Конфлікт у сім’ї призвів до втечі дитини з дому. Що робити в такій ситуації?

Непорозуміння та конфліктна ситуація в сім’ї нещодавно призвели до втечі дитини з дому в Новограді-Волинському. У зв’язку з цим, звертаємося із роз’ясненням про непростий підлітковий вік вашої дитини.
Підлітковий вік — вік протиріч. Підлітку часто здається, що його ніхто не розуміє і не цінує, а особливо — батьки, які продовжують сприймати його як малюка. Щоб змусити рахуватися зі своєю думкою, підліток може піти з дому. Цей вчинок — бунт, протест проти відсутності взаєморозуміння з батьками. У таких випадках дитина може втекти навіть із благополучної сімейної обстановки. Інші причини втечі дитини з дому: ігнорування фізичних і психологічних потреб підлітка, неблагополучна обстановка в сім’ї, агресія або постійні докори з боку батьків, скандали між батьками, розлучення батьків, повторний шлюб, надмірна опіка або повна відсутність контролю, спілкування підлітка з «поганою компанією».
Найбільш небезпечний психологічний період — із 10 до 16 років. Батьки, в першу чергу, повинні прийняти той факт, що дитина виросла, з її думкою потрібно рахуватися, відносини з нею треба будувати дружні, партнерські. Цікавтеся життям підлітка, підтримуйте рівні стосунки з його друзями, заохочуйте їх спілкування в стінах будинку — так ви краще знатимете, хто оточує його. Радьтесь із підлітком з приводу різних сімейних питань — він повинен відчувати, що ви сприймаєте його як дорослу людину. Намагайтеся зробити життя насиченим — заохочуйте починання, задумки. Чим цікавіше буде його дозвілля, тим менше залишиться часу на неробство і небезпечні захоплення. Пам’ятайте, що підліток дорослішає, йому необхідна не просто любов і підтримка, а прийняття його особистості!
У разі виникнення конфліктної ситуації та непорозумінь у сім’ї, звертайтеся до міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул.Шевченка, 31, тел.: 2-07-12.
Н.ТРОЯНОВСЬКА, фахівець із соціальної роботи