Хроніка 48/2016

ВЗЯТО ПІД ВАРТУ СІМОХ ОСІБ, ЯКІ ПІДОЗРЮЮТЬСЯ У ВИКРАДЕННІ ЛЮДИНИ
За активної позиції процесуального прокурора Коростенської місцевої прокуратури, ухвалами Олевського міськрайсуду від 9 та 10 листопада 2016 року щодо 7 осіб, підозрюваних у скоєнні низки злочинів, обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави, стосовно ще одного застосовано домашній арешт.
Крім цього, питання щодо обрання запобіжного заходу дев’ятому зловмиснику вирішуватиметься в апеляційному суді.
Йдеться про те, що група осіб — жителі Київської області та м. Запоріжжя — на території Олевського району займалася злочинною діяльністю, зокрема, незаконним позбавлення волі людини, незаконним зберіганням вогнепальної зброї, вимаганням тощо.
Завдяки вжитим оперативним заходам, прокуратурою області, спільно з працівниками Головного Управління Національної поліції в області, викрито і затримано групу зловмисників у складі 9 чоловік та звільнено заручника, який протиправно ними утримувався у багажнику автомобіля, що перебував на автодорозі «Київ-Ковель» в Олевському районі.
Також правоохоронцями виявлено та вилучено в транспортному засобі холодну зброю, а за місцем проживання затриманих — автоматичну зброю та боєприпаси до неї.
Усім затриманим особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст.146 (Незаконне викрадення людини, що потягнуло тяжкі наслідки), ч.2 ст.342 (Опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків) та ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю) КК України.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводиться ГУНП в області, вживаються заходи для встановлення інших фактів протиправних дій цієї групи.
З огляду на це, прокуратура закликає усіх громадян, які могли постраждати від дій зловмисників, звертатися до правоохоронних органів для визнання потерпілими та забезпечення невідворотності покарання щодо винних осіб.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПІШОХІД ЗАГИНУВ ПІД КОЛЕСАМИ «TOYOTA»
Внаслідок ДТП, що сталася 20 листопада, о 20:20, на 185-му км автодороги «Київ-Чоп», поблизу повороту в селище Довбиш Пулинського району, загинув 43-річний житель Баранівського району. Про це повідомляють на сайті головного управління Нацполіції в Житомирській області.
«Нині встановлено, що водій автомобіля «Toyota Land Cruiser», 41-річний місцевий житель, рухаючись у напрямку Новограда-Волинського, скоїв наїзд на пішохода, 43-річного жителя Баранівського району, який переходив дорогу по пішохідному переходу. Унаслідок ДТП пішохід від отриманих травм загинув на місці події», — йдеться у повідомленні.
Нині у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України, триває з’ясування всіх причин та обставин події.
Житомир.info

ЧЕРЕЗ НЕЧИЩЕНУ ДОРОГУ ДВІ ВАНТАЖІВКИ ПЕРЕКРИВАЛИ РУХ ТРАНСПОРТУ
18 листопада, пізно ввечері, під Новоградом-Волинським далекобійники перекривали трасу через нечищену дорогу. Про це «Житомир.info» повідомили читачі.
«Під Новоградом перекрита траса на Львів. Мітингують далекобійники через непочищену дорогу», — розповіли читачі.
У прес-службі ГУ Нацполіції в Житомирській області «Житомир.info» інформацію про перекриття дороги підтвердили.
«Близько 24:00 два вантажних автомобілі перекрили рух у напрямку Новограда-Волинського, поблизу села Броники, з вимогою забезпечити безпеку на дорозі. Обмеження руху транспорту тривало до другої години ночі 19 листопада. Працівники поліції організували двосторонній рух транспорту по іншій дорозі. О 2-ій годині ночі рух транспорту був відновлений», — сказала керівник прес-служби ГУ НП у Житомирській області Алла Ващенко.
Житомир.info

ЗА РОЗБІЙНИЙ НАПАД НА ПЕНСІОНЕРА «СВІТИТЬ» ДО 12 РОКІВ
Коростишівською місцевою прокуратурою затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом скоєння за попередньою змовою двома особами розбою, поєднаного з проникненням у житло літнього чоловіка, що кваліфіковано за ч.3 ст.187 КК України.
Установлено, що у вересні 2016 року в с.Високий Камінь Коростишівського району двоє молодиків, 19 та 28 років, увірвалися до будинку 81-річного чоловіка, який проживав один, та жорстоко його побили, вимагаючи грошей. Крики господаря почули сусіди й кинулися йому на допомогу.
Нападників, яким вдалося втекти від розгніваних людей, затримали поліцейські того ж дня. Ухвалою суду їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
Обоє зловмисники раніше вже притягувалися до кримінальної відповідальності. У ході досудового розслідування поплічники визнали свою провину. На даний час обвинувальний акт скеровано до суду для розгляду по суті.
Санкція зазначеної статті передбачає покарання — позбавлення волі на строк від 7 до 12 років із конфіскацією майна.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

РЯТУВАЛЬНИКИ ВИВІЛЬНИЛИ З КВАРТИРНОГО ПОЛОНУ МАЛОЛІТНЮ ДИТИНУ ТА ХВОРУ ЖІНКУ
16 листопада, о 18:02, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що в одній із багатоповерхівок м. Коростень знаходиться зачиненою малолітня дитина. До місця події негайно виїхало чергове відділення 8-ї Державної пожежно-рятувальної частини у складі 4 чоловік.
Господиня оселі вийшла на декілька хвилин у своїх справах, поки її 6-річний син спав. Через деякий час хлопчик прокинувся і зачинив вхідні двері на нижній замок. Коли повернулася мати, дитина її впустити в житло вже не змогла, адже замок відмовив. Перелякана жінка викликала на поміч рятувальників, які за допомогою шанцевого інструменту відчинили вхідні двері та впустили матір.
Того ж дня, о 19:05, для надання допомоги з відкривання вхідних дверей квартири виїхали бійці 10-ї Державної пожежно-рятувальної частини м.Новоград-Волинський. У одній із багатоповерхівок районного центру залишилася зачиненою хвора жінка. На телефонні дзвінки та грюкіт у двері вона не відповідала. Тоді сусіди й викликали на поміч рятувальників.
Бійці ДСНС за допомогою триколінної драбини дісталися вікна кухні, що знаходилося на третьому поверсі. Оглянувши квартиру, рятувальники виявили жінку на дивані у житловій кімнаті. Вона була при свідомості й відмовилася від допомоги лікарів.
УДСНС України у Житомирській області

УПРОДОВЖ МИНУЛОГО ТИЖНЯ РЯТУВАЛЬНИКИ ВИВІЛЬНИЛИ ДЕСЯТКИ АВТОМОБІЛІВ ЗІ СНІГОВИХ ЗАМЕТІВ
Всього з початку поточного року службою Цивільного захисту по лінії «101» отримано 5291 повідомлення про виникнення подій різного характеру на території області. Наслідки надзвичайних подій та ситуацій призвели до загибелі 515 осіб, що на 13% менше кількості загиблих, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (2015 рік — 590 осіб).
Особливо напруженим став минулий тиждень для рятувальників Житомирщини через снігову негоду. Серед 85 виїздів для надання допомоги населенню та іншим службам, переважна більшість — пов’язана із вилученням автомобілів зі снігових заметів.
Зокрема, одразу 25 автомобілів рятувальники Житомирщини вивільнили на трасі «Київ-Чоп». Бійці ДСНС за допомогою тросу відбуксировували спочатку 5 вантажних автомобілів, а через декілька десятків метрів — ще 10 вантажівок, завдяки чому вже за 1,5 години проїжджа частина була вільною.
Згодом на цій же ділянці траси, між селами Березівка та Курне, утворився інший затор довжиною в 20 кілометрів. Цього разу на допомогу водіям приїхав особовий склад аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління. За допомогою тросу та вантажного автомобіля-всюдихода «КрАЗ-255», вони відбуксирували по черзі близько 10 вантажівок із кюветів та снігових заметів на проїжджу частини дороги. Завдяки чому водії змогли продовжити рух запланованим маршрутом, а заблокована траса вже за 4-5 годин поступово була звільнена. Крім того, з’ясувалося, що один із автомобілів вже майже 2 доби знаходився в заторі. Бійці ДСНС надали допомогу водієві вантажівки, обігріли його та напоїли гарячим чаєм.
Також цього тижня на пожежах виявлено тіла двох загиблих осіб. Так у с.Мохначка Попільнянського району під час ліквідації загоряння в оселі рятувальники виявили 80-річного власника без ознак життя. А у с.Міміно Радомишльського району — 44 річного чоловіка. Обставини надзвичайних подій наразі встановлюють фахівці.
Восени, зі зниженням температурних показників, значно збільшується кількість пожеж у житловому секторі. Рятувальники Житомирщини закликають дотримуватись правил пожежної безпеки у побуті.
УДСНС України у Житомирській області

ВОГНЕБОРЦІ ВРЯТУВАЛИ ДІМ, В ЯКОМУ ПРОЖИВАЛА СІМ’Я З 6 ДІТЬМИ
19 листопада, о 03:35, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в приватному житловому будинку, що розташований у с.Голубівка Ружинського району. Сусідка власниці палаючого житла прокинулася посеред ночі від звуків тріскотіння шиферу. Коли підійшла до вікна, то побачила, що із сусіднього будинку йде дим. Про це вона й сповістила рятувальників.
До місця пригоди негайно виїхало відділення вогнеборців 21-ї Державної пожежно-рятувальної частини у складі 5 чоловік. По їх прибуттю вогнем було охоплено дах помешкання загальною площею 60 кв.м.
Власниця житла проживала разом зі співмешканцем та 6 дітьми. Жінка почала самотужки виводити всіх із будинку на свіже повітря. Провівши розвідку в помешканні, рятувальники вже нікого не виявили.
Силами бійців ДСНС о 03:54 пожежу вдалося локалізувати, а о 04:20 — повністю ліквідувати. Внаслідок надзвичайної події загиблих та травмованих не виявлено. Вогонь устиг знищити дах оселі. Проте рятувальники запобігли перекиданню полум’я на сусідню господарську будівлю, що знаходилась у 4 м від осередку займання, а також допомогли врятувати від вогню найкоштовніші речі домашнього вжитку.
Попередньо встановлено, що причиною пожежі могло стати порушення правил експлуатації пічного опалення.
УДСНС України у Житомирській області