Основним показником, який характеризує загальний стан на ринку праці, є рівень зареєстрованого безробіття. Протягом 2016 року до Новоград-Волинського центру зайнятості з метою пошуку роботи звернулося 3029 мешканців міста. За січень-вересень працевлаштовано 1508 громадян. Станом на 1 жовтня в Новоград-Волинському центрі зайнятості зареєстровано 194 вакансії на підприємствах міста. Місто займає лідируючі позиції за напрямом «Ефективність ринку праці». Середньомісячна заробітна плата по місту становить 3940 гривень, у порівнянні з минулим роком вона зросла на 41% (2781 грн.).
Із фінансової самодостатності місто Новоград-Волинський займає друге місце (після м. Житомир) у Житомирській області за доходами місцевих бюджетів (без трансфертів) у розрахунку на одного жителя — 1,491 тис. грн.
Н.КУЗНЄЦОВА, начальник відділу економічного аналізу та планування міської ради