«Моя сім’я — фортеця моя»

Ми, українці, за довгі віки сформулювали кодекс родинних цінностей, якими, поза всяким сумнівом, можна гордитися, і які прозаїчно-академічно звучать так: подружня вірність; піклування батьків про дітей; піклування дітей про батьків і старших у сім’ї; пошана до предків, взаємна любов і повага між батьками; злагода та довіра між членами сім’ї; відповідальність кожного за інших членів сім’ї; здоровий спосіб життя; дотримання прадавніх народних звичаїв, охорона традицій; гостинність; багатодітність тощо. Тут, звісно, віддзеркалюється менталітет нашої нації.
Кожен має усвідомлювати, що наші діти — це майбутнє держави. Важливу роль у гармонійному розвитку дитини відіграє родина. Тож, треба починати діяти у напрямку створення належних умов для повноцінного розвитку та виховання майбутніх поколінь. Сім’я виховує для суспільства нових громадян, передаючи їм мову, основні форми поведінки, національні традиції й звичаї, моральні та духовні цінності, сприяє збереженню психічного здоров’я, забезпеченню почуття стабільності, безпеки, емоційної рівноваги, а також умов для розвитку особистості. Кожна родина, розбудовуючи власний стиль життя, спирається при цьому на усталені в конкретному суспільстві норми, а також ті, що запозичені з батьківських сімей і збагачені досвідом свого самостійного життя.
Отож, виховуючи майбутнє покоління, слід пам’ятати, які моральні цінності ми закладаємо в наших дітях, щоб вони були впевнені, що сім’я — це місце, куди завжди можна повернутися, і де завжди чекають рідні і близькі. Кожна дитина має сказати: «Моя сім’я — це моя опора». Тому не дивно, що рідний дім для кожного з нас є просто обов’язковим супутником усього нашого життя і для всіх нас залишається не просто житлом, а чимось значно більшим. Рідний дім і справді заслуговує називатися фортецею, адже це укріплення надійно приховує всі наші найпотаємніші секрети й переживання, а його гвардія віддано захищає нас від усіх земних бід і негараздів. Тож, любіть і оберігайте свій дім, свою родину, свою країну, тільки завдяки нашій любові буде міцною та сильною наша держава.
І.ГОНЧАРЕНКО, залучений спеціаліст соціальної служби у справах сім’ї, дітей та молоді