Вшанували пам’ять жертв Голодоморів

Вшанували пам’ять жертв Голодоморів

День пам’яті жертв Голодомору — щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. 24 країни світу офіційно визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. За даними науково-демографічної експертизи, загальна кількість людських втрат від Голодомору складає 3 мільйони 941 тисяча осіб.


Щороку, о 16:00, на хвилину в країні затихають міста та села. Мовчанням люди вшановують безневинно замучених голодом. У цей час українці та світова спільнота запалюють свічки у вікнах своїх домівок в пам’ять про жертв Голодоморів в Україні.
Новоград-волинці пам’ятають трагічні сторінки своєї історії. 26 листопада поминальні Богослужіння пройшли у храмах міста. А з настанням темряви влада міста, духовенство, небайдужі жителі, серед яких — і дорослі, й діти, прийшли на Фортецю, щоб вшанувати пам’ять загиблих від голоду українців.
На знак скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів учасники загальноміської акції «Запали свічку пам’яті» із запалених лампадок утворили хрест, хвилиною мовчання та спільною молитвою вшановували пам’ять жертв Голодоморів 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років в Україні. А Протоієрей округи, настоятель Свято-Михайлівської парафії УПЦ КП Отець Геннадій та священнослужителі храму провели поминальну панахиду.
Голодомор — найжахливіший в історії людства злочин, що назавжди змінив хід історії українського народу, ставши одним із найважчих випробувань, які випали на його долю. Незважаючи на те, що відтоді минуло 83 роки, ми повинні й далі утверджувати суспільну пам’ять про жертв Голодомору, не бути байдужими до минулого, не залишатися осторонь сьогодення і майбуття нашого народу.
Світла пам’ять тим, хто став безвинною жертвою Голодомору!
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради