Що таке гендер?

Слово «гендер» уперше з’явилося в 70-ті роки минулого століття для опису соціально визначених характеристик чоловіків та жінок, на відміну від біологічно визначених (стать). Можна сказати, що люди народжуються жіночої або чоловічої статі, а потім вчаться бути дівчатами та хлопцями, щоб згодом сформуватися у жінок та чоловіків, рівноправних членів суспільства. Гендер, як поняття, відноситься до соціально набутої поведінки й очікувань, які асоціюються з обома статями. Подібно расі і класу, гендер — це категорія соціальна, яка виникає у великому розмаїтті нашого життя і визначає наші суспільні стосунки з іншими людьми.
Гендерна рівність передбачає однаковий статус для жінок і чоловіків. Вона означає, що чоловіки та жінки мають однакові умови для реалізації своїх людських прав та однаковий потенціал для здійснення свого внеску у національний, політичний, економічний, соціальний та культурний розвиток, а також рівні права на користування результатами цього розвитку.
Суспільство сформувало якісь моделі жіночої й чоловічої поведінки, яким ми повинні слідувати. Однак ми ж самі й стаємо в’язнями цих моделей. І в результаті наші можливості обмежуються цими ж моделями. Саме тому весь світ і заговорив про необхідність гендерної рівності — як рівності прав і можливостей чоловіків і жінок. Досягнення гендерної рівності є однією із цілей тисячоріччя, за виконання яких узялася наша країна. Але реальна гендерна рівність починається з нас самих.
Л.ХАРЧЕНКО, головний спеціаліст міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді