Протягом року отримано чотири повідомлення про вчинення насильства над дітьми

Міським Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, спільно зі Службою у справах дітей міської ради, проведена нарада щодо взаємозвірки обліку дітей, які постраждали від вчинення насильства в сім’ї.
Протягом 2016 року отримано чотири повідомлення про вчинення насильства над дітьми, з них — одне повідомлення підтверджено. Більшість дорослих і уявлення не має про особисті права дітей, Конвенцію ООН про права дитини, інші міжнародні документи цієї спеціалізації, тому дуже легко порушити права дітей.
На жаль, багато дорослих не вважають за потрібне визнавати ці права і зараз. Дуже часто вони і не замислюються, що своїми вчинками дискримінують права дитини, тому і дітям, і дорослим буде корисним знати, в яких випадках права дитини порушуються, здійснено насилля, які види насилля бувають.
Над дитиною здійснено насилля, якщо: їй завдали побої; її здоров’ю завдали шкоди; порушили її статеву недоторканність.
Дитину залякували, якщо: їй вселяли страх за допомогою дій, жестів, поглядів; використовували для залякування свій зріст, вік; на неї кричали.
Над дитиною також здійснено емоційне насилля, якщо: її принижують, використовують образливі прізвиська; дитину соромлять; дитину використовують, як засіб передачі інформації одному з батьків.
Над дитиною здійснено економічне насилля, якщо: не задовольняються її основні потреби; контролюється поведінка дитини за допомогою грошей; дитина використовується, як засіб економічного торгу при розлученні батьків.
До дитини відносяться жорстоко, якщо використовують: погрози покинути її; погрози самогубства; погрози нанесення фізичної шкоди собі або родичам.
До дитини дорослі відносяться жорстоко, якщо використовують при цьому свої привілеї: обходяться з дитиною, як із підлеглим чи слугою; відмовляються інформувати дитину про рішення, які стосуються безпосередньо її, її долі.
У нашому місті щоденно, з 8:00 до 17:00 (крім вихідних та святкових днів), працює спеціалізоване формування психологічної допомоги «Телефон довіри» за номером: 15-07, куди можуть звертатися і діти, і дорослі.
Л.ХАРЧЕНКО, головний спеціаліст міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді