Інфекції і вагітність

Сама того не помічаючи, кожна людина постійно «співпрацює» з мільярдами мікроорганізмів, і ця співпраця взаємовигідна. Численні коки, палички, грибки складають нормальну мікрофлору людини, яка не дає «шкідливим» патогенним мікробам оселитися в організмі і викликати запалення. Співвідношення представників мікросвіту чітко регламентовано: якщо когось із них з різних причин стає більше, ніж потрібно, то з «друзів» вони можуть стати потенційними ворогами. До таких умовно-патогенних мікроорганізмів належать мікоплазми, уреаплазми і гарднерели — найпоширеніші збудники урогенітальних інфекцій.
Під час вагітності урогенітальна інфекція набуває особливого значення, адже не пролікована вчасно, вона може призводити до ускладнень, таких як фетоплацентарна недостатність, хоріоамніоніт (запалення плодових оболонок), внутрішньоутробна затримка росту плода, підвищує ризик передчасних пологів. Тому всі пацієнтки повинні обов’язково проходити обстеження на наявність цих інфекцій на ранніх термінах вагітності, адже часто вони протікають безсимптомно.
Наявність у мазках уреаплазм і мікоплазм — це ще не привід для паніки. Адже вони присутні більш, ніж у 30% абсолютно здорових жінок, і не викликають при цьому захворювання. Якщо ж, за результатами обстеження, виявлено сильний ріст патогенних мікроорганізмів, то тоді вирішується питання про необхідність антибіотиків. Зазвичай лікування проводиться після 20-го тижня вагітності, щоб недопустити шкідливого впливу лікарських препаратів на малюка.
Ризик проникнення інфекції від мами до маляти під час вагітності менший, аніж під час пологів — завдяки плаценті і плодовим оболонкам, які надійно захищають від більшості зовнішніх факторів. При проходженні через родові шляхи ризик інфікування дитини значно збільшується, аби цьому запобігти перед пологами, на 36-37 тижнях вагітності, проводиться повторне обстеження на наявність урогенітальних інфекцій і, при необхідності, лікування.
Проте, існує низка причин, за якими лікування варто провести у найкоротші терміни, до 20-го тижня вагітності. Зокрема, загроза переривання вагітності, внутрішньоутробна затримка росту плода, виявлення ознак інфікування плода за даними ультразвукового дослідження. Усе це вимагає комплексного лікування і пильного спостереження лікарем.
Лікарі акушер-гінекологи мають великий досвід ведення вагітності у таких пацієнток, що допоможе своєчасно і якісно діагностувати і лікувати запалення, спричинене мікроорганізмами, які з «друзів» перетворилися на «ворогів».
Галина РАТОШНЮК, акушер-гінеколог