Якщо не вистачає стажу для призначення пенсії, — його можна… купити!

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Звернувшись у Пенсійний фонд за призначенням пенсії, я виявив, що в мене не вистачає 1 року стажу, оскільки я значний період працював неофіційно. Тому мені призначили мінімальну пенсію у розмірі 949 грн. Від знайомого чув, що можна офіційно оплатити внески та докупити трудовий стаж. Чи дійсно можна так зробити, та що для цього потрібно?
Сергій Д., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Порядок нарахування пенсій громадянам України визначений Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Відповідно до Закону, розмір пенсії за віком, по інвалідності та втраті годувальника залежить від наявності в особи страхового стажу.
У відповідності до ст.26 даного Закону, особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років.
При цьому, згідно зі ст.28 цього ж Закону, мінімальний розмір пенсії за віком, за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок — 30 років страхового стажу, встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. У разі виплати застрахованій особі довічної пенсії, мінімальний розмір пенсії за віком у солідарній системі зменшується на розмір зазначеної пенсії.
За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років — чоловікам і 30 років — жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, але не більш, як на 1% мінімального розміру пенсії за віком.
Таким чином визначальним для нарахування пенсії є саме страховий, а не трудовий стаж. Дуже часто ці поняття плутають. Здебільшого українці не знають, який стаж потрібний, щоб претендувати на довічне утримання від держави.
Страховий стаж — період, протягом якого особа щомісяця сплачувала страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Іншими словами, це — той період, за який або ви, або роботодавець замість вас сплачував страхові внески до Пенсійного фонду України. Сплатили — є стаж, не сплатили — стажу немає.
Тому значна частина українців, які працювали «неофіційно» та отримували зарплату в конвертах або були вимушені виїхати на заробітки за кордон, досягнувши пенсійного віку, стикаються із проблемою недостатності страхового стажу.
Більше того, з 2004 року трудова книжка не є підтвердженням страхового стажу. Непорядний роботодавець може піти на обман. Ваша трудова книжка — в нього, в ній зроблено записи про роботу, але страхові внески не сплачуються. За таких обставин у вас немає страхового стажу, відповідно — немає й права на пенсію.
Таким чином, якщо у людини немає достатнього страхового стажу, то вона й не має права на пенсію.
А замість пенсії, у відповідності до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», зазначені особи мають право звертатися за призначенням соціальної допомоги.
Право на державну соціальну допомогу мають громадяни України, які досягли відповідного віку і не одержують пенсію та постійно проживають на території України.
Розмір такої допомоги на даний час складає всього 949 грн. на місяць.
Але з 4 квітня 2013 року можна «купити» стаж і за попередні періоди (помісячно). Тобто, людина може не лише наперед укласти угоду щодо добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, а сплатити внески за попередні періоди, під час яких не перебувала у трудових відносинах.
Відповідно до частини 3 статті 24 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якщо застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, сплачувала страхові внески, і сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, то цей період зараховується до страхового стажу, як повний місяць, за умови здійснення відповідної доплати, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.
Особам, які раніше не підлягали загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню та не сплачували страхові внески, згідно з пунктом 5 статті 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», передбачена можливість одноразової сплати єдиного внеску (далі — ЄСВ) за такі попередні періоди за договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму ЄСВ, обчисленого, виходячи з максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановлених на дату укладення договору. Така одноразова сплата особою ЄСВ за попередні періоди може бути здійснена за окремим договором, укладеним із відповідною податковою інспекцією. Договір повинен бути укладений на термін, не менше одного року.
Для укладення угоди потрібно звернутись у Податкову інспекцію. Із собою мати паспорт, ідентифікаційний код, трудову книжку та довідку з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру форми ОК-5, яка надається Пенсійним фондом.
Крім того, таким же чином працівник може здійснити доплату до мінімального страхового внеску. Це потрібно в тому випадку, якщо він деякий час працював на неповну ставку.