«Здай батарейку — врятуй їжачка!»

«Здай батарейку — врятуй їжачка!»

НА ШВЕЙНІЙ ФАБРИЦІ «ЛЕСЯ» ВИРІШИЛИ ПОДБАТИ ПРО ЧИСТЕ ДОВКІЛЛЯ
Якщо ви досі не чули про всеукраїнську акцію з такою цікавою назвою, отже, або у вас немає дітей (бо діти на базі освітніх закладів давно збирають батарейки для порятунку довкілля), або ви працюєте в організації, де колектив не обізнаний із модними акціями.
У нашому місті школи вже активно долучилися до збору використаних батарейок, про що йшлося у місцевих ЗМІ, але серед трудових колективів досі не спостерігалося ажіотажу. І хто б ви думали став першим свідомим колективом, небайдужим до стану екології? Як виявилося, це — п’ятсот працівників фабрики «Леся»!

Ви скажете: «Знову «Леся»! І будете праві — вони. Успішне підприємство диктує правила хорошого тону громаді — колектив на чолі з прогресивним керівництвом фабрики не лише розвивається, впроваджуючи сучасні швейні технології, а й не залишається осторонь загальнодержавних проблем. Як кажуть, хочеш змінити країну — почни з себе!
Цими днями на фабриці та у фірмовому магазині «Лесі» на вул.Героїв Майдану, 3-а, встановлено два контейнери для збору батарейок. Як розповідає директор фабрики Тетяна Кондратюк, взяти участь у акції погодилися не випадково:
— Бути активістами почесно і цікаво, адже мова йде про добру справу не лише для міста, а й для країни. Це дасть можливість навчитися викидати батарейки у відведені місця, звернути увагу наших працівників на проблему охорони навколишнього середовища і мотивувати їх мешкати у чистому місті!
Кожен мешканець міста може прийти на «Лесю» і здати використані батарейкиБатарейка, викинута разом із побутовими відходами, з максимальною часткою ймовірності потрапляє на звалище побутових відходів, де буде розкладатися під відкритим небом. Після того, як оболонка батарейки руйнується під дією корозії, у землю потрапляє великий обсяг шкідливих речовин. Він здатний отруїти 400 літрів води або 20 квадратних метрів землі. У лісовій зоні це — територія проживання двох дерев, двох кротів, одного їжачка і декількох тисяч дощових хробаків!
Шкідливі речовини, що містяться у відпрацьованих елементах живлення, потрапляють у грунт і грунтові води, звідти — у річки, озера та інші водойми, що використовують для водопостачання. А потім вже, через їжу і питну воду, — у наш організм.
Вражає шкідливий вплив речовин, що містяться у батареях і акумуляторах. Наприклад, свинець накопичується в організмі людини, вражаючи нирки, нервову систему, кісткові тканини; кадмій шкодить легеням і ниркам; ртуть вражає мозок і нервову систему; нікель і цинк викликають дерматит; луги пропалюють слизові оболонки і шкіру. Дуже часто, звертаючись до лікарів, люди не підозрюють, що причиною їх хвороб стали батарейки!
Як розповідають на фабриці, зібрані відходи будуть відправлені на Львівське держпідприємство «Аргентум» — один із трьох найбільших у Європі заводів з переробки відпрацьованих хімічних джерел струму, де будуть утилізовані. Таким чином люди рятують природу, а держава окупає свої витрати на переробку та отримує корисні для промисловості та медицини сплави.
Наразі налагодженої системи збору й переробки використаних батарейок в Україні немає. А у Новограді-Волинському потужний колектив фабрики «Леся» взяв під свою опіку процес збору. Успішне підприємство не дає підстав сумніватися, що справа буде зроблена на «ура».
Юлія КЛИМЧУК