Статистика змінилася: 60% зараження ВІЛ-інфекцією відбувається статевим шляхом

1 грудня — Всесвітній день солідарності з ВІЛ-інфікованими. Чи не щодня нас інформують про ВІЛ/СНІД — через ЗМІ, плакати, брошури, лекції тощо. Проте, ця хвороба залишається актуальною, а її розповсюдження досягло епідемічного характеру.
З 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 293739 випадків ВІЛ-інфекції. Від СНІДу в країні померло 40816 осіб. За десять місяців 2016 року в Україні зареєстровано 13381 нових випадків ВІЛ-інфекції, з них 2349 — серед дітей до 14 років.
Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Донецька, Київська, Миколаївська й Одеська області, а також Київ.
За даними Новоград-Волинського міськрайТМО, у місті та районі з 1995 року по 01.11.2015 р. зареєстровано 595 ВІЛ-інфікованих (місто — 429, село — 166). Померло від СНІДу 123 хворих.
ВІЛ-інфекція — це хронічне вірусне захворювання, яке вражає імунну систему та викликає розвиток набутого імунодефіциту людини. Дане захворювання, на жаль, не виліковне, але розроблені противірусні препарати, які впливають на рівень вірусу в крові, знижують його, чим значно подовжують життя, покращують стан ВІЛ-інфікованих, запобігають виникненню стадії СНІД, зменшують число смертей та ризик передачі вірусу іншим.
СНІД — синдром набутого імунодефіциту — це кінцева стадія інфекційної хвороби, що має назву ВІЛ-інфекція. Збудником хвороби є вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), який вражає клітини імунної системи, що захищають організм людини від інфекційних захворювань, розвитку злоякісних пухлин та інших уражень.
Відомі наступні шляхи передачі ВІЛ-інфекції: статевий, парантеральний, від матері до дитини. На початку епідемії переважав парантеральний шлях інфікування — коли зараження відбувалося у середовищі інфекційних наркоманів.
З 2008 року домінуючим у розповсюдженні інфекції став статевий шлях передачі. Вже у 2015 році 60% випадків інфікування відбувалося саме статевим шляхом.
ВІЛ-інфікована людина — це людина, у крові якої виявлений вірус імунодефіциту. В організмі інфікованих вірус знаходиться у концентрації, достатній для зараження, у крові, спермі, вагінальних виділеннях, грудному молоці.
Вірус передається:

  • статевим шляхом: при статевих стосунках із ВІЛ-інфікованою особою, коли через слизову оболонку статевих органів, прямої кишки вірус проникає в організм статевого партнера;

  • парантеральним шляхом: через кров, насамперед, через спільні шприци та голки при внутрішньовенному введенні наркотичних речовин; нестерильний медичний інструмент; при порушенні правил дезінфекції інструментів для гоління, манікюру, татуювання, коли не здійснюється відповідна обробка косметичного приладдя та стерилізація медичного інструментарію;

  • від ВІЛ-інфікованої матері до дитини: відбувається під час вагітності, пологів та грудного вигодовування.


Підступність хвороби — у тому, що після зараження людина тривалий час не відчуває проявів хвороби, вважає себе здоровою і водночас здатна заражати інших.
Найкращим і найдешевшим засобом запобігання зараження ВІЛ залишаються профілактичні засоби, додержання яких дозволить виключити зі свого життя ризик.
Якщо ж ви наражалися на ризик інфікування, доцільно пройти обстеження на ВІЛ-інфекцію у кабінеті інфекційних захворювань, на першому поверсі інфекційного корпусу міськрайТМО (тел.: 2-07-59). Обстеження є безкоштовним, добровільним і конфіденційним.
Ірина ДІДИК, лікар-інфекціоніст міськрайТМО