Медики просять з’єднати амбулаторію на «краю світу» з цивілізацією

Медики просять з’єднати амбулаторію на «краю світу» з цивілізацією

Під час відкриття амбулаторії №5 у квітніКоли у квітні цього року відкрили нову амбулаторію сімейної медицини №5 (на вул.2-ій Зеленій, район «птічки»), то усі дуже раділи — і влада, і мешканці. Бо й справді, тут, на околиці, ніколи не було комфорту, і от, нарешті, він розпочався з медичного закладу.
Зараз, коли приходиш на прийом у нову амбулаторію, приємно дивуєшся: не дратують звичні лікарняні черги, сварки під дверима пацієнтів — якщо і є черги до лікаря, то вони мінімальні, а затишок тут взагалі, наче удома. Хочеться зручно влаштуватися і попити смачного чаю замість того, щоб лікуватися, але ні — проблеми таки виринули.
Не секрет, що район «птічки» у нашому місті — це з розряду «на край світу — й наліво». Тож на відкритті закладу міський голова невипадково пообіцяв лікарям, що невдовзі цей «край світу» отримає автобусне сполучення з «цивілізацією». Бо сюди, за ринок «Урожай», за часів незалежної України ніколи не ходили автобуси. Максимум, куди можна дістатися на міському транспорті, — до автовокзалу чи старої автостанції (на перехресті перед базаром). І найближча зупинка маршруту №2 — на Ярунській.
Але працівники, які живуть, наприклад, на «Смолці», можуть доїхати лише до автовокзалу. Звідти до амбулаторії треба йти ще півгодини.
— Зараз, коли почалися снігопади та ожеледиці, тривалість шляху збільшується. Сьогодні зранку, у завірюху, ми добиралися на роботу майже 40 хвилин. Поки дійшли — змокли, змерзли, простудилися, а нам ще дітей лікувати, — розповідає педіатр Зоя Крижанівська.
Медики нарікають, що зранку йти на роботу — то ще півбіди. Набагато гірше — пізно ввечері, адже в окремі дні їх робочий графік закінчується о 19-й годині. Якщо взяти до уваги, що амбулаторія знаходиться на околиці, а навпроти неї — лісопосадка, то стає очевидно, чому медикам лячно вертатися додому у темряві. Навіть найсміливіші працівники беруть на роботу з собою дітей — щоби не так страшно було йти додому. За радість сприймають, якщо надходить пропозиція від пацієнтів підвезти.
А нещодавно трапився зовсім прикрий випадок: лікарка настільки поспішала проминути небезпечну ділянку дороги під лісопосадкою, що коли назустріч виїхала автівка, то жінка підсковзнулася і впала, а ще порвала дублянку та пакет із продуктами. Добре, каже лікарка, що руки-ноги лишилися цілими…
Медичний персонал амбулаторії просить нагадати владі, що взимку їм обіцяли скоригувати робочий графік до 18-ї години. А разом із тим, подбати про сполучення амбулаторії з «цивілізацією». Це було би добре і для медичного персоналу, і для мешканців мікрорайону.
У нашому місті є рішення, коли влада та перевізники йшли назустріч людям та вводили нові маршрути для «обділених увагою» вулиць приватного сектору. Як от маршрут №2 «Автовокзал-М’ясокомбінат», який їздить на сусідні з районом «птічки» вулиці. Проте, цей маршрут ходить лише раз на годину, а кінець графіка — о 18-й.
Юлія КЛИМЧУК