«Дороги прибрані — це, коли видно асфальт, а не тоді, коли сніг утрамбували…»

«Дороги прибрані — це, коли видно асфальт, а не тоді, коли сніг утрамбували…»

Українці вже звикли, що вітчизняні комунальні служби майже ніколи не готові до зими. На практиці. На папері ж чиновники всіх рівнів напередодні прогнозованого погіршення погодних умов звітують про бойову готовність. Втім, численні розпорядження, як правило, виявляються не підкріплені діями тих, на кого вони спрямовані.
— Житомирська область на 100% готова до погіршення погодних умов, — запевнив голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич 11 листопада на засіданні міжвідомчого оперативного штабу державної комісії з питань ТЕБ та НС, що відбулася в ДСНС України під головуванням віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка.
— Сьогодні техніка, яка у нас є на підприємствах облавтодора, максимально підготовлена. Ми також повністю забезпечені пальним. У нас є можливість створення 64 пунктів обігріву. Я на вихідних особисто займатимуся питаннями координації роботи між усіма структурними підрозділами облдержадміністрації, а також іншими підрозділами, що будуть залучені до ліквідації негоди, яка насувається на Житомирську область, — цитують голову ОДА в прес-релізі Управління ДСНС України у Житомирській області, розісланому ЗМІ області.

Напередодні розгулу стихії своє розпорядження відповідного характеру видав і міський голова Віктор Весельський: розпорядженням міського голови від 11.11.16 р. №261(о) «Про забезпечення життєдіяльності міста в зимовий період 2016-2017 років» затверджено відповідальних за забезпечення оперативного прибирання снігу з доріг та тротуарів, прибудинкових та закріплених територій.
Як ідеться в офіційних повідомленнях, «із метою забезпечення життєдіяльності міста під час несприятливих погодних умов та значних опадів снігу, для запобігання створення непередбачуваних ситуацій та унеможливлення травмування людей».
Що ж маємо у підсумку? Сніжити почало у суботу, пізно ввечері, а вже у неділю зранку і впродовж дня тротуарів у Новограді практично не стало. Проїжджа частина вулиць внаслідок заметів звузилася до такої межі, що зустрічний транспорт не скрізь і розминутися міг. Пішоходи, псуючи взуття і нерви, сяк-так попротоптували на основних маршрутах свого руху «козячі тропки». А після невеличкої відлиги вночі вдарив мороз, і втоптаний сніг перетворився на ковзанку.
Звісно, комунальні служби, хоч і зі значним запізненням, позначили свою діяльність. Але, як влучно зауважили користувачі соцмереж: «Дороги прибрані — це, коли видно асфальт, а не тоді, коли сніг утрамбували…».
В одному зі своїх щоденних звернень через соцмережі міський голова Віктор Весельський зазначив наступне: «Все, що стосується снігоприбирання — до начальника управління ЖКГ Богданчука О.В. Все буде добре!!!»
У відповідь Богданчук відписав три абзаци загальної інформації про підготовку до зимового періоду 2016-2017 років. Зокрема, зазначив наступне: «Протяжність доріг міста становить 176 кілометрів, утримання яких забезпечує комунальне підприємство «Шляхрембуд» (керівник — Юсипець Юрій Григорович). Для забезпечення зимового утримання доріг, а саме: розчистки їх від снігу та посипання піщано-соляною сумішшю, підприємство має 7 одиниць техніки. Для посипання доріг заготовлено 1,4 тис. тонн піску та 70 т солі. Для проведення робіт із розчистки доріг при надмірному випаданні снігу буде залучатись додаткова техніка комунальної та приватної власності. Постійний контроль за станом прибирання від снігу та посипання піщано-соляною сумішшю тротуарів ведеться інспекцією благоустрою міста».
Отже, на папері у нас знову все добре. Тільки в реальності маємо крижану горбисту кірку на дорогах і тротуарах, здебільшого навіть без натяків на присутність піску. Під згаданим вище дописом Богданчука у соцмережах сумно пожартували: «Таксисти кажуть, що в місті пропали лежачі поліцейські. Не через крадіжку, а через відношення до прибирання снігу на дорогах».
Відзначимо також, що навіть на трасі міжнародного значення «Київ-Чоп» ситуація не краща: почастішали випадки дорожньо-транспортних пригод, утворюються «тягучки». У деякі села району через перемети не змогли дістатися машини з продуктами, автомобілі «швидкої», зникло електропостачання… Це можна було б зрозуміти, якби Новоград-Волинський і район знаходився у тропіках, де ніколи не бачили снігу, і тут тобі на — сюрприз! Але ж напередодні звітували про готовність…
Найбільше тривожить, що такий колапс стався ще в середині листопада — коли, відповідно до календаря, зима ще й не починалася. Що ж робитимемо у січні-лютому?
Олег БРЮХАНОВ