Чи залишить міська влада без фінансування команду, яка здобувала трофеї для міста?

Чи залишить міська влада без фінансування команду, яка здобувала трофеї для міста?

Мова наразі йде про футбольний клуб «Авангард» — володаря кубка Житомирської області з футболу в сезоні 2015 року. Вболівальники, певно, ще не забули, як саме здобувався цей трофей. У фінальному матчі з рахунком 3:1 був переможений СК «Коростень» — визнаний лідер обласного футболу. Причому, звитяга була досягнута на полі коростенської команди — у лігві принципового опонента, де навіть унічию далеко не завжди вдається зіграти, не кажучи вже про перемогу у вирішальній грі.
Нині ж до редакції «Звягеля» звернулися вболівальники «Авангарду», які намагаються недопустити занепаду і зникнення з футбольної мапи області улюбленого клубу. Адже, як стало відомо із джерел, наближених до міської ради, міська влада, плануючи видатки з бюджету на 2017 рік, збирається всі передбачені на розвиток футболу кошти передати на потреби іншої новоградської команди — створеного на початку 2016 року ФК «Звягель».
Пригадаймо, як футбольна спільнота Новограда тішилася, і в передчутті потирала руки навесні 2016-го, коли стало відомо, що в місті існуватиме дві команди, які гратимуть на першість області. Природно, що вподобання розділилися: одні залишилися вірними «Авангарду», інші — підтримали «Звягель».
Величезним плюсом для вболівальників став той факт, що практично кожної суботи в місті був великий футбол: коли одна команда грала на виїзді, інша — вдома.
Справжньою окрасою сезону стали перші два новоградські «дербі». «Звягель» пишається тим, що переміг в історичному, першому матчі — 2:1, приводом для гордості «Авангарду» є більш, ніж переконливий реванш у другому колі — 6:0!
«Дербі» першого кола особисто відвідав міський голова. Тоді Віктор Весельський зауважив, що на розвиток футболу з міського бюджету (на 2016 рік) виділено 300 тисяч гривень, які порівну поділені між обома місцевими командами. Більше того, у футбольних колах циркулювали чутки, що підтримку з міського бюджету у подальшому отримає та команда, яка краще виступить за підсумками чемпіонату-2016.
Як відомо, «Авангард» завершив чемпіонат на п’ятому місці, маючи в активі 24 очки, що лише на 1 (!) очко менше, аніж у ФК «Бердичів», який замкнув призову трійку.
«Звягель», набравши 19 очок, посів восьме місце.
Порушуючи це питання на шпальтах газети, вболівальницький актив «Авангарду» не просить і не вимагає від міської влади стовідсоткового фінансування. Лише закликає до справедливості, яка полягатиме у рівноправній підтримці обох команд. Що дозволить новоградським уболівальниками і надалі споглядати конкурентний футбол і чесне суперництво, в якому переможе сильніший.
Додамо, що нині в клубі «Авангард» триває процес зміни керівництва, статуту і перереєстрації команди. Це повинно сформувати сприятливіші умови для залучення спонсорів та перспективних футболістів, котрі дозволять вирішувати поставлені завдання.
Нагадаємо, що в №49 (257) від 2 грудня 2016 року наша газета друкувала інформацію про підсумки минулого сезону для команди «Звягель» та про її плани на 2017 рік.
* * *

Упродовж двох днів газета «Звягель» намагалася взяти коментар стосовно вищеописаної ситуації у начальника управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міської ради Наталії Борис. Утім, посилаючись на зайнятість через участь у депутатських комісіях, Наталія Петрівна зателефонувала тоді, коли газета і цей матеріал фактично були готові до друку. Вона пояснила, що нині триває обговорення Програми розвитку фізичної культури і спорту в місті на 2017-2021 роки. Програмою передбачається фінансове сприяння винятково для міських команд. У проекті бюджету 2017 року запропоновано на розвиток дорослого футболу виділити 450 тисяч грн. (на витрати, пов’язані з харчуванням та переїздами команд). Але, яким чином відбудеться розподіл цих коштів (і чи всю означену суму передбачать депутати), це стане відомо на наступному етапі розгляду питання.
Олег БРЮХАНОВ